Η κακοποίηση όλων των ζώων από τους ανθρώπους είναι φασισμός!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με την συμμετοχή δεκάδων φιλόζωων πραγματοποιήθηκε και φέτος στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Μοναστηρακίου η 2η Πανελλαδική Διαμαρτυρία για τα Δικαιώματα Όλων των Ζώων.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Οι φιλόζωοι συγκεντρώθηκαν έχοντας μαζί τα παιδιά τους και τα κατοικίδια τους (είδαμε σκυλιά, κουνέλια ακόμη και αρουραίο) από κάθε γωνιά της Αττικής κρατώντας πανό με συνθήματα και φωτογραφίες, που αποδεικνύουν το πώς οι άνθρωποι βασανίζουν όλα τα είδη των ζώων μέχρι θανάτου, για να γίνουν η τροφή, τα ρούχα, η διασκέδαση τους.

Στιγμιότυπα από την διαμαρτυρία και την πορεία μέσα από τον φακό του www.zoosos.gr. Το ηχητικό μέρος είναι απόσπασμα της ομιλίας του Νίκου Μακρόπουλου μέλους του κινήματος 269life Greece.


{youtube}S4Vwa75z2bg |600|450|0{/youtube}

Οι διαδηλωτές επισήμαναν – και όχι άδικα – το πόσο υποκριτικό είναι να θεωρούμε τους εαυτούς μας φιλόζωους μόνο και μόνο επειδή έχουμε κατοικίδιο, ενώ αδιαφορούμε για όσα φρικτά συμβαίνουν στα άλλα έμβια πλάσματα, που σφάζονται, γδέρνονται ζωντανά, βασανίζονται σε εργαστήρια, ζουν αιχμάλωτα σε κλουβιά.
Ξεχωριστές παρουσίες

Πέντε φιλοζωικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στο φετινό κάλεσμα και συγκεκριμένα το κίνημα 269life Greece, η ομάδα Humanimal, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ο Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος (ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ.), η ομάδα «Vegan for Life»


Ο Κύπρος Κωνσταντίνου εμπνευστής της διαμαρτυρίας.
Παρών στην διαμαρτυρία ήταν και ο εμπνευστής της ο Κύπρος Κωνσταντίνου, που - αν και είναι από την Κύπρο και διαμένει μόνιμα στη Λευκωσία - κατάφερε πέρυσι μέσω διαδικτύου να οργανώσει στην χώρα μας τα φιλοζωικά σωματεία και να καθιερώσει αυτή την διαδήλωση, η οποία φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα και μέρα και στην Θεσσαλονίκη.



Η Ντίμα Κουριδάκη ως συσκευασμένο κρέας.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε η Ντίμα Κουριδάκη, η οποία εξέθεσε το σώμα της συμβολικά, για να δείξει πως χρησιμοποιεί ο άνθρωπος το κρέας, την σάρκα των άλλων έμβιων όντων την οποία συσκευάζει αποκρύπτοντας σκόπιμα το τι πραγματικά συμβαίνει στα σφαγεία και πως τα ζώα παλεύουν για να σωθούν από τα χέρια τους σφαγέα.




Ο 11χρονος Πέτρος δεν δίστασε να πάρει αγκαλιά τον αρουραίο.

Ξεχωριστός και ο 11χρονος Πέτρος, ένας μαθητής της Ε’ Δημοτικού που όχι μόνο δεν τρώει κρέας και ζωικά παράγωγα αλλά πολλές φορές κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας κράτησε το μικρόφωνο για να μιλήσει υπέρ των ζώων όπως θα μιλήσουμε ένας συνειδητοποιημένος ενήλικας. Μάλιστα δεν δίστασε να πάρει αγκαλιά τον υπέροχο αρουραίο, που έφερε μαζί της στην διαμαρτυρία μια από τις φιλόζωες για να δείξει πόσα στερεότυπα έχουμε κατασκευάσει.



Ο π. Μιχάλης, ο μοναδικός ιερέας που παραβρέθηκε στην διαμαρτυρία.

