Τα «κενά» στην ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ για F1 κ΄ Μουντιάλ – Τι απαντά ο Προκοπάκης

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά που συνάμα είναι και πολύ περίεργα. Στα ερωτήματα που γεννώνται μέσα από τα δύο δημοσιεύματα του nez.gr για τιςυποθέσεις σε ΔΤ – ΝΕΡΙΤ σε σχέση με τις μεταδόσεις της F1 και του Μουντιάλ 2014, απάντησε η ΝΕΡΙΤ. Η απάντηση, όμως, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο…

Καταρχήν, αξίζει να αναφερθεί ότι η ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη από τον ιστότοπο typologies.gr, χωρίς όμως να αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα nerit.gr . Συνηθίζεται ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να αναρτά επίσημα κείμενα στην ιστοσελίδα του (εκτός και αν η ανακοίνωση δεν είναι επίσημη και στην περίπτωση αυτοί οι αρμόδιοι οφείλουν να εξηγήσουν τι συμβαίνει). Πάντως, αυτό όντως είναι λεπτομέρεια σε σχέση με ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και αφορούν στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που αποδίδουν σε καιρούς αυστηρής λιτότητας από το υστέρημα τους οι φορολογούμενοι.



nerit_apantisi

eurovision_nerit_4



Η απάντηση του Προκοπάκη «καίει»


Στην απάντηση της ΝΕΡΙΤ, αρχικά… απάντησε ένας εκ των πρωταγωνιστών και πρώην επικεφαλής της εταιρίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Προκοπάκης… Να τι υποστηρίζει ο κ. Προκοπάκης σε ανάρτηση του:

«Δημιουργική λογιστική εκ των υστέρων! Η λογιστική άσκηση σκοπό έχει την “τακτοποίηση” μεταφοράς πόρων από τη ΝΕΡΙΤ προς την Ειδική Διαχείριση. Ας δημοσιοποιηθούν οι συμβάσεις (προσοχή στις ημερομηνίες) με τις οποίες η ΝΕΡΙΤ εγγυάτο την ανάληψη υπομενουσών υποχρεώσεων της πρώην ΕΡΤ.

Η ΝΕΡΙΤ ως ανεξάρτητος φορέας και μη καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ ουδεμία υποχρέωση είχε να αναλάβει απομένουσες υποχρεώσεις της ΕΡΤ. Πολύ περισσότερο να λειτουργήσει ως εκτελεστικός βραχίονας της Ειδικής Διαχείρισης, τελικώς επί ζημία.

Οι σχετικές συμβάσεις τις οποίες ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ εγγυήθηκα δεν προέβλεπαν μεταφορά πόρων ή συμψηφισμούς. Έβγαζαν από τη δύσκολη θέση τον μέτοχο (ΥΠΟΙΚ) ο οποίος θα υφίστατο μεγάλη ζημία. Ο “ανεξάρτητος” φορέας έπρεπε να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα, αλλά και του μετόχου. Οι σχετικές συμβάσεις, όσον αφορά τα υπό εξέταση θέματα, προέβλεπαν:

