Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων: «Με το ένα χέρι τους συγχαίρουν και το άλλο τους αρνούνται την εκπαιδευτική άδεια»

«Δεν περιμένουν καν την εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα για τις φυλακές τύπου Γ΄, διαχωρίζουν ήδη τους κρατούμενους, καταπατούν τα δικαιώματά τους, με αποφάσεις εκδικητικές και καταφανώς πολιτικές», τονίζει σε ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «23|09|2014: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επισκέπτεται το Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα για να συγχαρεί τους 4 μαθητές που με πανελλήνιες εξετάσεις πέρασαν επιτυχώς σε ανώτερα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Μεταξύ αυτών και ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος αρνείται να παραλάβει το έπαθλό του. Μέσω του διευθυντή του σχολείου του, Πέτρου Δαμιανού, διαμηνύει ότι δεν θα παραστεί στην απονομή για λόγους ιδεολογικούς: «Δεν θα παραλάβει τον έπαινο και το έπαθλο των 500 ευρώ, καθώς αν προχωρούσε στη συγκεκριμένη ενέργεια θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει». Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25|09|2014, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καλεί τους 4 μαθητές από τις φυλακές του Αυλώνα για να τους συγχαρεί. Ο Νίκος Ρωμανός αρνείται για μια ακόμη φορά.

Και τώρα που έρχεται η ώρα να εισπράξει τα πραγματικά εύσημα της προσπάθειάς του, να αρχίσει δηλαδή τις σπουδές του, κάτι που δικαιούται εξάλλου βάσει νόμου, του το αρνούνται. Πόσο γελοίο είναι λοιπόν πριν από σχεδόν ένα μήνα οι «υπερασπιστές» αυτών των νόμων, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να τον καλούν για να τον συγχαρούν και να τον επιβραβεύσουν και τώρα να του απαγορεύουν το δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας για να παρακολουθήσει τη σχολή του; Οι αιτήσεις που έχει κάνει στο συμβούλιο της φυλακής –το οποίο αποτελείται από τον εισαγγελέα Νικόλαο Ποιμενίδη, τη διευθύντρια Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, καθώς και την κοινωνική λειτουργό– είναι ακόμη αναπάντητες, ενώ μόλις χτες ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ευτύχης Νικόπουλος, ο οποίος εδώ και καιρό δήλωνε αναρμόδιος ν’ αποφασίσει πάνω στο ζήτημα, έστειλε έγγραφο στο συμβούλιο, δηλώνοντας ότι το αίτημα για χορήγηση αδειών απορρίπτεται τελικά με δική του απόφαση.

Από 10/11 ο Νίκος Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο, ενώ ήδη 75 κρατούμενοι της Ε΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού έκαναν χθες και σήμερα διήμερη αποχή συσσιτίου ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Στην ίδια διελκυστίνδα του παραλόγου βρίσκεται και o Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος από τις 29/10 έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την επαναχορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών τις οποίες έπαιρνε κανονικά εδώ και τρία χρόνια, ως φοιτητής του ΤΕΙ Πειραιά. Κανένας λόγος δεν προέκυψε για την ξαφνική διακοπή των αδειών, καμία παραβίαση των όρων δεν έγινε από την πλευρά του. Οι απανωτές αιτήσεις αδείας που έχει κάνει στο συμβούλιο της φυλακής έχουν μείνει αναπάντητες. Του αρνήθηκαν ακόμη και έγγραφη βεβαίωση ότι η φυλακή δεν του δίνει άδεια ώστε να μη διαγραφεί από τη σχολή.

Δεν περιμένουν καν την εφαρμογή του νόμου-έκτρωμα για τις φυλακές τύπου Γ΄, διαχωρίζουν ήδη τους κρατούμενους, καταπατούν τα δικαιώματά τους, με αποφάσεις εκδικητικές και καταφανώς πολιτικές.

Για ό,τι συμβεί στους απεργούς πείνας αλλά και στις φυλακές κάθε μέρα που περνάει υπεύθυνους θεωρούμε όσους προαναφέραμε. Δώστε τις άδειες σήμερα!

Δικαίωση των απεργών πείνας του Κορυδαλλού Νίκου Ρωμανού και Ηρακλή Κωστάρη τώρα!»

Πηγή: Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54