Ξεχωριστή όμως ήταν και η παρουσία ενός ιερέα, του π. Μιχάλη που ιερουργεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Σαλαμίνα και εξήγησε στο www.zoosos.grότι καθημερινά εκεί έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος εγκλημάτων που αφορούν κυρίως στα αδέσποτα ζώα.

Πορεία στο κέντρο της πόλης

Οι διοργανωτές δεν χρησιμοποιήσαν μόνο τα συνθήματα, τα πανό και τις μουσικές του συγκροτήματος Los Latinos. Λίγο μετά τις 15:00 οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Μοναστηράκι, το Θησείο, την Πλάκα η οποία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος. Μοίρασαν φυλλάδια σε τουρίστες, επισκέπτες και σε όλους εκείνους οι οποίοι έπιναν τον καφέ τους ή έτρωγαν το μεσημεριανό τους γεύμα χωρίς να προβληματίζονται για το τι υφίστανται τα ζώα, που καταλήγουν στο πιάτο μας.




H πορεία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος.

Κάποιοι από εκείνους που παρακολουθούσαν την πορεία να περνάει από τις πιο τουριστικές γειτονιές της Αθήνας δήλωναν προβληματισμένοι κυρίως από τις φωτογραφίες, που αποτυπώνουν τα βασανιστήρια των ζώων, αλλά αρκετοί ήταν και εκείνοι οι οποίοι έλεγαν πως τρώμε τα ζώα, γιατί ο θεός μας τα έστειλε γι’ αυτόν τον σκοπό!

Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια ακόμα και στους αστυνομικούς που έκαναν την εμφάνιση τους στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όταν η πορεία πέρασε κάτω από την Ακρόπολη, αλλά αποχώρησαν μόλις είδαν ότι εκείνοι που διαμαρτύρονται είναι απλά… φιλόζωοι.

Τα ζώα εργαλεία για κάθε χρήση

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας εξήγησαν ότι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι στα ζώα είναι φασισμός, καθώς το «ανώτερο» είδος μας χρησιμοποιεί ως εργαλεία για κάθε χρήση τα άλλα έμβια πλάσματα χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό.

Έχετε σκεφτεί πόσο υποφέρει ένας αστακός που τον βράζουν ζωντανό; Ακούστε τον μικρό Πέτρο να το εξηγεί!

{youtube}jvCtD8hCZZI|600|450|0{/youtube}



Επισήμαναν ότι ανθρωπότητα ευθύνεται για την εξόντωση και την εξαφάνιση χιλιάδων άλλων ειδών ζωής από τον πλανήτη γη κάτι που κάνουν μόνο ιοί, ενώ δεν παρέλειψαν να εξηγήσουν το πώς λειτουργεί το μάρκετινγκ για την συγκάλυψη αυτών των εγκλημάτων. Οι διαφημίσεις παρουσιάζουν άλλη μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας. Μας δείχνουν τα προϊόντα και όχι τα βασανιστήρια που περνούν τα ζώα, για να έχουμε εμείς στο πιάτο μας το κρέας, το τυρί, το γάλα και άλλα ζωικά παράγωγα.

Από τους διαδηλωτές έγινε αναφορά σε όλες τις μορφές καταπίεσης, στον σπισισμό, στην άμεση σύνδεση των δικαιωμάτων των ζώων με αυτά των ανθρώπων. Στα ζώα εμείς οι «ανώτεροι» άνθρωποι δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα τους στην ζωή και αυτό γιατί τα αντιμετωπίζουμε μόνο ως εμπόρευμα. Όπως ακριβώς συνέβαινε την εποχή του δουλεμπορίου από εμάς προς το είδος.

Ενώ έγινε σαφές ότι η κατηγοριοποίηση των ζώων είναι άλλη μια απόδειξη της εργαλειακής μας σχέσης μαζί τους. Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο κάποια έμβια πλάσματα να προορίζονται π.χ. για να τα έχουμε για συντροφιά, άλλα να προστατεύονται, ενώ πολλά να έχουν ημερομηνία λήξης δηλαδή σφαγής από την στιγμή που θα γεννηθούν!