  1. Για τη F1. Ο κάτοχος των δικαιωμάτων ουσιαστικά υπέστη “κούρεμα” αποδεχόμενος υπόλοιπο αξίας διαφημιστικού χρόνου σημαντικά χαμηλότερου του αναγραφομένου στην ανακοίνωση της σημερινής διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, για τον οποίο όμως υπεχρεούτο να “αγοράσει” ισόποσο πρόσθετο διαφημιστικό χρόνο με τιμές “τιμοκαταλόγου”. Τα ουσιαστικά ζητήματα είναι (α) εάν εξετελέσθη η σύμβαση κατά τα προβλεπόμενα, (β) με τίνος ευθύνη ο “εις είδος” διαφημιστικός χρόνος ξεπέρασε την πρόβλεψη της σύμβασης. Από τα συμφραζόμενα της ανακοίνωσης συνάγεται πως η σύμβαση δεν εκτελέσθηκε κατά τα αρχικώς προβλεπόμενα – χωρίς ζημία για τη ΝΕΡΙΤ – και η Ειδική Διαχείριση ήταν λαρζ απαλείφοντας μέρος του κουρέματος που είχε αποδεχθεί ο κάτοχος των δικαιωμάτων. Ενδιαφέρον θα έχει και η λεπτομερής εξέταση των στοιχείων χρονισμού των χρεώσεων του “εις είδος” διαφημιστικού χρόνου και του ισόποσου πρόσθετου διαφημιστικού χρόνου που υπεχρεούτο να αγοράσει ο πελάτης.
  2. Για το Mundial. Με τη συμφωνία της 18/12/2013 με την EBU (οριστικοποιήθηκε 21/1/2014) έκλεισαν οι εκκρεμότητες της πρώην ΕΡΤ και του διεθνούς φορέα. Η ΝΕΡΙΤ ανέλαβε μία και μόνη υποχρέωση όσον αφορά το Mundial: να είναι αυτή ο φορέας μετάδοσης. Στην τηλεδιάσκεψη της 18/12/2013 (η μόνη από τις πάμπολλες που είχαν γίνει στην οποία παρέστην) προσήλθα αφού πρώτα επικοινώνησα με το γραφείο του Υπουργού κ. Στουρνάρα και έλαβα τη διαβεβαίωση πως θα προχωρούσε η ανάληψη του management της ΔΤ από τη ΝΕΡΙΤ (άρα μπορούσα να αναλάβω την υποχρέωση εκπομπής του προγράμματος τον Ιούνιο 2014) το σχέδιο της σχετικής σύμβασης είχε πάρει το ΟΚ από το ΝΣΚ το μεσημέρι της ίδιας μέρας και δεν ανέλαβα καμία υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων. Η ΝΕΡΙΤ εκείνη τη στιγμή “έσωζε” τον μέτοχο από την απώλεια των ήδη καταβληθέντων δικαιωμάτων (περίπου το 85% του συνόλου, ποσό υψηλότερο από τα πραγματοποιηθέντα διαφημιστικά έσοδα), του υπολοίπου των δικαιωμάτων και όποιων προστίμων θα κατελογίζοντο σε διεθνή διαιτησία, και βέβαια τον διεθνή διασυρμό.
Άλλωστε, με τροπολογία της 20/10/2013, η Ειδική Διαχείριση μπορούσε να αγοράζει “πρόγραμμα” για τη ΝΕΡΙΤ χωρίς η τελευταία να αναλαμβάνει οικονομικές υποχρεώσεις και χωρίς πρόβλεψη μελλοντικού διακανονισμού. Μέχρι την 5/5/2014 που βρέθηκα εκτός ΝΕΡΙΤ το ΔΣ ουδεμία απόφαση για αποζημίωση της Ειδικής Διαχείρισης για τα δικαιώματα του Mundial είχε λάβει.

Αντιθέτως, λειτουργούσε με βάση την τροπολογία της 20/10/2013, θεωρώντας το προϊόν δικό της, για την υποστήριξη του οποίου κατέβαλε σημαντικό κόστος και ανθρώπινη προσπάθεια. Μεταξύ των ενεργειών ήταν η άμεση στελέχωση και δραστηριοποίηση του εμπορικού τμήματος, η ανάθεση εξωτερικής παραγωγής σειράς ντοκυμανταίρ, η αγορά αρχειακού υλικού από τη FIFA, η εκτέλεση εσωτερικών παραγωγών. Από την ανακοίνωση της σημερινής διοίκησης της ΝΕΡΙΤ δεν είναι σαφές κατά πόσον το κόστος αυτό, απαραίτητο για τον προσπορισμό διαφημιστικών εσόδων, πέρασε στην Ειδική Διαχείριση.Εάν η ΝΕΡΙΤ είχε υποχρέωση απλώς να “δείξει” το Mundial και τα έσοδα πήγαιναν σε τρίτον, δεν είχε κανένα λόγο να “κυνηγήσει” τη διαφήμιση. Εξ όσων γνωρίζω τα έσοδα ξεπέρασαν αυτά του προηγούμενου Mundial παρά το γεγονός ότι η διαφημιστική αγορά ήταν κατά 60% συρρικνωμένη.

