Οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ στην καρδιά της Ευρώπης!

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ βρέθηκε για άλλη μια φορά στην καρδιά της Ευρώπης, και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης 17 μηνών από το πραξικοπηματικό  λουκέτο στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ελεύθερης ΕΡΤ μαζί με εργαζόμενους σε δυο συνεταιριστικά, αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, την Εφημερίδα των Συντακτών και τη ΒΙΟΜΕ, ενημέρωσαν ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πράσινων για την πολύτιμη εμπειρία της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Κεντρική ιδέα ήταν εργαζόμενοι - θύματα της ελληνικής κρίσης που αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους, να παρουσιάσουν τους κεντρικούς άξονες των προσπαθειών τους, να αναλύσουν το όραμα τους και να διεκδικήσουν πολιτική στήριξη και συγκεκριμένες κινήσεις ενίσχυσης  του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αφού μετέφεραν για μια ακόμη φορά την εμπειρία των δεκαεπτά μηνών αγώνα για την επαναλειτουργία μιας πραγματικά Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ζήτησαν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς την ανάληψη πρωτοβουλίας σε δυο κατευθύνσεις:

Α. Την παρέμβαση προς την EBUμε στόχο την αποτροπή αναγνώρισης του κυβερνητικού μορφώματος της ΝΕΡΙΤ, ώστε να μην νομιμοποιηθούν οι αυθαίρετες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο με το αντισυνταγματικό κλείσιμο της ΕΡΤ, όσο και με τις αδιαφανείς, παράνομες και εξωθεσμικές τακτικές, με τις οποίες συγκρότησε και λειτουργεί μια καθαρά κυβερνητική και περιορισμένης εμβέλειας ραδιοτηλεόραση.

Β. Τον πανευρωπαϊκό συντονισμό των εργαζομένων στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιθέσεις που εκδηλώνονται σε πολλές χώρες με στόχο την συρρίκνωση, την ιδιωτικοποίηση και τέλος τον πλήρη κρατικό έλεγχο της ενημέρωσης των πολιτών.

Από τη δίκη τους πλευρά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ζήτησαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προωθηθούν και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ρυθμίσεις που θα νομιμοποιούν και θα στηρίζουν τα συνεργατικά σχήματα εργαζομένων, κυρίως για τη συνέχιση της λειτουργίας εργοστασίων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους, χωρίς να αναλάβουν τα χρέη που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Οι εκπρόσωποι της Εφημερίδας των Συντακτών ζήτησαν πολιτική και τεχνική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς,  με στόχο την ενίσχυση της μοναδικής, πανευρωπαϊκά, συνεταιριστικής επιχείρησης στο χώρο του Τύπου, που επιβιώνει επί δυο ολόκληρα χρόνια και έχει δημιουργήσει, σε καιρό κρίσης, πάνω από 120 θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο με συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και απώλεια αξιοπιστίας.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα υιοθέτησε τα αιτήματα των εργαζομένων στα τρία αυτοδύναμα, αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές των Podemos, PabloEcheniqueRobba, και TeresaVazqouezκαθώς και η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων TerryReintke, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής στο πανίσχυρο συνδικάτο μετάλλου του Βελγίου Κώστας Κουμπούνης, οι οποίοι μετέφεραν την πλούσια εμπειρία του συνεταιριστικού κινήματος στις χώρες τους.

Στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου, έδωσαν το παρόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σοφία Σακοράφα και Γιώργος Κατρούγκαλος. Την αποστολή από την Ελλάδα συνάντησαν χθες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας  Χρυσόγονος, καθώς και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής  Μανώλης Γλέζος.

Μάχη Νικολάρα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11/11/2014 - 22:51