Φυλακές Δομοκού: Νεκρός κρατούμενος, καταγγελίες και επείγουσα εξέταση

Δεύτερος κρατούμενος νεκρός στις Φυλακές Δομοκού. Η αντίδραση των κρατουμένων και του Υπουργείου όπως και η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων για το θέμα.

Πηγή: Άρθρο της Αντας Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης (3/2) ο κρατούμενος στην Δ πτέρυγα των φυλακών Δομοκού  Μ.Α., 52 ετών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, ο άνθρωπος ζητούσε από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας γιατρό και ποτέ το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε. Τελικά πέθανε στα χέρια του σωφρονιστικού συστήματος που ευθύνεται για τη ζωή των κρατουμένων, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα άλλος ένας κρατούμενος, ο Ε.Γ., πέθανε κι αυτός αβοήθητος στην ίδια πτέρυγα.

Οι φυλακές Δομοκού, που χτίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση Σαμαρά ως «υψίστης ασφαλείας», μετρούν μέσα σε ένα μόλις μήνα 2 νεκρούς, με τους κρατούμενους να είναι ανάστατοι. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναμένεται μέσα στην ημέρα να δώσει την αναγκαία προσοχή και να διατάξει αμέσως έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των δύο κρατουμένων.

Δεν είναι ανεκτό από κανέναν να αφήνει η πολιτεία αβοήθητους τους ανθρώπους που βρίσκονται απολύτως στην ευθύνη της.

Θα πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους κρατούμενους των οποίων παραβιάζονται μέχρι σήμερα τα αυτονόητα δικαιώματα στην υγεία και στην ασφάλεια.

Όπως ενημέρωσαν την «Εφ.Συν.» κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού (από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας και την πτέρυγα Β2), αρνούνται να μπουν στα κελιά τους και να δεχθούν συσσίτιο ζητώντας να ενημερωθούν από το διευθυντή των φυλακών και τον εισαγγελέα για τα αίτια θανάτων των δυο κρατουμένων. Επίσης, ζητούν να υπάρξει άμεσα ιατρική κάλυψη στις φυλακές.

Πηγή: Βδομαδιάτικη εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Δήλωση των κρατουμένων της πτέρυγας Ε1 των ειδικών φυλακών τύπου Γ, αυτής της φυλακής μέσα στη φυλακή, του Δομοκού

Εμείς οι κρατούμενοι, που ζούμε και πεθαίνουμε σαν ζώα σε αυτές τις φυλακές – αποθήκες ανθρώπων, καταγγέλλουμε αυτούς που δημιούργησαν αυτές τις φυλακές, με πρώτο υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Αθανασίου. Αυτοί οι κύριοι ξόδεψαν τεράστια ποσά, ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική επιτήρηση και την εξωτερική φρούρηση από ειδικές υπερεξοπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις, όμως αδιαφόρησαν εγκληματικά για τη ζωή και την υγεία μας. Εγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους ίδιους τους νόμους τους, τους σωφρονιστικούς κώδικες και τους εσωτερικούς κανονισμούς, που προβλέπουν ότι εξασφαλίζεται στους κρατουμένους ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Ετσι, στις φυλακές του Δομοκού δεν υπάρχει γιατρός, δεν υπάρχουν νοσηλευτές, δεν υπάρχει καν κοινωνική υπηρεσία. Μπορεί, λοιπόν, στην ελληνική νομοθεσία να μην υπάρχει η ποινή του θανάτου, αλλά στις ελληνικές φυλακές αυτή η ποινή επιβάλλεται στην πράξη.

Σήμερα τα ξημερώματα, στις 4 η ώρα, χάθηκε άλλος ένας συγκρατούμενος, ο Μέξας Αλκιβιάδης, 52 χρόνων, στη Δ2 πτέρυγα. Από τις 12 το μεσημέρι ζητούσε γιατρό, το γιατρό που ποτέ δεν είχαμε σ’ αυτή τη φυλακή.

Γι’ αυτόν τον θάνατο, που μπορούσε ν’ αποφευχθεί, υπεύθυνους θεωρούμε, πέρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον διευθυντή Κωσταρά Θ. και τον εισαγγελέα Θεολογίτη, για τη μη έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος αυτός έρχεται να προστεθεί σ’ ένα μακρύ κατάλογο νεκρών κρατουμένων, με πρόσφατο πριν από δύο μήνες τον Γαλάνη Μανώλη, πάλι από την πτέρυγα Δ2.

Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να δεσμευτεί δημόσια ότι θα υπάρξει 24ωρη ιατρική κάλυψη της φυλακής. Τον καλούμε, ακόμη, να επισκεφτεί ο ίδιος τις φυλακές για να διαπιστώσει τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις τους.

Μέχρι τότε, δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά και να πάρουμε το συσσίτιο της φυλακής.

