Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Καταγραφή των προβλημάτων και αίτημα συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Προς
1) Υπουργό Υγείας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ
2) Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ:
Κατ’ αρχάς σας ευχόμεθα Υγεία -ψυχική και σωματική-υπομονή και κουράγιο και στην συνέχεια σας προτρέπουμε να οπλισθείτε με επιμονή, διάκριση και δικαιοσύνη προκειμένου να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, ούτως ώστε μαζί να υπηρετήσουμε το αγαθό της υγείας, στηριζόμενοι στην αλληλεγγύη, την αγάπη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, ως Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, αν και πιστεύουμε ότι ο Π.Ι.Σ. μας εκπροσωπεί όλους, να απευθυνθούμε στην εντιμότητά σας και να ζητήσουμε τα αυτονόητα, δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην περιφέρειά μας, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Πριν τα απαριθμήσουμε σας γνωστοποιούμε ότι πιστεύουμε στην γενική αρχή, ότι οι πολλοί ειδικοί ιατροί- αλλά φθηνοί ιατροί - που υπάρχουν στην χώρα μας, για μας δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση, με τελικό αποτέλεσμα την άνοδο, του επιπέδου της υγείας στην χώρα μας και τον ιατρικό τουρισμό προς αυτήν.

Σας γνωστοποιούμε λοιπόν ότι ο ιατρικός κόσμος της Δράμας (που υπηρετεί στον Δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα) εξυπηρετεί, εκτός από τα στενά όρια του νομού Δράμας, και περιοχές των όμορων νομών (Αλιστράτης – Πρώτης - Ροδολίβους από τον Νομό Σερρών, Νικήσιανης - Κρηνίδων από Ν. Καβάλας και περιοχή Σταυρουπόλεως προς Κ.Υ. Παρανεστίου από τον Ν. Ξάνθης) καθώς η χιλιομετρική απόσταση καθιστά πιο γρήγορη την μετακίνησή των κατοίκων των περιοχών αυτών προς την πόλη της Δράμας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω αντιλαμβάνεσθε, ότι ως πληθυσμιακό κριτήριο, θα πρέπει, προκειμένου να διαμορφωθεί το συνολικό ποσό για τον Νομό Δράμας, να ληφθεί το σύνολον των ανθρώπων που εξυπηρετούνται. Όσον αφορά το Γ.Ν. Δράμας υπακούοντας στης εντολές του υπουργείου Υγείας προ5ετίας (και θεωρούμε ότι και σεις πιστεύεται ότι πρέπει να υπακούμε) συνενώσαμε τις κλινικές μας, όπου ήταν δυνατόν, και ελαττώσαμε τα έξοδα κατά 40%, σε αντίθεση με τα άλλα νοσοκομεία της χώρας που στην πλειοψηφία τους δεν έκαναν τίποτα. Τελικώς με τα τελευταία οριζόντια μέτρα τιμωρούμεθα διότι υπακούσαμε στις εντολές του υπουργείου.

Για να σας δώσουμε να κατανοήσετε την κρισιμότητα της καταστάσεως που επικρατεί στο νοσοκομείο μας, σας αναφέρουμε για παράδειγμα την λειτουργία της ενιαίας πλέον παθολογικής κλινικής των 54 κλινών (πληρότητα>90%), εκ των προβλεπομένων 10 μονίμων θέσεων ιατρών υπηρετούν σήμερα πέντε ενεργοί ιατροί (καιμία συνάδελφος είναι σε άδεια κυήσεως) οι οποίοι εξυπηρετούν ταυτοχρόνως και εξωτερικά ιατρεία-και εφημερίες κλινικής-και συνταγογράφηση χρονίων πασχόντων (δεδομένου ότι στο Π.Ε.Δ.Υ. Δράμας υπηρετούν πέντε ιατροί–2 οδοντίατροι, 1 δερματ λόγος, ένας ρευματολόγος, και ένας γενικός ιατρός- άρα υπολειτουργεί), καθήκοντα εντός κλινικής κ.τ.λ.

