ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης: «Όχι στα εργοστάσια βιομάζας!»

«Νέα επικίνδυνη τροπή παίρνει η υπόθεση των εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης» καταγγέλλει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α  Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Αρχές Οκτώβρη είχαν έρθει για γνωμοδότηση στο όργανα του δήμου Θέρμης οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στην περιοχή των Βασιλικών. Επίδοξος “επιχειρηματίας- επενδυτής” είναι ο πρώην υπουργός Σαλαγκούδης, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την περιοχή. Τότε είχε επιχειρηθεί η πρώτη μεθόδευση από την παράταξη του δημάρχου. Προσπάθησε να περάσει το θέμα με διαδικασίες εξπρές, σχεδόν νύχτα, από τα όργανα του δήμου φέρνοντας το θέμα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά ήταν τόσο εξόφθαλμα προκλητικές οι μελέτες, ώστε ακόμα και οι άνθρωποί του στην δημοτική κοινότητα Βασιλικών δεν τόλμησαν να τις υποστηρίξουν. Τελικά αφού η παράταξη του δημάρχου γνωμοδότησε θετικά στην επιτροπή ποιότητας ζωής, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί κάτω από την πίεση του λαού των Βασιλικών και την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, και ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο αναπομπή των μελετών για διορθώσεις.

Ο λαός των Βασιλικών δεν περιορίστηκε σε αυτήν την επιτυχία και σε λαϊκή συνέλευση αρχές Νοέμβρη συγκρότησε επιτροπή αγώνα κατά των εργοστασίων. Τα επιχειρήματά της είναι ότι η μελέτη έχει μεγάλες ελλείψεις, ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της σωστής λειτουργίας των εργοστασίων, και κυρίως ότι τα εργοστάσια έχουν χωροθετηθεί στην περιοχή του αναδασμού Βασιλικών, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, και εγκατάστασή τους ανάμεσα σε καλλιέργειες κηπευτικών θα υποβαθμίσει την ποιότητα και την φήμη τους. Με πρωτοβουλία της επιτροπής έχει γίνει συλλογή μεγάλου αριθμού υπογραφών από κατοίκους της περιοχής.

Η πίεση του λαού και της αντιπολίτευσης ανάγκασε τον δήμαρχο να ζητήσει γνωμοδότηση από καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι πριν από λίγες μέρες αποφάνθηκαν αρνητικά για τα εργοστάσια. Μετά από αυτό η παράταξη του δημάρχου αναγκάστηκε να καταψηφίσει τις μελέτες σε νέο δημοτικό συμβούλιο.

Όμως οι μεθοδεύσεις, οι ίντριγκες και ο εμπαιγμός των τοπικών παραγόντων και του πρώην υπουργού και επίδοξου “επιχειρηματία- επενδυτή” Σαλαγκούδη σε βάρος του λαού των Βασιλικών δεν έχουν τελειωμό. Τώρα σειρά έχουν ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας και η παράταξή του. Αφού είδε ο πρώην υπουργός ότι χάνει τη μάχη στα όργανα του δήμου Θέρμης, επιχείρησε νέο αιφνιδιασμό στο όργανα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι θα εισαχθεί, ως επείγον θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 14/1/2015. Αυτοί που εισηγούνται τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος έχουν άραγε έστω και το παραμικρό επιχείρημα εκτός από τις καλές σχέσεις και την εκδούλευση προς τον πρώην?

Αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν παρόντες όλο το προηγούμενο διάστημα δίπλα στον λαό των Βασιλικών, ενώ ενεργή συμμετοχή είχε ο δημοτικός σύμβουλος Θέρμης με το ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και υποψήφιος βουλευτής β' Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βλαχομήτρος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι παρούσα και στην συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής με τον περιφερειακό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μαζί με τους Βασιλικιώτες. Στηρίζουμε τον αγώνα και τα δικαιώματα του λαού των Βασιλικών, τα επιχειρήματα της επιτροπής αγώνα και επιπλέον τονίζουμε, ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο- κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να κερδοσκοπούν με αυτό κρατικοδίαιτοι δήθεν επενδυτές. Οι ενέργεια από βιομάζα είναι μια πανάκριβη τεχνολογία η οποία γίνεται κερδοφόρα μόνο επειδή επιδοτείται από το χαράτσι των “ρυθμιζόμενων χρεώσεων” που πληρώνουμε όλοι μας στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Για την οικονομικά συμφέρουσα και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ενέργειας προς όφελος του λαού απαιτείται όλος ο κλάδος της ενέργειας να αποτελεί δημόσια κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία με λαϊκό και εργατικό έλεγχο. Η υπεράσπιση των δημόσιων- κοινωνικών αγαθών όπως είναι η ενέργεια αποτελεί μία από τις βασικότερες δεσμεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54