Καρναβάλι 2018: Αποκριάτικες εκδηλώσεις για το τριήμερο σε όλη σχεδόν τη χώρα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα:

Καρναβάλι 2018 με Αποκριάτικα ήθη και έθιμα να αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις πολλές εκδηλώσεις για το τριήμερο σε διάφορους δήμους

Μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται για τις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις και τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις με μασκαράδες για το τριήμερο σε όλη σχεδόν τη χώρα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα!
Οι απόκριες, το καρναβάλι είναι περίοδος ξεφαντώματος για όλες τις ηλικίες, μια γιορτή που τιμάται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας παρά τις δύσκολες εποχές που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας.
Οι μύθοι και οι θρύλοι της χώρας μας έρχονται στο προσκήνιο και μέσα από τις μεταμφιέσεις, το χορό, το γλέντι και το τραγούδι.
Την Κυριακή της Τυροφάγου κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβιώνουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα.
Ενώ η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής ή Τυροφάγου, όπως αλλιώς ονομάζεται η τρίτη και τελευταία εβδομάδα της αποκριάς παραδίδει την σκυτάλη στην Καθαρά Δευτέρα.


Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων η Πάτρα, με το ονομαστό καρναβάλι της, αλλά και η Ξάνθη και το Ρέθυμνο με τα δικά τους ξεχωριστά καρναβάλια, που κερδίζουν συνεχώς σε δημοφιλία και αναγνώριση.


Αποκριάτικες εκδηλώσεις για το τριήμερο σε όλη σχεδόν τη χώρα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε μερικές από αυτές:

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Πατρινό Καρναβάλι σήμερα Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 12.30 τα σωματεία των σοκολατοριχτών στα οχήματά τους θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα επιδοθούν στο αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Στις 6 το απόγευμα, θα αρχίσει η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση που θα ακολουθήσει την οδό Κορίνθου με τα άρματα του Δήμου και τα πληρώματα των χιλιάδων μεταμφιεσμένων να ανεβάζουν το θερμόμετρο του κεφιού.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 2 μ.μ. η Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού με τα καρναβαλικά άρματα, τα πληρώματα και τα άρματά τους θα μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας ξετυλίγοντας την πιο εντυπωσιακή εικόνα του Καρναβαλιού μας.
Η Μεγάλη Παρέλαση θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 από τις 2 έως τις 4 μ.μ.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. στο Μόλο της Αγίου Νικολάου η φαντασμαγορική τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού και η καύση του Καρναβάλου.
Tην Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Δήμος Πατρέων καλεί τους πολίτες και επισκέπτες στην Πλαζ της Αγυιάς (στις 12 το μεσημέρι) και στο Νότιο Πάρκο (στη 1.30 μ.μ.) για τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού, τα σαρακοστιανά παραδοσιακά εδέσματα και πολύ μουσική και χορό.
Στις 7 μ.μ. στην «Αίγλη» θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του Πατρινού Καρναβαλιού 2018.


Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.
Μπορεί το πιο γνωστό καρναβάλι στην Ελλάδα να διοργανώνεται στην Πάτρα, και η Ξάνθη όμως δεν πάει πίσω, κερδίζοντας κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.
 

