«Αντηλιακά για μετανάστες» ζητούν τα «Νέα»

Του Γιώργου Παπαζαχαρίου


Είναι γεγονός πως η μικρή "περίοδος χάριτος" που είχαν δώσει τα ιδιωτικά κανάλια στην κυβέρνηση παρήλθε ανεπιστρεπτί. Μια ματιά στα πάνελ και στα δελτία ειδήσεων πείθει για του λόγου το αληθές.

Η απαίτηση της κυβέρνησης να πληρώσουν τα οφειλόμενα από το τέλος του 2% που έπρεπε να καταβάλουν με βάση το τζίρο τους από το 2011 ως σήμερα, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν απαιτητά΄, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και η ενορχηστρωμένη ομοβροντία αποδόμησης του κυβερνητικού λόγου και έργου ξεκίνησε και καλά κρατεί.

Χαρακτηριστικό κι όχι μοναδικό, παράδειγμα, η απομόνωση, από τα λεγόμενα της αναπληρώτριας Υπουργού Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, της φράσης " το πρωί λιάζονται στις πλατείες"  που την επόμενη μέρα, έγινε μέχρι και πρωτοσέλιδο με τον ειρωνικό υπότιτλο "χωρίς όμως διανομή αντηλιακών". Ολόκληρη η στιχομυθία ποτέ δεν παίχτηκε κι οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, βλάπτουν σοβαρά την αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Η Υπουργός είπε πως την προηγούμενη νύχτα πέρασε από την Ομόνοια, την πλατεία Βικτωρίας και τον Άγιο Παντελεήμονα και πουθενά δεν αντίκρισε το θέαμα που περιγράφουν στα δελτία τους τα κανάλια, και ρώτησε, "γιατί δεν πηγαίνουν οι ρεπόρτερ τη νύχτα να κάνουν ρεπορτάζ";

"Πηγαίνουν το πρωί" απάντησε ο παρουσιαστής. Και σ αυτό το σημείο απαντώντας στον παρουσιαστή η Υπουργός εκστόμισε το τρομερό κι επιλήψιμο: " οι πρόσφυγες είναι άνεργοι και το πρωί λιάζονται στις πλατείες". Αμέσως οι γκαιμπελίσικοι του back stageπέρασαν το σουπεράκι που έγραφε "ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ".

Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να εγκαλέσουμε και την εφημερίδα υποστηρίζοντας πως: "ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ".

Η διά της απομόνωσης φράσεων παραπληροφόρηση δεν είναι καινούργια πρακτική, απλώς στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε "τέχνη", την οποία οι υπηρετούντες τα διαπλεκόμενα και υπερχρεωμένα αφεντικά τους, τηλεπαπαγάλοι, ασκούν με περίσσιο αμοραλισμό και ιδιοτέλεια.

Η κυβέρνηση βυσσοδομεί επικοινωνιακά στο πάτο που έχουν ορίσει τα εχθρικά στη συντριπτική πλειοψηφία ΜΜΕ, ως το μοναδικό πεδίο πολιτικού διαλόγου.

Αυτή η πραγματικότητα επιτάσσει την επίσπευση της διαδικασίας για να μπει τέλος στην ανομία των καναλαρχών και των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών, που «εκπέμπουν» παράνομα, χωρίς αδειοδότηση και ταυτόχρονα επιτάσσει την χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις, επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17/04/2015 - 01:02