Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους 2 Έλληνες πιλότους

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα 27 έως τις 29 Ιανουαρίου, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, οι δύο Έλληνες πιλότοι του διθέσιου F-16. Σχετική εντολή έδωσε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου. Ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς μεταβαίνει σήμερα στην αεροπορική βάση του Los Llanos, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Εδώ να θυμίσουμε ότι εκτός από τους δύο Έλληνες πιλότους έχασαν τη ζωή τους και οκτώ Γάλλοι, ενώ περισσότεροι από 20 πιλότοι Γάλλοι και Ιταλοί τραυματίστηκαν, κάποιοι πολλοί σοβαρά. Μέχρι το βράδυ ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 11 όταν ένας ακόμη Γάλλος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο Λα Παθ της Μαδρίτης όπου είχε μεταφερθεί για να νοσηλευτεί στη μονάδα εγκαυμάτων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΑ στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος δύο Έλληνες Σμηναγοί, ο 35χρονος Παναγιώτης Λάσκαρης (αριστερά) και ο 31χρονος Αθανάσιος Ζάγκας (δεξιά). Ο Παναγιώτης Λάσκαρης ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο , με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16, ενώ επίσης παντρεμένος Αθανάσιος Ζάγκας, ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενός γιου και μίας κόρης, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην αεροπορική βάση έχει μεταβεί ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαίτση. Εκεί βρίσκεται, επίσης, εξειδικευμένο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει τις ισπανικές Αρχές που έχουν αποκλείσει την περιοχή λόγω της ύπαρξης τοξικών σύνθετων υλικών, στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

Το αεροσκάφος είχε αφιχθεί στη Ελλάδα το Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει 4056 ώρες πτήσεως. Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας ( Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου 2015. Για τον σκοπό αυτό έχουν μετασταθμεύσει στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν οι 11 στρατιωτικοί σημειώθηκε την ώρα που γαλλικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στην ίδια ΝΑΤΟϊκή άσκηση ετοιμάζονταν να απογειωθούν, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας και πρόσθεσε: «Κατά την απογείωση, το F-16 αντιμετώπισε ολοφάνερα κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Ξέφυγε καθαρά από την πορεία του, κατά 90 μοίρες, και προσέκρουσε στα γαλλικά αεροπλάνα που ετοιμάζονταν να απογειωθούν». «Τα αεροπλάνα ήταν γεμάτα με κηροζίνη και τριγύρω υπήρχε πολύς κόσμος» γεγονός που εξηγεί τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, το οποίο σημειώθηκε ενώ «δύο Mirage 2000-5 βρίσκονταν ήδη στον αέρα» συνέχισε η πηγή του γαλλικού Υπουργείου.

Από το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έγινε επίσης γνωστό ότι τουλάχιστον ένας από τους Γάλλους πιλότους βρισκόταν ήδη μέσα στο κόκπιτ του αεροσκάφους του.

Σε ένα μέρος της ζώνης όπου σημειώθηκε το δυστύχημα έχει απαγορευτεί η πρόσβαση καθώς σημειώθηκε διαρροή τοξικής ουσίας από τις δεξαμενές καυσίμων του F-16.

Για τα αίτια του δυστυχήματος διεξάγονται ήδη πολλές έρευνες, δικαστικές και τεχνικές. Η Γαλλία έχει στείλει στο Λος Los Llanos ψυχολόγους και δύο μέλη της Υπηρεσίας Ερευνών Δυστυχημάτων του Αμυντικού Τομέα (BEAD Air).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχετική είδηση: Ισπανία: Νεκροί οι 2 Έλληνες χειριστές του F16 - Νεκροί και 8 Γάλλοι
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54