Η γενική εικόνα για τους υποψηφίους, όπως διαμορφώνεται από τους βαθμούς τους στις Πανελλαδικές, δείχνει μεγάλη πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, αλλά και τη... σπανιότητα αριστούχων

«Ακραία» εξεταστικά φαινόμενα σαρώνουν τις βάσεις

Συντάκτης: Αννα Ανδριτσάκη
Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων και η μείωση-ρεκόρ των αριστούχων επιβεβαιώνουν τη... χαμηλή πτήση που αναμένεται να διαγράψουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των ΑΕΙ, οι οποίες θα σηματοδοτηθούν από ορισμένα «ακραία» φαινόμενα, όπως:

Πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι στα μαθήματα κατεύθυνσης

•Ασχημες επιδόσεις σε Μαθηματικά και Φυσική θετικής κατεύθυνσης, που αναμένεται να γκρεμίσουν ύστερα από αρκετά χρόνια το «ταβάνι» των 19.000 μορίων στις Ιατρικές Σχολές.

•Παταγώδης αποτυχία σε Φυσική και Μαθηματικά της πολυπληθούς τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (79,17% και 69,97% αντιστοίχως κάτω από 10) που προαναγγέλλει θεαματικές «βουτιές» στις βάσεις των Πολυτεχνικών Σχολών.

•Ιστορικό χαμηλό στα Αρχαία και λιγότεροι από πέρυσι αριστούχοι στην Ιστορία, που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην πτώση των υψηλόβαθμων Νομικών και Φιλολογικών Σχολών.

•Δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών -και αναπόφευκτα μειωμένη ζήτηση στα τμήματα εκτός αστικών κέντρων- που θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη πτώση στην περιφέρεια.

Πτωτικές τάσεις

Tα μαθήματα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες (0-10)

Αυτή είναι η γενική εικόνα των βάσεων, όπως διαμορφώνεται, τουλάχιστον, από τους βαθμούς των πανελλαδικών, οι οποίοι ανακοινώθηκαν χθες. Βέβαια, το μηχανογραφικό θα είναι αυτό που θα καθορίσει τη διακύμανση των φετινών βάσεων εισαγωγής, ωστόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν, αν μη τι άλλο, την τάση που θα επικρατήσει, η οποία διαγράφεται πτωτική σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, αλλού μεγαλύτερη, αλλού μικρότερη. Αναλυτικά:

1. Στη θεωρητική κατεύθυνση: Στα Αρχαία, εκτός από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί (49,66%) έγραψαν κάτω από τη βάση, καταγράφεται και το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων (δηλαδή βαθμολογικής κλίμακας 18-20) που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού κατρακύλησε στο 0,95%, πιο χαμηλά και από το 2013 (1,70%), χρονιά που σημαδεύτηκε, επίσης, από πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης.

Χαρακτηριστική και η διακύμανση της βαθμολογίας, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι άνω του 10 συγκεντρώθηκαν στα χαμηλότερα στρώματα των μεσαίων βαθμολογιών (10-12 και 12-15), σε αντίθεση με την Ιστορία που τα πήγαν λίγο καλύτερα καταγράφοντας (οι άνω του 10) συγκεντρώσεις στις κλίμακες 12-15 και 15-18. Ωστόσο, ούτε η Ιστορία απέφυγε τη σφραγίδα της αποτυχίας, αφού το 41,16% βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι μπορεί να μη μειώθηκαν δραστικά αλλά είναι λιγότεροι από πέρυσι (13,38% έναντι 15,34% το 2014), διατηρώντας τη σταθερά πτωτική βαθμολογική πορεία του μαθήματος από χρόνο σε χρόνο.

2. Στη θετική κατεύθυνση, σε αντίθεση με την περσινή καλή απόδοση των υποψηφίων στα δύο κρίσιμα μαθήματα (Μαθηματικά–Φυσική), η εικόνα είναι απογοητευτική. Στη Φυσική το 47,4% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι αριστούχοι έφτασαν μόλις στο 5,18%. Στα Μαθηματικά το 39% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ οι αριστούχοι κατρακύλησαν στο 4,53%. Και στα δύο μαθήματα η διαφορά στα ποσοστά των αριστούχων συγκριτικά με πέρυσι είναι αβυσσαλέα, ενώ οι φετινές επιδόσεις συναγωνίζονται τις μνημειώδεις προπέρσινες. Συγκεκριμένα, στη Φυσική οι αριστούχοι το 2014 ήταν 18,03% ενώ το 2013 9,82%, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν του φετινού. Στα Μαθηματικά, η ίδια κατηγορία υποψηφίων το 2014 ήταν στο 15,12%, ενώ το 2013 είχαν πιάσει τον πάτο του 2,47%, που είναι το αρνητικό ρεκόρ του μαθήματος και από το οποίο δεν απέχει πολύ το φετινό 4,53%.