Στο Ζακυνθινό Καρναβάλι την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της αποκριάς στις 15:00 η Μεγάλη Παρέλαση με τον Κόντε Καρνάβαλο και όλα τα Καρναβαλικά γκρουπ θα ξεκινήσει από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την Λεωφόρο Δημοκρατίας (πλατεία ΟΤΕ)
Μετά τη Μεγάλη Παρέλαση στην πλατεία Σολωμού:
Το “Comitato di Zante” οργανώνει χορό με Dj, μπροστά από τα τραπεζοκαθίσματα του Κόκκινου Βράχου (ή μέσα στην αίθουσα σε περίπτωση βροχής).
Στις 19:30 το ΠΟΒΕΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.
Άλλο ένα ξέφρενο Καρναβάλι φτάνει στο τέλος του. Η Φιλαρμονική Δ.Ε. Ζακυνθίων και οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, συνοδεύουν τον Καρνάβαλο στην τελευταία του κατοικία, μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την… ανάστασή του. Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του. Το δρώμενο θα παρουσιάσει η καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία της Ανάληψης και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου ο Καρνάβαλος θα καεί στην πυρά.
Μετά το Πόβερο ο Δήμαρχος, θα κάνει την έναρξη του Καρναβαλιού 2019.
20:30– Μαρουλοκρέμμυδα. Η ομάδα του “Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε του 16ου αιώνα” του Αντώνη Μιλάνου, αναβιώνει το “Αντέτι” των “Μαρουλοκρέμμυδων” στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου για να ευχηθούμε «ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ».
22:00– Ο πολιτιστικός σύλλογος ΛΙΘΑΚΙΑΣ οργανώνει πάρτυ Μασκέ με Dj στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου (παλιό Δημοτικό σχολείο).
21:30 – Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης Ο ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΣ διοργανώνει αποκριάτικό χορό στο Ξενοδοχείο Zante Village στον Αλυκανά.
Την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ τα ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Συνεχίζονται στο 24ο Καρναβάλι Νίκαιας - Ρέντη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Κουμπάκη στη δημοτική ενότητα Νίκαιας. Από τις 6 το απόγευμα η καρδιά της παράδοσης θα «χτυπήσει» στην πλατεία Κουμπάκη και ο ουρανός θα φωτιστεί με πυροτεχνήματα.
Οι χορευτές των τμημάτων παραδοσιακών χορών της Διεύθυνσης Αθλητισμού θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας μαζί με χορευτικούς συλλόγους της πόλης. Με τη μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων ολοκληρώνεται το 24ο Καρναβάλι του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου η μεγάλη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων, περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές και 20 άρματα θα διασχίσουν την οδό Φλέμινγκ στις 11.30 το πρωί, ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους να πάρουν μέρος.


Το Καρναβάλι Χαϊδαρίου την τελευταία Κυριακή των αποκριών στις 18 Φλεβάρη με παρέλαση στις 11.00 το πρωί.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου θα διοργανώσει φέτος για πρώτη φορά, αποκριάτικο καρναβάλι που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από τη διασταύρωση Στρ. Καραϊσκάκη και Σάμου και θα καταλήξει στην πλατεία Ηρώων. Στη 13:00  ξεφάντωμα με αποκριάτικους χορούς για να ενώσει όλους τους μασκαράδες. Κεντρικός παρουσιαστής – σχολιαστής, ο ηθοποιός Χριστόφορος Ζαραλίκος
Η Αποκριάτικη Παρέλαση θα είναι επί της Οδού Καραϊσκάκη και ως εκ τούτου, η οδός θα παραμείνει κλειστή από τις 10.00 έως τις 17.00 το απόγευμα.

Στην Αγία Παρασκευή, την Κυριακή 18 Φλεβάρη η 2η μεγάλη Αποκριάτικη Καρναβαλική Παρέλαση που διοργανώνει ο Δήμος, με τη συνεργασία των Συλλόγων και φορέων της πόλης.
Η γιορτή στην Αγία Παρασκευή θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί με συγκέντρωση των καρναβαλιστών στην Πλατεία Αι-Γιάννη, όπου  θα μοιράζονται στα παιδιά, σερπαντίνες, ντέφια,  χαρτοπόλεμο κ.α.
Στις 12:00 θα ξεκινήσει η φετινή μεγάλη παρέλαση αρμάτων, θεματικών ομάδων και μασκαρεμένων. Η παρέλαση θα κινηθεί   κατά μήκος της οδούΑγίου Ιωάννου και  θα τερματίσει στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας, όπου θα γίνει Αποκριάτικο πάρτι με μουσική, χορό και κεράσματα για όλους.
Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος οι Σύλλογοι της πόλης, οι «Κουδουνάτοι» από το Μεσότοπο Λέσβου, Σχολεία και παρέες Καρναβαλιστών, με  άρματα και  θεματικές ομάδες καθώς και πλήθος μεταμφιεσμένων.

