Μοτοπορεία και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό και το Γιάννη Μιχαηλίδη

Όποιος δεν βλέπει ότι η σχέση του Νίκου Ρωμανού και του Γιάννη Μιχαηλίδη με τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, υπερβαίνει την στεγνή πολιτική πράξη και την γενικότερη ανθρωπιστική προσέγγιση, πάσχει από σοβαρή μυωπία.

Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό twitter @catmagoul

Η μοτοπορεία αλληλεγγύης προς τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό είχε σαν χώρο προσυγκέντρωσης τα Προπύλαια στις τέσσερις μετά το μεσημέρι. Εκατοντάδες μοτοσυκλέτες κυρίως μικρού κυβισμού συγκεντρώθηκαν εκεί και περίπου στις τέσσερις και μισή ξεκίνησαν προς το Γενικό Κρατικό "Γ.Γεννηματάς" όπου παραμένει φρουρούμενος από τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ ο Νίκος Ρωμανός διανύοντας την 21η ημέρα απεργίας πείνας του. Ταυτόχρονα στον σταθμό Εθνική Άμυνα του μετρό υπήρχε στις πέντε το απόγευμα καλεσμένη προσυγκέντρωση πεζών.

Όταν η μοτοπορεία έφτασε στον σταθμό, όλοι οι συγκεντρωθέντες -σίγουρα πάνω από χίλια και κάτω από δύο χιλιάδες άτομα- βάδισαν προς την οδό Υγείας, στο πλάι του Νοσοκομείου στο σημείο όπου υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή με τον θάλαμο που κρατείται ο αναρχικός απεργός πείνας.

Ο Νίκος Ρωμανός εμφανίστηκε στην καγκελόφραχτη μπαλκονόπορτα του θαλάμου και για αρκετή ώρα είχε συνομιλία με τους συγκεντρωμένους για όλα σχεδόν τα θέματα. Πήρε ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλοκληρη τη χώρα και το εξωτερικό, ενημέρωσε από την πλευρά του ότι αρνήθηκε να δει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον επισκέφθηκαν, ενώ είχε ακόμα και το ψυχικό σθένος να αστειευτεί απαντώντας σε μια ομάδα νεαρών που του φώναξε "σε περιμένουμε στο ΤΕΙ" ότι τώρα πια θέλει να σπουδάσει "σε ΤΕΙ Μαγειρικής". Σε όλο το διάστημα αυτής της επαφής ήταν ολοφάνερη η σχέση μεταξύ συγκεντρωθέντων και απεργού πείνας. Μια σχέση που σίγουρα δεν είναι αποκλειστικά πολιτική, αλλα ούτε και διέπεται από τις αρχές της γενικής ανθρωπιστικής προσέγγισης απέναντι σε έναν απεργό πείνας. Είναι μια αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης, μια σχέση συντροφική. Πράγμα που απεικονίζεται πολύ καλά στο σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές:

Ο Νίκος Ρωμανός είναι αδερφός μας, αντάρτης στο κελί, στο δρόμο σύντροφός μας.

Όμως αντίστοιχα συντροφική φαίνεται να είναι και η σχέση του Νίκου Ρωμανού με τον Γιάννη Μιχαηλίδη που συμμετέχει στην απεργία πείνας ως αλληλέγγυος προς το αίτημα του Ρωμανού να του χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές του άδειες και χωρίς κανένα προσωπικό αίτημα. Όταν ο, εμφανώς εξαντλημένος πια, Νίκος Ρωμανός άκουσε από τους νεαρούς που είχαν ανέβει στα κάγκελα να του λένε ότι σκόπευαν να επισκεφθούν και το Γιάννη Μιχαηλίδη στο Τζάνειο όπου παραμένει κι αυτός φρουρούμενος από ισχυρές δυνάμεις καταστολής, με ιδιαίτερη χαρά επικρότησε την απόφασή τους.

Σαφώς λιγότεροι ήταν αυτοί που έφτασαν μέχρι το νοσοκομείο του Πειραιά. Και εδώ, επιτεύχθηκε οπτική και ακουστική επαφή με τον Γιάννη Μιχαηλίδη που διανύει την 14η ημέρα απεργίας πείνας του. Κι εδώ υπήρξε αντίστοιχος διάλογος.

Η μοτοπορεία έφυγε από το Τζάνειο λίγο μετά τις οχτώμιση. Συνοδευόμενη από τις συνήθεις -σε αυτές τις περιπτώσεις- κατασταλτικές δυνάμεις της Ομάδας Δέλτα.

Αναλυτικά η κάλυψη των σταδίων της Μοτοπορείας και των συγκεντρώσεων στα social media της αγωνιζόμενης ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30/11/2014 - 22:41