Ολοι οι κρατούμενοι της πτέρυγας Ε1

Βαρελάς Βασίλειος

Γουρνάς Κώστας

Ελτσιμπάχ Μοχάμεντ

Κουφοντίνας Δημήτρης

Μαζιώτης Νίκος

Μακαδασίδης Αλέξανδρος

Μελέτης Αλέξανδρος

Μελέτης Κωνσταντίνος

Μερκούρι Ραμαντάν

Ναξάκης Γιάννης

Σοφιανίδης Γεώργιος

Πηγή: Ρεπορτάζ της Εφ.Συν στον ιστότοπό της.

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου του κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού διέταξε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Τρίτης (3/2) ο κρατούμενος στην Δ' Πτέρυγα των φυλακών Δομοκού Μ.Α., 52 ετών, έχασε τη ζωή του, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, ο άνθρωπος ζητούσε από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας γιατρό και ποτέ το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε.

Τελικά πέθανε στα χέρια του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα άλλος ένας κρατούμενος, ο Ε.Γ., πέθανε κι αυτός αβοήθητος στην ίδια πτέρυγα.

Η ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον αιφνίδιο θάνατο ενός κρατουμένου στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Ο αποθανών ήταν κρατούμενος στις κοινές πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ο Υπουργός διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου του κρατουμένου καθώς και ενδεχόμενες ευθύνες.

Σημειώνεται ότι, αναμένεται η ολοκλήρωση από το ΑΣΕΠ νόμιμων διαδικασιών για την πλήρωση δύο θέσεων μόνιμων γιατρών στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Άμεσα θα ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών».

Πηγή: ΟΜΝΙΑ TV στον ιστότοπό της

Αγώνας για την κατάργηση των φυλακών & των εγκλεισμών

Σε έναν κόσμο άνομο & αντιφατικό ως προς την έννοια του δικαίου είμαστε όλοι συνένοχοι & συμμέτοχοι, ένοχοι μα καθόλου αθώοι, αυτουργοί και συνεργοί, σε αυτό βασανιστήριο. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την ανησυχία μας για την κατάσταση στις φυλακές του Δομοκού καθώς και τις συνθήκες κράτησης που παραβιάζουν κατάφωρα τα βιο-ψυχοκοινωνικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Η περίπτωση του θανάτου του κρατούμενου Αλκιβιάδη Μέζα όχι μόνο θυμίζει αλλά αποτελεί στην πράξη "θεσμική αυτοδικία" τύπου βεντέτας με τους σωφρονιστικούς λειτουργούς ως θύτες να πέφτουν στην ηθικά κατακριτέα πράξη του βασανισμού και της δολοφονίας:

«Ο 52χρονός κρατούμενος Αλκιβιάδης Μέζας πέθανε στις 4 τα ξημερώματα από ανακοπή καρδιάς ο ίδιος ζητούσε από χτες στις 12 το μεσημέρι την μεταφορά του στο νοσοκομείο, όμως η υπηρεσία αδιαφόρησε παντελώς με αποτέλεσμα μετά από 16 ώρες τον θάνατο του κρατούμενου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό πριν 2 μήνες είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό με αποτέλεσμα τον θάνατο πάλι από ανακοπή καρδιάς του κρατούμενου Μανώλη Γαλάνη 58χρονών. Αυτοί οι θάνατοι είναι κρατικές δολοφονίες και ευθύνη για αυτές φέρουν το υπουργείο δικαιοσύνης, ο διευθυντής των φυλακών Κωσταράς Θεόδωρος καθώς και ο εισαγγελέας της φυλακής Θεολογίτης. Στις φυλακές Δομοκού δεν υπάρχει γιατρός και χρέη νοσοκόμου εκτελεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος για εκατοντάδες κρατούμενους.»

Υπενθυμίζουμε πάλι ότι η αναγκαιότητα ή μη παροχής ιατρικής βοήθειας αποτελεί απόφαση των λειτουργών υγείας και όχι των αστυνομικών αρχών. Καλούμε όλους να στηρίξουν τις δράσεις αλληλεγγύης & υποστήριξης προς τους κρατούμενους. Ο αγώνας για την δημιουργία ενός συμμετρικού κόσμου ελευθερίας και αλληλεγγύης είναι η μόνη και πιο εγκεκριμένη διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Φυσικά στο πλαίσιο αυτό δεν ξεχνάμε ούτε απορρίπτουμε ως «ρεφορμιστικό» το αίτημα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και νοσηλείας μέχρι να μην υπάρχει ούτε μία αποθήκη Ανθρώπων.

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2015

Δρ Αργύρης Αργυριάδης,

Παρατηρητήριο Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων,

ISEPP (Ελληνικό Τμήμα)



Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03/02/2015 - 16:35