Για να μη μακρηγορούμε πιστεύουμε ότι όχι μόνον δεν πρέπει να ελαττωθούν οι πόροι για το Γ.Ν.Δράμας, αλλά αντιθέτως να αυξηθούν κατά 10%, ούτως ώστε να εκτελείται το καθημερινό πρόγραμμα του νοσοκομείου κατά το ελάχιστο δυνατόν και να δυνηθεί το νοσοκομείο να προκήρυξη θέσεις ιατρών, κυρίως μονίμων και εν ανάγκη επικουρικών ιατρών–ειδικών παθολόγων ή Γεν. ιατρούς, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους–ουρολόγους- μικροβιολόγους, κ.τ.λ. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας καιτο πολιτικό κόστος και να υπογράψεται κλείσιμο κλινικών, που το απευχόμεθα και να γνωρίζεται, ότι θα αντισταθούμε σθεναρά σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα-κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς-θεωρούμε απαραίτητο και αναγκαίο την σύναψη συλλογικών συμβάσεων μεταξύ Π.Ι.Σ. και ιατρικών συλλόγων αφ’ ενός, και Υπουργείου Υγείας και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αφ’ ετέρου, με ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής όλων των παρόχων. Η συνταγογράφιση να γίνεται με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και για κάθε παραπεμπτικό να υπάρχει διαδικασία οικονομικής προέγκρισης, ούτως ώστε να εξαλειφθεί το μέτρο της επιστροφής χρημάτ ων για εξετάσεις που έχουν ήδη εκτελεσθεί (clawback,rebate), που είναι, όπως γνωρίζεται, και άδικο και ληστρικό μέτρο, και έχει φέρει τα περισσότερα εργαστήρια της περιοχής μας στα πρόθυρα της οριστικής διακοπής λειτουργίας τους.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος κάθε ασθενούς και συνεπώς έλεγχος εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ, (κλινικών και εργαστηριακών), ότι και οι δύο πυλώνες της υγείας (Δημόσιος και Ιδιωτικός) θα πρέπει να αυξάνονται "ισότιμα "και ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από Δημόσια αρχή και όχι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Στο τελευταίο επιμένουμε, διότι γνωρίζουμε ότι χωρίς ουσιαστικό και αντικειμενικό έλεγχο-που μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων υποδομών και ελέγχων, δεν είχαμε - όλα τα αναφερόμενα, ανωτέρω θα αποτύχουν.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι ζητούμε να γίνει ογκολογική κλινική στο Γ.Ν.Δράμας, επειδή στην περιοχή μας ο καρκίνος "θερίζει", ο σύλλογος καρκινοπαθών Δράμας αναλογικά είναι ο μεγαλύτερος στην χώρα, τα έξοδα μεταφοράς των συμπολιτών μας για θεραπεία καλύπτουν την μισθοδοσία ιατρικού προσωπικού μιας τοιαύτης κλινικής, έχουμε καινούργιο νοσοκομείο της τελευταίας 20ετίας και πιστεύουμε ότι σήμερα θα πρέπει να κρούσωμεν τον κώδωνα του κινδύνου τώρα, ούτως ώστε να προγραμματισθούν ενέργειες για το μέλλον.

Κύριε υπουργέ,
συγνώμη αν σας κουράσαμε, αλλά ευελπιστούμε ότι θα ακούσετε τις "συνετές" φωνές, τόσο από τον Π.Ι.Σ. όσο και από ιατρικούς Συλλόγους, που σκοπό έχουν την αληθινή συνεργασία και λήψη μέτρων προς βελτίωση της συνολικής δημόσιας Υγείας. Είμεθα στην διάθεσή σας να προσέλθουμε να σας ενημερώσουμε, εάν το κρίνετε απαραίτητο και σας προσκαλούμε να μας επισκεφθείτε, εάν είναι δυνατόν.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54