Στο Δήμο Χαλανδρίου το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου το Χαλάνδρι γιορτάζει την Αποκριά στην κεντρική πλατεία της πόλης, ύστερα από μια δεύτερη αναβολή στην οποία αναγκάζουν και πάλι οι μετεωρολογικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ωστόσο το Σάββατο ο καιρός θα γίνει πλέον φιλικός για …καρναβαλιστές.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το πρωί και παρά τις αναπόφευκτες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, οι αναβολές δεν θα εμποδίσουν την κορύφωση του γλεντιού από τις 7 το απόγευμα, με τραγούδι, χορό και πλούσιο φαγοπότι.
Το νέο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου διαμορφώνεται ως εξής:
-11.00 Αποκριάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου
-14.00 Παρέλαση καρναβαλιστών από τις «Μορφές Έκφρασης» συνοδεία γκάιντας, κλαρίνου, κιθάρας και νταουλιού. Παραδοσιακό γαϊτανάκι.
-19.00 Μουσική παράσταση από πενταμελή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά, τραγούδι). Παράλληλο φαγοπότι με άφθονο κρασί και σουβλάκια  που θα ψήσουν και θα μοιράσουν στον κόσμο οι Πρόσκοποι Χαλανδρίου.

--Στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της αποκριάς το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου,
με "Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού" στις 9.30π.μ. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας "Το Αρκάδι" μας καλούν να ανακαλύψουμε μέσα από ένα μαγικό ταξίδι με δοκιμασίες… κάθε είδους το Χαμένο Θησαυρό του ξακουστού κλέφτη Αλή Μπαμπά.
Θ΄ακολουθήσει πάρτι στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή, στην πλατεία Κύπρου στις 8μ.μ.
Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, πετάμε τον χαρταετό σε δύο μεγάλα πάρκα του δήμου, με άφθονη παραδοσιακή λαγάνα και χαλβά, μουσική, τραγούδι, γλέντι και χορό. στον Πολυχώρος Λιπασμάτων 10π.μ. και στο Πάρκο Σελεπίτσαρι 10π.μ.


Στο Δήμο της Πετρούπολης τριήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.
Με κεντρικό σύνθημα «Οι απόκριες συναντούν την Καθαρά Δευτέρα», ο Δήμος ανακοίνωσε τα εξής:
«Στην πλατεία Αγ.Δημητρίου από το πρωί ως το απόγευμα τα παιδιά θα διασκεδάσουν με Φουσκωτά κάστρα, κλόουν, μάγους, ξυλοπόδαρους, γαϊτανάκι, κατασκευές, ακόμα και κινέζικο δράκο !!
Θα είμαστε όλοι εκεί!!! Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα από τις 11.00 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα!!».

Πατρινό Καρναβάλι 2018 - Όλα έτοιμα για να πυροδοτηθεί η έκρηξη της χαράς και του κεφιού!
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζονται το τριήμερο μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα

Το Σάββατο 17/2 στις 19.00 και την Κυριακή 18/2 στις 11.00, η παρέλαση των καρναβαλιστών του καλλιτεχνικού οργανισμού «Μορφές Έκφρασης» θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους στο πέρασμά της από τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου.
Η αθηναϊκή Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα (19/2) στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν παραδοσιακά τα Κούλουμα με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο. Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (ΚΑΠΑΨ), με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων. Δείτε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο ://www.opanda.gr/



Αποκριά και Κούλουμα στο ΚΠΙΣΝ
Την Κυριακή της Αποκριάς, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος κινείται σε λατινοαμερικάνικους ήχους από τις 11.00 ως τις 16.00, με DJ sets και ορχήστρες κρουστών, ενώ παράλληλα face painters θα μεταμορφώνουν μικρούς και μεγάλους στο Ξέφωτο και τον Πευκώνα. Εδώ θα αναβιωθούν έθιμα από όλη την Ελλάδα μέσω παιχνιδιών και μέσω του κυνηγιού του Μεγάλου Καρνάβαλου. Την Καθαρά Δευτέρα, εκτός από το πέταγμα του αετού, στο ΚΠΙΣΝ θα απολαύσουμε ήχους ελληνικής κλασικής δημοτικής μουσικής από την Βασιλική Καρακώστα.

