H "Σκιά στην ψυχή" βραβείο σεναρίου και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο

Η ταινία  τεκμηρίωσης μεγάλης διάρκειας «Σκιά στην ψυχή» σε σενάριο Θωμά Σίδερη και σκηνοθεσία Δημήτρη Πλιάγκου και Μάριου Πολυζωγόπουλου έλαβε το βραβείο σεναρίου και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο.

"Σκιά στην ψυχή"

Τρία χρόνια γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές χώρες, δεκάδες ώρες πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού με μαρτυρίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων της Ανταλλαγής. Μια ταινία τεκμηρίωσης που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου με μια γέφυρα ανθρωπιάς και κατανόησης: Ο δρόμος της προσφυγιάς είναι και θα είναι πάντοτε ο ίδιος.  

11954827_10207818668448496_5830946195900408271_nΕκεί που σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί που τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η «Σκιά στην ψυχή» των προσφύγων της Ανταλλαγής.

«Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που τους άλλαξε τις ζωές τους για πάντα.

Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ.

Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της.


«Σκιά στην ψυχή»: ένα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου σε σενάριο-έρευνα και αφήγηση του Θωμά Σίδερη και σκηνοθεσία των Μάριου Πολυζωγόπουλου και Δημήτρη Πλιάγκου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54