3. Η τεχνολογική κατεύθυνση 2 (που είναι και η πολυπληθέστερη) διεκδικεί φέτος τον τίτλο των αρνητικών επιδόσεων. Στη Φυσική και τα Μαθηματικά σημειώθηκε ηχηρή αποτυχία, αφού το 79,17% και το 69,97% αντιστοίχως των διαγωνιζομένων έμειναν κάτω από τη βάση, με τους αριστούχους να μετρώνται σε μόλις μερικές εκατοντάδες. Στη Φυσική είναι 415 άτομα και αντιστοιχούν στο 1,25% του συνόλου των διαγωνιζομένων (33.127),ενώ στα Μαθηματικά είναι 430 και αντιστοιχούν στο 1,3% του συνόλου (33.149).

Ανά μάθημα

Τα μαθήματα με τις υψηλότερες βαθμολογίες (18-20)

Η εικόνα των αριστούχων ανά μάθημα διαμορφώνεται ως εξής:

•Λιγότεροι σε Αρχαία, Γλώσσα, Φυσική κατεύθυνσης (τεχν. 2), Μαθηματικά κατεύθυνσης (τεχν. 2), Νεοελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά κατεύθυνσης (τεχν. 1), Μαθηματικά κατεύθυνσης (θετικής), Ιστορία Γενικής Παιδείας, Φυσική κατεύθυνσης (θετικής), Φυσική κατεύθυνσης (τεχν. 1).

•Περισσότεροι σε Φυσική Γενικής Παιδείας, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών, Χημεία Κατεύθυνσης, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ηλεκτρολογία (τεχν. 1), Βιολογία Γενικής Παιδείας, Χημεία-Βιοχημεία (τεχν. 1), Βιολογία Κατεύθυνσης.

! Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθούν αργότερα, καθώς οι εξετάσεις σ’ αυτά συνεχίζονται. Τα μηχανογραφικά θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Είδος εν ανεπαρκεία οι αριστούχοι φέτος

Τα μαθήματα με τους λιγότερους αριστούχους

Τα σαφώς δυσκολότερα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφεραν μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις, όπως ήδη σε προηγούμενο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» είχαμε επισημάνει. Από 7.428 αριστούχους το 2014 φέτος «κατέβηκαν» στους 4.010, που είναι ο μικρότερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα:

•Στη Θεωρητική Κατεύθυνση είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας.

•Στη Θετική μεγάλη μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας, ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης.

•Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 έχουμε μείωση άριστων γραπτών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Γενική πτώση των βάσεων

Με βάση τη σύγκριση (2014 με 2015) στην κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης κατά κατεύθυνση η γενική εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο είναι η ακόλουθη:

•1ο Επιστημονικό Πεδίο. Πτώση των βάσεων εισαγωγής στις Νομικές Σχολές καθώς και στα Τμήματα Ψυχολογίας, Φιλολογίας, Ιστορίας κ.λπ. Η πτώση στα υψηλόβαθμα (πάνω από 16.000 μόρια) και περιζήτητα τμήματα του Πεδίου θα ξεκινάει από 350 και θα φτάνει και τα 600 μόρια κατά μέσο όρο.

•2ο-4ο Επιστημονικό Πεδίο. Πτώση των βάσεων εισαγωγής στις Πολυτεχνικές Σχολές αλλά και στα τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής. Η πτώση στα υψηλόβαθμα (πάνω από 17.000 μόρια) και περιζήτητα τμήματα θα ξεκινάει από 200 και θα φτάνει μέχρι και 500 μόρια κατά μέσον όρο. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα τμήματα των Πανεπιστημίων εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η οποία θα ξεκινάει από τα 350 και θα φτάνει μέχρι και τα 700 μόρια κατά μέσον όρο.

•3ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές θα υποχωρήσουν από 250 έως και 500 μόρια κατά μέσον όρο. Μόνο με έκπληξη θα υπάρχει Σχολή του Πεδίου που θα ακουμπήσει τα 19.000 μόρια.

•5ο Επιστημονικό Πεδίο. Πτώση θα έχουν και τα υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου παρ’ όλη την αύξηση των αριστούχων στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας». Η πτώση θα έχει μικρότερη ένταση και έκταση, ωστόσο θα αρχίζει και εδώ από τα 200 μόρια και θα φτάσει μέχρι και τα 400 κατά μέσον όρο.

•Τέλος, την πτώση των βάσεων εισαγωγής τους δεν θα αποφύγουν και οι Στρατιωτικές Σχολές, ωστόσο εδώ η δραστική μείωση των θέσεων εισαγωγής θα «κονταίνει» την πτώση.



πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54