Το πρόβλημα, εάν υπάρχει, δεν είναι (ή είναι πολύ μικρό) με τα επί μέρους τηλεοπτικά προϊόντα. Είναι με τη μεταφορά πόρων (ανταποδοτικό και διαφήμιση) από τη ΝΕΡΙΤ προς την Ειδική Διαχείριση (€26.6 εκατ τον Δεκέμβριο 2014) με υπουργική απόφαση και με όρους που καθορίστηκαν εκ των υστέρων, για προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία δεν αποφάσιζε η ΝΕΡΙΤ και χωρίς την δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Η μεταφορά πόρων αφορά τόσο διάφορα τηλεοπτικά προϊόντα – με ψηφισμένη την τροπολογία της 20/10/2013 – όσο και υπηρεσίες όπως προσωπικό της ΔΤ το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τη ΝΕΡΙΤ ή αμέσως ή σταδιακά δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την 4/5/2014.

Επαναλαμβάνω την προ μηνών προτροπή μου: δείτε το φεγγάρι, όχι το δάχτυλο.

Γιώργος Προκοπάκης»

Οι νέες απορίες

Από την τοποθέτηση του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Γιώργου Προκοπάκη προκαλούνται νέες απορίες. Ο κ. Προκοπάκης μιλά για δημιουργική λογιστική εκ των υστέρων και «τακτοποίηση» μεταφοράς πόρων (ανταποδοτικό και διαφήμιση, μόλις 26,6 εκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβρη του 2014) από τη ΝΕΡΙΤ στην ειδική διαχείριση, χωρίς τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης καθώς δεν αποφάσιζε η ΝΕΡΙΤ. Πως γίνεται αυτό;

Στην παράγραφο 2, που αναφέρεται στο Μουντιάλ, ενημερώνει ότι η ΝΕΡΙΤ ανέλαβε μια και μόνο υποχρέωση όσον αφορά στο Μουντιάλ: Να είναι αυτή ο φορέας μετάδοσης. Προφανώς αγνοούν ή δεν θέλουν να λάβουν υπόψη ότι είχε προηγηθεί διαγωνισμός για τα δικαιώματα τα οποία κατέληξαν στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, είχε αποφανθεί: «Ο φορέας που συνίσταται με το ανά χείρας σχέδιο νόμου είναι όχι μόνον διαφορετικός από την ΕΡΤ ΑΕ του ν.1730/1987, αλλά ριζικά νέος. Η ΝΕΡΙΤ ΑΕ δεν αποτελεί διάδοχο νομικό πρόσωπο της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ αλλά νέα νομική προσωπικότητα που επιδιώκει την εξυπηρέτηση των σκοπών του άρθρου 15 του Συντάγματος».

«Καυτά» ερωτήματα

Πώς μεταδόθηκαν από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι δύο γκραν πρι της F1;
Ποιοι έκαναν τις μεταδόσεις στη ΔΤ;
Είχαν συμβάσεις και αν ναι, τι είδους συμβάσεις;

Η κατακλείδα όμως, αυτού του θέματος, θα «πονοκεφαλιάσει» τη δικαιοσύνη, τον γενικό γραμματέα διαφάνειας και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, διότι:
Εάν η ΝΕΡΙΤ παρουσίασε νομίμως το Μουντιάλ 2014, τότε οι 2.656 απολυμένοι της ΕΡΤ και οι συμβασιούχοι της ορισμένου χρόνου, θα έπρεπε να μεταφερθούν στη ΝΕΡΙΤ;
Πάντα με γνώμονα την απόφαση του ΣτΕ τίθεται το ερώτημα…

Νόμοι υπάρχουν. Θα εφαρμοστούν;

Στην εποχή των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κεδίκογλου – Καψή – Βούλεψη, οι πολίτες έγιναν «θιασώτες» του παιχνιδιού «ΜΟΝΑ – ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ».
Θα συνεχιστεί αυτό το σύστημα και τώρα;
Νόμοι υπάρχουν. Θα εφαρμοστούν;


πηγή:nez.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54