Μόνιμοι άνεργοι - χωρίς απόλυση: Eργαζόμενοι αιχμάλωτοι της εργοδοσίας

Πάνε τρεις βδομάδες που η επισυναπτόμενη επιστολή στάλθηκε στον πρωθυπουργό,  στους αρχηγούς των κομμάτων, στο υπουργείο Εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη ΓΣΕΕ, αλλά και στα ΜΜΕ. Την αλιεύσαμε και τη δημοσιοποιούμε:

Από την ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας:

Κύριοι,

Στον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αιχμάλωτοι ενός παράλογου νομικού πλαισίου αλλά και της αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης. Αναφερόμαστε σε πρώην εργαζόμενους που ενώ οι εταιρείες που ανήκουν έχουν κλείσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα , π.χ. 3 με 4 χρόνια, αυτοί εμφανίζονται ως εργαζόμενοι καθώς το πολυπόθητο χαρτί της απόλυσης δεν τους δίνεται.

Την ίδια στιγμή ταλαιπωρο ύνται και δικαστικά με τις συνεχείς αναβολές που παίρνει η εκδίκαση των προσφυγών τους στη δικαιοσύνη, στην οποία στηρίζουν τις ελπίδες τους προκειμένου να αναγκάσουν τις εταιρείες που εργάζονταν να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του πτωχευτικού κώδικα και να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους.


Παράλληλα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη διαδικασία της επίσχεσης εργασίας που αναγκαστικά προχώρησαν για να έχουν δικαίωμα ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας (ΟΑΕΔ).Οι συγκεκριμένοι άνεργοι είναι στα όρια της πλήρους εξαθλίωσης αποκλεισμένοι από τα κοινωνικά προγράμματα, τα κοινωνικά τιμολόγια κ.λ.π. αφού παρουσιάζονται ως εργαζόμενοι ενώ είναι άνεργοι.

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο! Ο Υπουργός Εργασίας με τους συναρμόδιους Υφυπουργούς του, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, πρέπει επιτέλους να αφυπνιστούν για να δοθεί λύση σ’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, εκτός και αν είναι συνειδητή επιλογή προκειμένου να δείξουν μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πραγματική ανεργία, πράγμα που αδυνατούμε να πιστέψουμε.

Στο χώρο της Χημικής Βιομηχανίας, στην κατηγορία της απάνθρωπης αυτής ομηρίας, βρίσκονται οι «εργαζόμενοι» των εταιρειών ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΠΛΕΞΑΚΟ, ΜΠΑΛΗΣ. Συνολικά πάνω από 500 εργαζόμενοι – φαντάσματα οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους είναι αιχμάλωτοι των πρώην εργοδοτών τους αλλά και της αδιαφορίας των αρμοδίων. Φυσικά σ’ αυτή την κατάσταση δεν βρίσκονται μόνο εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία αλλά και χιλιάδες άλλοι συνάνθρωποί μας που βιώνουν το ίδιο δράμα.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η αδιαφορία. Η Ομοσπονδία μας με πληθώρα επιστολών στο Υπουργείο Εργασίας έχει κάνει γνωστό το συγκεκριμένο θέμα. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας όμως είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η λύση είναι εύκολη και απλή. Αν οι αρμόδιοι βάλλουν για λίγο τον εαυτό τους στηθέση αυτών που πλήττονται βάναυσα απ’ αυτή την κατάσταση, τότε αν υπάρχει λίγο φιλότιμο, θα σταματήσουν να αδιαφορούν και θα τη δώσουν".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54