Διεθνής καμπάνια για τη χρυσαυγίτικη βία ενάντια στους Ρομά στο Αιτωλικό

Ενημέρωση από τη Διεθνή Αμνηστία
Αγαπητοί/ές φίλοι/ες,

Μετά από έναν αρκετά γεμάτο Οκτώβριο που μας έβαλε δυναμικά στη χειμερινή σεζόν, έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων 2014, τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Κάθε Δεκέμβριο, επιλέγονται 12 υποθέσεις ατόμων και κοινοτήτων ανά τον κόσμο, των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί και εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές/ριες υπερασπίζονται, μέσα από γράμματα αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης, τις ζωές των ατόμων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

 Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων ξεκίνησε το 2001 από τη Διεθνή Αμνηστία Πολωνίας και έχει εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό - το 2013 σπάσαμε κάθε ρεκόρ καθώς ακτιβιστές/ριες από 143 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, συμμετείχαν με 2,373,422 δράσεις, που περιελάμβαναν γράμματα, tweets, υπογραφές και μηνύματα SMS, από την Ισλανδία και την Ινδία έως τη Νέα Ζηλανδία και τη Μπουργκίνα Φάσο.

Φέτος, ανάμεσα στις 12 υποθέσεις που επιλέχθηκαν για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων, βρίσκεται η Παρασκευή Κοκόνη, θύμα εγκλήματος μίσους στο Αιτωλικό, Αιτωλοακαρνανίας. Τον Οκτώβριο του 2012, η Παρασκευή και ο ανιψιός της Κώστας χτυπήθηκαν από μια ομάδα ντόπιων ανδρών σε μια βίαιη επίθεση, ενώ βρίσκονταν έξω για ψώνια. Ο 11-χρονος γιος της ήταν παρών ενώ τους γρονθοκοπούσαν, τους κλωτσούσαν και τους ξυλοκοπούσαν. Η Παρασκευή είπε στη Διεθνή Αμνηστία πως την ξεχώρισαν λόγω της συγγένειάς της με ένα τοπικό Ρομά ηγέτη.

Η επίθεση έλαβε χώρα εν μέσω σειράς βίαιων ρατσιστικών επιδρομών σε οικογένειες Ρομά στο Αιτωλικό μεταξύ του Αυγούστου 2012 και Ιανουαρίου 2013. Η αστυνομία αγνόησε επιδεικτικά το ρατσιστικό κίνητρο κατά τη διάρκεια της έρευνας και το βασικό αίτημά μας είναι να πάρει θέση ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενάντια στα εγκλήματα μίσους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην κοινότητα Ρομά. Η υπόθεση της Παρασκευής έχει ήδη πάρει δημοσιότητα και μέσω του Μαραθωνίου, ελπίζουμε να υπογραμμιστεί ακόμα περισσότερο η αποτυχία του ελληνικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να λάβει σοβαρά υπόψη του τα εγκλήματα μίσους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Ένα μόνο γράμμα προς τις αρχές μπορεί να μην έχει δύναμη αλλά χιλιάδες γράμματα που καλούν σε προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Γνωρίζουμε από δεκαετίες δράσης πως μπορούμε να αλλάξουμε ζωές, γράφοντας γράμματα αλληλεγγύης και υπογράφοντας εκκλήσεις. Η καλύτερη απόδειξη είναι τα λόγια της Yorm Bopha, ακτιβίστριας από τη Καμπότζη, η οποία ήταν μια από τις υποθέσεις του περσινού Μαραθωνίου: «Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας. Η καμπάνια σας ήταν επιτυχής και αυτό το δείχνει η απελευθέρωσή μου! Σας παρακαλώ να συνεχίσετε να υποστηρίζετε την κοινότητά μου και άλλους στην Καμπότζη! Όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε!»

Αυτό τον Δεκέμβριο μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τις ζωές ανθρώπων. Επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να ενημερωθείτε πώς μπορείτε να διοργανώσετε δράσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2014.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δήμητρα Σπαθαρίδου
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54