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής κρέατος

Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν και στις συνέπειες που έχει για το φυσικό περιβάλλον και συνολικά για τον πλανήτη η εκτροφή εκατομμυρίων ζώων, ενώ επισημάνθηκε και το πόσο επιβαρύνονται οι χώρες του Τρίτου Κόσμου, ώστε η δύση να έχει πλεόνασμα τροφής.

Φυσικά πέρα από το ηθικό μέρος της εξόντωσης των ζώων τέθηκε και το θέμα της υγείας μας καθώς επισημάνθηκε ότι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγο είδος και πως τίποτε στο ανθρώπινο σώμα δεν αποδεικνύει ότι είμαστε φτιαγμένοι για να καταναλώνουμε κρέας. Αντιθέτως πολλές ασθένειες σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος.

Ο Βέγκαν τρόπος ζωής – όπως τονίστηκε – αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζώων. Οι χορτοφάγοι και όσοι δεν τρέφονται με ζωικά παράγωγα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ή να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, καρκίνο, εντερικές και άλλες ασθένειες. Βέγκαν είναι εκείνος που αρνείται να χρησιμοποιήσει, βλάψει ή να σκοτώσει έμμεσα ή άμεσα οποιοδήποτε ζώο για τροφή, ένδυση, διασκέδαση, έρευνα ή άλλη μορφή εκμετάλλευσης.

Είναι ο άνθρωπος παμφάγος;

Οι άνθρωποι συχνά περιγράφονται ως παμφάγος είδος όμως τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος αποδεικνύουν ότι οι διαφορές μας από τα παμφάγα και τα σαρκοφάγα ζώα είναι πάρα πολλές.

Τα σαρκοβόρα ζώα διαθέτουν μακριά, αιχμηρά νύχια και δόντια. Έχουν μεγάλο άνοιγμα στόματος και δυνατά σαγόνια ειδικά σχεδιασμένα για την αρπαγή και το διαμελισμό της βοράς καθώς και τραχιά γλώσσα για το γλείψιμο του αίματος και της σάρκας. Αντιθέτως ο άνθρωπος έχει πλατιά και επίπεδα δόντια με μικρούς κυνόδοντες για την σύνθλιψη και άλεση των φυτικών τροφών.

Το μήκους του εντέρου των σαρκοβόρων ζώων είναι τριπλάσιο του μήκους του κορμού τους για να αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της αφόδευσης σύντομα το κρέας που καταναλώνουν, ώστε επειδή σαπίζει μέσα στο έντερο να μη μένει πολύ εκεί.

Όμως το έντερο του ανθρώπου είναι δωδεκαπλάσιο του κορμού του, όπως ακριβώς και των φυτοφάγων ζώων καθώς εκεί γίνεται η αποσύνθεση των φυτικών τροφών που διασπώνται αργά.

Τα σαρκοφάγα ζώα πιάνουν και τρώνε τη λεία τους ζωντανή. Ο άνθρωπος σκοτώνει με τεχνητά μέσα και τρώει τα πτώματα μέρες και χρόνια αργότερα αφού φυσικά τα επεξεργαστεί. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μια υγιεινή ζωή χωρίς να καταναλώσει ούτε μια μπουκιά κρέατος.

Γίνε και εσύ κρίκος στην αλυσίδα της ανθρωπιάς για τη σωτηρία των ζώων!

Οι διαδηλωτές σήμερα είπαν το αυτονόητο ότι δηλαδή τα ζώα αισθάνονται, αγαπούν, φοβούνται, πονούν, αγωνιούν, υποφέρουν εξαιτίας μας και αν αλλάξουμε την διατροφή μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην σωτηρία τους. Μας είπαν ότι είναι δυνατόν το φαγητό μας να μην είναι το αποτέλεσμα βίας σε άλλα πλάσματα. Εμείς θα τους ακούσουμε; Θα ακολουθήσουμε το δικό τους παράδειγμα ή θα αφεθούμε στη δύναμη της συνήθειας;

Πηγή: zoosos.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29/03/2015 - 22:37