Xίος: Καθολικό αίτημα να φύγει το "κλουβί" των μεταναστών

Εικόνα που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αντιδράσεις στη Χίο με στόχο την κατάργησή του.

Aνακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου:  "Η στάση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής την Τετάρτη 28/1/2015 για το θέμα του κλουβιού της ντροπής απέναντι από το κτίριο του λιμενικού μέσα στο οποίο στοιβάζουν τους πρόσφυγες που φθάνουν από την θάλασσα δεν θα έπρεπε να ήταν διστακτική.

Η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί για να επιλυθεί το θέμα πολύ γρήγορα, με εύρεση άλλου χώρου αξιοπρεπούς στέγασης των προσφύγων.

Και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα κάγκελα και το συρματόπλεγμα της ντροπής που προσβάλλουν και τους πρόσφυγες που τα υφίστανται και εμάς σαν πολιτισμένη κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει κάθε σχετική πρωτοβουλία για να δοθεί άμεσα λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Η ανθρωπιά μας και ο πολιτισμός, η βάση της Δημοκρατίας, μετρούνται από τον τρόπο που η Πολιτεία και οι φορείς της φέρονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στους άστεγους, στους αρρώστους, στους φυλακισμένους. Και αυτό μας αφορά όλους".


Oικολογικός Ανεμος: παρέμβαση για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο λιμάνι της Χίου

 Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου έκανε ο Βασίλης Μπάλλας περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο κατά τη συζήτηση για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο λιμάνι της Χίου.

 O Βασίλης Μπάλλας έκανε την παρακάτω δήλωση:  «Η ανθρωπιά, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρέπει να διατρέχει οριζόντια τους οργανισμούς, τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης. Πολιτικό προσωπικό και υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να επιδεικνύουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά σε ζητήματα ανθρωπιάς. Είναι λυπηρό που γίνεται σήμερα συζήτηση για θέματα αυτονόητα όπως η καθαριότητα, η υγιεινή και η παροχή στοιχειωδών ανέσεων. Απαιτείται άμεση και δραστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης με άμεσες ενέργειες του δήμου. Η αλλαγή κυβέρνησης φέρνει και αλλαγή πολιτικής στα θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης. Στα πρώτα δείγματα γραφής η δημιουργία υπουργικού χαρτοφυλακίου μετανάστευσης.

Προτείνουμε με πρωτοβουλία του Δήμου να προσκληθεί η αν. υπουργός μαζί με υπηρεσιακό στέλεχος από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να έρθει στη Χίο για αυτοψία και για την εκκίνηση μια διαδικασίας που θα οδηγήσει το ταχύτερο σε μια ικανοποιητική λύση για όλες τις πλευρές και κυρίως για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Πηγή: http://www.chiosnews.com


Ουαί υμίν!..

Η Χιακή Συμπολιτεία, με αίσθημα βαθιάς ευθύνης, έφερε το θέμα του ηθικά απαράδεκτου και παράνομου «κλουβιού για πρόσφυγες» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητήσαμε το αυτονόητο: Μια απόφαση που θα δήλωνε την επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρξει απομάκρυνση του κλουβιού από τον αρμόδιο φορέα. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή επέλεξε να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της.

 

Μετά από αίτημα της Χιακής Συμπολιτείας, συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης των προσφύγων στο χώρο δίπλα στο Λιμεναρχείο, με αιχμή την πρόσφατη τοποθέτηση ενός σιδερένιου κλουβιού που προσβάλλει τους πρόσφυγες αλλά και εκθέτει την κοινωνία του νησιού μας.

Από τη Χιακή Συμπολιτεία και την Επιτροπή αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;» αναδείχθηκαν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη, η οποία είχε αποφασίσει τον Αύγουστο την κατασκευή του κλουβιού με χρήματα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Με τρόπο και διαδικασίες που ελέγχονται για τη νομιμότητά τους (λόγω π.χ. απουσίας σχετικών αδειοδοτήσεων), κι ενώ δημόσια η κοινωνία αναζητούσε μια καλύτερη λύση, κάποιοι προχώρησαν στο σχεδιασμό για το κλουβί.

Δυστυχώς, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί αμέσως μετά την εκλογή του για αλλαγή πολιτικής, λέγοντας πως θα «προστρέξει» τους κυνηγημένους συνανθρώπους μας, η παρούσα δημοτική αρχή προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασης της διοίκησης Λαμπρινούδη.

Η Χιακή Συμπολιτεία ζήτησε το αυτονόητο. Να υπάρξει μια απόφαση στην οποία να δηλώνεται η επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρξει απομάκρυνση του κλουβιού από τον αρμόδιο φορέα: το Λιμεναρχείο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όποιον τέλος πάντων αποδειχθεί ότι έχει την ευθύνη.

Γιατί κάποιος έχει την ευθύνη, το κλουβί δεν στήθηκε μόνο του.

 Η δήλωση του Δημοτικού Συμβουλίου θα απεγκλώβιζε την κοινωνία μας από σχεδιασμούς και αδράνειες που έχουν καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα (εγκλεισμός ανθρώπων σε κλουβί στην είσοδο του λιμανιού) που δεν τιμά κανέναν. Λυπούμαστε για το ότι ο δήμαρχος υπαναχώρησε από την αρχική του τοποθέτηση υπέρ μιας τέτοιας δήλωσης.

Είναι αρχή μας ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και έργο για όσα αφορούν τον τόπο μας, πέρα από τυπικές αρμοδιότητες.

Οι προτάσεις μας παραμένουν στο ακέραιο:

  • Άμεση αποξήλωση του συρματοπλέγματος, αυθαίρετης και παράνομης κατασκευής.
  • Εξανθρωπισμός-φροντίδα-καθαριότητα στον υπάρχοντα προσωρινό χώρο με ευθύνη του Δήμου, μέχρι την οριστική κατάργησή του.
  • Άμεση παρέμβαση του δήμου στα υπουργεία Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εξεύρεση μακροχρόνιας λύσης που δεν θα προσβάλλει την ανθρωπιά και την ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας.
Χιακή Συμπολιτεία

Πηγή - αναδημοσίευση: εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ Χίου


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54