Χιλιάδες κόσμου στην πορεία μνήμης για τον Παύλο Φύσσα | EUROKINISSI//ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στις γειτονιές του Παύλου χιλιάδες αντιφασίστες

Συγκινησιακά φορτισμένο το κλίμα, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλο Φύσσα, από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Χιλιάδες κόσμου φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα διέσχισαν τις γειτονιές του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας με την οικογένεια Φύσσα να οδηγεί την πορεία. Επεισόδια που δεν αμαύρωσαν τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση, σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, στο Καστράκι. 

 


Το σύνθημα που ηχούσε δυνατά καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας ήταν το: «Ο Παύλος ΖΕΙ, τσακίστε του Ναζί».

Μνημείο Παύλου Φύσσα
ΕΦ.ΣΥΝ./Γιάννης Μπασκάκης



Στη συναυλία με τίτλο «4 χρόνια χωρίς τον Παύλο – Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεIς μαζί τους;» στην οποία κάλεσε η οικογένεια Φύσσα τραγούδησαν οι Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Magic de Spell, Fundracar, Μύκητες, Σ. Γραμμένος, Taburo Bota κ.ά.

Κερατσίνι
ΕΦ.ΣΥΝ./Γιάννης Μπασκάκης


Όπως αναφέρει η οικογένεια του Φύσσα σε ανακοίνωσή της, «φέτος θελήσαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση με κεντρικό άξονα τη δικαστική μάχη κατά της Χρυσής Αυγής, μια μάχη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015. Παράλληλα με το μουσικό της κομμάτι, θα προβληθούν με οπτικοακουστικά μέσα όσα έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στο δικαστήριο, αλλά και στοιχεία για τη συνολική δράση της εγκληματικής οργάνωσης».

Κερατσίνι
ΕΦ.ΣΥΝ./Γιάννης Μπασκάκης


Για τον λόγο αυτό το καθιερωμένο RAP MONSTERS FEST., μια διοργάνωση που ξεκίνησε ο Παύλος, μετατίθεται σε άλλη ημερομηνία μέσα στον χειμώνα.



Πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. 

Στη συμπρωτεύουσα, η αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πήραν μέρος άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. 

Στην Πάτρα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες, αντιφασιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και κόμματα. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής να δονούν την ατμόσφαιρα.

Επεισόδια και τραυματίες 

Από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες δεν έλειψε η ένταση.


Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην «ουρά» της αντιφασιστικής πορείας στη Δραπετσώνα. Ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

Σοβαρότερα ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο χώρο της συναυλίας, λίγο πριν την έναρξη της. 

Το ΕΚΑΒ παρέλαβε δύο τραυματίες από τα επεισόδια που έγιναν στη Δραπετσώνα, τους οποίους μετέφερε στο «Αττικόν» νοσοκομείο. Ο πρώτος φέρει πιο σοβαρά τραύματα, ενώ ο δεύτερος ήπια τραύματα και προορίζεται για το ορθοπεδικό τμήμα. O ANT1 ανέφερε ότι το τηλεοπτικό συνεργείο του στη Δραπετσώνα δέχθηκε επίθεση με πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο δημοσιογράφος και ο οπερατέρ του σταθμού, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Επεισόδια υπήρξαν και στη Θεσσαλονίκη. Άτομα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έριξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών που είχαν δημιουργήσει φραγμό στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Βενιζέλου, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Δύο άτομα προσήχθησαν από την αστυνομία. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. 

ζημιές σε καταστήματα
EUROKINISSI


Στην Πάτρα, μια ομάδα ατόμων που φορούσαν κράνη αποκόπηκε από την υπόλοιπη πορεία στο ύψος της οδού Μαιζώνος, και προκάλεσε μικρές φθορές σε τρία καταστήματα.

Πολιτικά μηνύματα

Με ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Παύλο Φύσσα και τους υπαίτιους της δολοφονίας:
Ούτε βήμα πίσω απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας.



«Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από τη στυγερή και άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τις άλλες δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, μέλη του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα, ενάντια σε συνανθρώπους μας επίσης, που έχουν διαφορετικό χρώμα και διαφορετική θρησκεία και ακόμα η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν τα σωματεία του Πειραιά για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.



Αναδημοσίευση από efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54