Αποκριάτικος παιδότοπος και Gaming Arena στο Περιστέρι
Ο δήμος Περιστερίου καλεί τους μικρούς του φίλους καθημερινά ως την Κυριακή της Αποκριάς στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, από τις 11.00 ως τις 21.00, σε έναν παιδότοπο 1.500 τετραγωνικών, γεμάτο αποκριάτικα στολίδια, μουσική, τραμπολίνο και φουσκωτά. Τις ίδιες ώρες, στο GameSpace Corner θα παρελαύνουν cosplayers, εμπνευσμένοι από ταινίες, κινούμενα σχέδια και ήρωες, ενώ θα είναι διαθέσιμες για παιχνίδι κονσόλες, υπολογιστές τελευταίες γενιάς και εφαρμογές virtual reality.

Latin Carival Party στην Αργυρούπολη
Οι Loca Latina αναλαμβάνουν να ξεσηκώσουν όλη την πλατεία Βάρναλη της Αργυρούπολης, από τις 12 το μεσημέρι την Κυριακή της Αποκριάς. Το latin party θα περιλαμβάνει ξέφρενο χορό και μουσική που θα μας ταξιδέψει στο βραζιλιάνικο καρναβάλι.

Οι εκδηλώσεις της αποκριάς στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου συνεχίζονται με το Σαφάρι ενηλίκων Ταύρου, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 και με τα παραδοσιακά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Μεταμορφώσεως στο Μοσχάτο και στο Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο.

Ο Δήμος Καισαριανής
διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Αποκριών για μικρούς και μεγάλους.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 3.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Ξεκινώντας από τρεις διαφορετικές γειτονιές, την πλατεία Αλεξάνδρου, το πάρκο 2ας Μαΐου και τα Γυμνάσια της πόλης, όλοι οι καρναβαλιστές θα συγκεντρωθούν στο σχολικό συγκρότημα «Βενιζέλου» και θα ξεκινήσουν την παρέλασή τους, που θα καταλήξει στην πλατεία «Δημάρχου Π. Μακρή» για να χορέψουν σε ξέφρενους χορούς ως αργά.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην Καισαριανή την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ. στο πάρκο Άϊ Γιάννη στα Ξύλινα. Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται: «Όλοι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες θα γιορτάσουμε τα παραδοσιακά "Κούλουμα" όπως κάθε χρόνο για δεκαετίες τώρα, με ζωντανή μουσική, πολύ χορό και νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στο χώρο.


Στη Χαλκίδα 3-ημερο αποκορύφωμα αποκριάς με το «Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας»
Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 16:00, ξεκινά η  μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών με αφετηρία το Κόκκινο Σπίτι και μέσω των οδών Τζιαρντίνι, Φαρμακίδου και Αγ. Γοβιού, καταλήγει στην παραλία της Χαλκίδας.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 18 Φερβρουαρίου το πρόγραμμα ξεκινά με παιδικό πάρτι και μουσικοθεατρικά δρώμενα για τα παιδιά στις 11:30 πμ, στον στεγασμένο χώρο της πλατείας Αγ. Νικολάου που περιλαμβάνει: τη μουσικοθεατρική παράσταση«ΧΑΝΑ ΖΟΟ», κατασκευές, μάσκες κλπ από τους καθηγητές του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας και δημιουργική απασχόληση, face paiting, κατασκευές από το Κεν. Δημ. Απασχ/σης «Η Αγκαλίτσα μου».
Διασκέδαση με δραστηριότητες στη θάλασσα μέχρι το βράδυ, και την τελετή λήξης του Θαλασσινού Καρναβαλιού στην παραλία της Χαλκίδας με θέμα της τελετής λήξης «Το Χρονικό της Τροίας». Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00, στη Χαλκίδα, καθώς και σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Χαλκιδέων: Ν. Αρτάκη (Λιμάνι), Παραλία Αυλίδας, Δροσιά (Παναγίτσα-Λιμανάκι) και Λευκαντί Βασιλικού, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή, με σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί




Πατρινό καρναβάλι 2018: Επίσημη «πρώτη» των αρμάτων σήμερα





Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/02/2018 - 15:33