Aπό την ιστορία των οικοδόμων

Απόσπασμα από την ιστορία του κλάδου των οικοδόμων, από το αρχείο της ομοσπονδίας οικοδόμων:

"Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας φαίνεται ότι τα πρώτα οικοδομικά σωματεία που δημιουργήθηκαν  ήταν:

    Αδελφότης των Μαρμαρογλύφων -ιδρύθηκε το 1888 στην Αθήνα
    Αδελφότης Ελαιοχρωματιστών -ιδρύθηκε το 1889 στην Αθήνα
    Τεκτονική Αδελφότης -ιδρύθηκε το 1889 στην Καλαμάτα
    Σύνδεσμος των Τεχνιτών - ιδρύθηκε το 1893 στην Καλαμάτα
    Σύνδεσμος των Τεχνιτών -ιδρύθηκε το 1894 στην Καλαμάτα
    Σύνδεσμος των Κονιαστών - ιδρύθηκε το 1895 στην Αθήνα
    Αδελφότης των Τεχνιτών των Οικοδόμων - ιδρύθηκε το 1895 στο Ναύπλιο
    Τεκτονική Αδελφότης - ιδρύθηκε το 1911 στην Καλαμάτα.

Στην πορεία η  ανάπτυξη του κλάδου ήταν συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη εκείνης της εποχής και δημιουργήθηκαν δεκάδες νέα σωματεία. Η οργάνωση των οικοδόμων γινόταν κυρίως κατά πόλη και ειδικότητα.

Η δημιουργία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ήταν επιβεβλημένη για να συνενώσει όλα τα οικοδομικά σωματεία σε μια ενιαία δευτεροβάθμια οργάνωση, να ενοποιήσει αιτήματα και διεκδικήσεις, να σχεδιάζει και να οργανώνει τον αγώνα του κλάδου. Έτσι η πρώτη Ομοσπονδία Οικοδόμων ιδρύθηκε το 1918. Το 1924 έκανε το πρώτο της Συνέδριο.

Η Ομοσπονδία λειτούργησε ουσιαστικά μέχρι την δικτατορία του Μεταξά τον Αύγουστο του 1936. Σε αυτό το διάστημα, έως το 1936, η Ομοσπονδία ανέπτυξε σκληρούς αγώνες με αιχμή το 8ωρο, τη δημιουργία ασφαλιστικού φορέα και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Μεταξική δικτατορία έκλεισε στη φυλακή και τα ξερονήσια τους συνεπείς συνδικαλιστές και στην Διοίκηση διόρισε τους εγκάθετους.

Σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωναν οι δυνάμεις της αντίδρασης το οικοδομικό κίνημα έχει να επιδείξει πλούσια πείρα και δράση σε όλη του την πορεία. Οι συνδικαλιστές που κινούνταν σε ταξική κατεύθυνση παρά τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις πάλευαν μπροστάρηδες για τα προβλήματα του κλάδου, για τα γενικότερα προβλήματα της εργατικής τάξης.

Το οικοδομικό κίνημα σε όλη του την πορεία  ανέδειξε πρωτοπόρους εργάτες μαχητές για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι στους 200 κομμουνιστές ακροναυπλιώτες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή ανάμεσα τους ήταν έντεκα στελέχη του οικοδομικού κινήματος".
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07/01/2015 - 12:22