ΠΟΕΜ: Επιστολή στον Π. Λαφαζάνη

Αίτημα συνάντησης με θέμα τα εργασιακά θέματα του κλάδου:
κ.Π. Λαφαζάνη

Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και

 Ενέργειας.

Αξιότιμε  κύριε Υπουργέ,

    Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο  σας. 

 Κύριε Υπουργέ,

         Τα τελευταία  τρία χρόνια οι μεταλλεργάτες χαλυβουργοί γίναμε η «καύσιμη ύλη», αντί να είμαστε  η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της βιομηχανίας χάλυβα.

Τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ο κλάδος της μεταλλουργίας κατέρρευσε  με ευθύνη   άτολμων και φοβικών κυβερνήσεων.

Τις συνέπειες αυτών των  πολιτικών τις βιώσαμε οι χαλυβουργοί «ως Ιφιγένειες», με απολύσεις , περικοπές, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής   απασχόληση.

Εμείς  το Μεταλλουργικό  Συνδικαλιστικό  κίνημα είχαμε προβλέψει την λαίλαπα της κατάρρευσης του κλάδου από τον Ιανουάριο  του  2013 με κινητοποιήσεις  στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στα λόγια συμφωνούσαν οι τότε αρμόδιοι υπουργοί  με τις θέσεις μας, στην πράξη  όμως ΑΠΡΑΞΙΑ.

 Κύριε Υπουργέ,

     Ζητούμε  την στήριξη σας στον κλάδο με στόχο κατ΄αρχήν να εξασφαλισθούν οι υπάρχουσες παραγωγικές θέσεις απασχόλησης και  να αυξηθούν στα επίπεδα της προ κρίσης εποχής.

 Είναι κοινή διαπίστωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  του κλάδου αλλά και της Ομοσπονδίας μας, ότι βασικός μοχλός στήριξης  ύπαρξης και ανάπτυξης είναι το ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αυτά μπορούν να δράσουν ως ισχυρός  καταλύτης για την παράλληλη ανάκαμψη και ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Από τα στοιχεία  που διαθέτουμε προκύπτει ότι το κόστος ενέργειας στις ελληνικές χαλυβουργίες σε σχέση  με τις Ευρωπαϊκές είναι:

ΕΛΛΑΔΑ  57 euro/Mwh (νυχτερινό τιμολόγιο).

ΙΤΑΛΙΑ     32euro/Mwh- Συμβάσεις διακοψιμότητας

ΓΑΛΛΙΑ    25euro/Mwh         “                “              

ΙΣΠΑΝΙΑ  30 euro/Mwh         “                “

 Το κόστος του φυσικού αερίου  είναι  εκρηκτικά  υψηλότερο κατά 40% από αυτό

των  ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Αν ληφθεί υπ΄όψιν  ότι :

 Η εγχώρια  ζήτηση έχει  μειωθεί  90%.  Η οικοδομή έχει  καταρρεύσει , εξαγωγές μπορούν να γίνουν μόνο σε χώρες  της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ανταγωνιστικές τιμές λόγο  διακοψιμότητα  έχουν  κυρίως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία,Τουρκία, Πορτογαλία.

 Είναι  αναγκαίο  να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα στήριξης.

Να υπογραμμίσουμε  ότι η κατανάλωση ενέργειας στην Χαλυβουργία  προέρχεται από το περίσσευμα  ενέργειας των μονάδων παραγωγής  ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό οφείλεται  στο ότι οι χαλυβουργίες παράγουν  απόγευμα, νύχτα και  σαββατοκύριακα.

 Πρόκειται για  skrap” ενέργειας που αν  δεν καταναλωθεί  χάνεται  διότι δεν  μπορεί να αποθηκευτεί.

 Η συνέχιση της κατάρρευσης του κλάδου εκτός των άλλων  οικονομικών επιπτώσεων  και της  απασχόλησης θα  συνεχίσει να προκαλεί απώλεια εσόδων στην ΔΕΗ αρκετών εκατομμυρίων.

Επειδή η  ενέργεια είναι  «καύσιμο» και η Βιομηχανία «όχημα» ανάπτυξης για την απασχόληση την οικονομία και την κοινωνική συνοχή  εκτιμούμε ότι το ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ ανάπτυξης θα είναι η άμεση εφαρμογή  του μέτρου της ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑΣ στις βιομηχανίες έντασης  ενέργειας, εκεί δηλαδή  που υπάρχει η ανάγκη λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού  με στόχο την αύξηση της παραγωγής, των θέσεων εργασίας, με ενέργεια που περισσεύει  και καταναλώνεται   απογεύματα, νύχτα και σαββατοκύριακα.

 Έχει αξία να πούμε  ότι κάθε θέση χαλυβουργού  υποστηρίζει  έξι (6) ακόμη θέσεις εργασίας σε συνεργαζόμενους  η μη κλάδους  της οικονομίας (μελέτη πανεπιστημίου  Wyomingτων ΗΠΑ 2012).

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ελληνικές κατασκευαστικές  εταιρείες  σε Δημόσια έργα, να εισάγουν Ιταλική μπετόβεργα  ιδιαίτερα στις υπάρχουσες συνθήκες.

 Κύριε  Υπουργέ,

       Ζητούμε άμεσα συνάντηση, εκπροσώπων των σωματείων των χαλυβουργικών μονάδων  της χώρας  μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε  και  να σας αναπτύξουμε τις θέσεις μας, ζητώντας την στήριξη σας, λαμβάνοντας υπ΄όψιν  ότι και οι θέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ όπως γραπτώς  έχουν διατυπωθεί προσεγγίζουν τις θέσεις των συνδικάτων μας.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54