"Σκιά στην ψυχή" - Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες της Ανταλλαγής

Μια διαφορετική ματιά και ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τους χριστιανούς και μουσουλμάνους πρόσφυγες της Ανταλλαγής. Πρόκειται για τη δραματοποiμένη ταινία τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους “Σκιά στην Ψυχή”, βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Σίδερη, ο οποίος έγραψε το σενάριο και έχει τη δημοσιογραφική επιμέλεια. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Σταύρος Ανεστίδης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, και ιστορικός σύμβουλος ο Δημήτρης Καμούζης.

Για πρώτη φορά μιλούν παράλληλα για τα ίδια ιστορικά γεγονότα χριστιανοί και μουσουλμάνοι ανταλλαγέντες, σημαντικοί Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες, ενώ έρχονται στο φως οπτικά ντοκουμέντα – τεκμήρια από διεθνείς πηγές.

Εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί που τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η «Σκιά στην ψυχή» των προσφύγων της Ανταλλαγής. “Τουρκόσπορο” και “ρωμιόσποροι” αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που τους άλλαξε τις ζωές τους για πάντα.
Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ. Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της.

"Σκιά στην ψυχή", ένα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν μία σειρά εξαίρετων συντελεστών, μεταξύ των οποίων: ο Δημήτρης Πλιάγκος στο μοντάζ και στη σκηνοθετική επιμέλεια, ο Μάριος Πολυζωγόπουλος στη διεύθυνση φωτογραφίας, η Φένια Χαλά στην έρευνα αρχείου, ο Τούρκος μουσικός Cengiz Onural στη μουσική επιμέλεια και η Μαρία Μπιρμπίλη στη διεύθυνση παραγωγής.

Το ντοκιμαντέρ έχει γίνει ήδη δεκτό σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ επίσημη πρεμιέρα του αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στην Αθήνα.

Δείτε τις τρεις εκδοχές του τρέιλερ (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά):

SHADOW ON THE SOUL 


ENGLISH VERSION
http://youtu.be/Yb_ltycqjV0 

YÜREKTEKİ GÖLGE
TURKISH VERSION 
http://youtu.be/gw34UHf8w-Y

ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ


GREEK VERSION 
http://youtu.be/toZ1aShjAKc
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54