18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018 και 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων

Τους θησαυρούς της ελληνικής γης, ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων, που υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ή ποικιλίες που ήρθαν αργότερα και προσαρμόστηκαν στις κλιματικές συνθήκες και τις διατροφικές συνήθειες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να προμηθευτούν οι επισκέπτες της 18ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Παράλληλα με την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι πραγματοποιείται η 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (11, 12 και 13 Απριλίου 2018), με τη συμμετοχή, μέχρι στιγμής, αγροτών και ακτιβιστών από 17 χώρες του κόσμου.







18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018 και 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων


Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας,
Σάββατο 14 Απριλίου 2018 από τις 10:30 το πρωί ως της 4:00 το απόγευμα.

Διανομή σπόρων στις 12:15 – 15:00

18 Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 14 Απριλίου 2018.

Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 23 χρόνια Πελίτι (1995-2018).



Η γιορτή του Πελίτι για το 2018 γίνεται παράλληλα με την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (11, 12 και 13 Απριλίου 2018), που πρότεινε το Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη.

Ως σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή αγρότες και ακτιβιστές από: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Η.Π.Α, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Ινδία, Γαλλία, κ.α.



Η 18η γιορτή σπόρων του Πελίτι οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr


Peliti logo Greek

με την υποστήριξη:

Περιφέρειακη Ενότητα Δράμας Της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης www.pamth.gov.gr

Παρανέστι του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr

images του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr

images logo foreas του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης www.fdor.gr

ΙΕΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗΣ  Της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης www.theologicalschoolhalki.com


 seedfreedom

του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info


Navdanya

  του κινήματος Navdanya από την Ινδία www.navdanya.org

 logo kokopelli.jpgτης οργάνωσης Kokopelli από τη Γαλλία 

26696518 1637067962980501 1696780848 n της οργάνωσης REDSAG από τη Γουατεμάλα

γυναίκες και άντρες απ' όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένει με τη γιορτή σπόρων του Πελίτι.


 

Σύντομο ιστορικό

peliti seedfestival 2017

Γιορτή σπόρων του Πελίτι 2017

Η εκδήλωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του νομού Κιλκίς είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως.

Το Οκτώβριο του 1999 έγινε η δεύτερη γιορτή σπόρων στην Κάρπη του νομού Κιλκίς.

Το 2000 έγινε στο Σουμάκ στα Πομάκικα Χωριά του νομού Ροδόπης.

Το 2001 έγινε στη Σέρρες.

Από το 2005 ως το 2009 η γιορτή φιλοξενήθηκε στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Αυτό το διάστημα η γιορτή μεγάλωσε χάρη στη βοήθεια των αδερφών της μονής και καθιερώθηκε να γίνεται το Σάββατο μετά το Πάσχα.

Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα.


Από το 2010 η γιορτή μεταφέρθηκε στη γη του Πελίτι (η γη του Πελίτι, είναι ιδιοκτησία του Πελίτι) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Όταν έφυγε η γιορτή τότε ονομαζόταν Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου άφησε στη θέση της την Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών.

Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων.

Το 2013 οι seedsavers της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World).

το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.

Το 2015 στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) πραγματοποιήθηκε και η 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά.

Το 2016 είχε ως θέμα: σπόροι, πρόσφυγες, μετανάστες, αλληλεγγύη.

Το 2017 οργανώθηκε και η 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων με συμμετεοχές από 17 χώρες όπου συντάξαμε και τη διακήρυξη της γιορτής.


Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Τουρκία στην Κύπρο και αλλού.

Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες (το 2017 ήταν πάνω από 4.000 επισκέπτες) απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την Ελευθερία των Σπόρων, της γης του νερού κ.λ.π.

Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες μας Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015) από την Ινδία, Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Αυστραλία, Ούγκο Μπλάνκο (2015) Περού η Τζόντη Κομπερίσκη (2015) Καναδά, η Μαργκαρίνος Ρέη (2015) Γαλλία, Tapsoba Ali De Goamma Μπουρκίνα Φάσο (2017) κ.α


Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολύ χαρά στη 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2018 να ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο "πολιτική" εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του Πελίτι είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθ' ένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν μέσα από αυτή την πρόσφορα αυτό που χρειάζονται. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τροφίμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κ.λ.π. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κ.λ.π)

Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα, θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 15 Φεβρουαρίου  2018. Αυτή είναι μια βασική αρχή για να οργανώσουμε καλύτερα και να προστατέψουμε τη γιορτή.

Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

18664666 10155181159416163 7618348119081896811 n
Φωτογραφία: BakerCreekHeirloomSeedCo (Η.Π.Α)

Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:

  1. το είδος
  2. η ποικιλία
  3. η περιοχή καλλιέργειας
  4. το όνομα του καλλιεργητή
  5. ο τρόπος καλλιέργειας
Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων.

Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφημιστικό υλικό). Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.

Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία - αν δεν το έχουν προμηθευτεί - το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10:30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματά του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών. .





Πρόγραμμα γιορτής:

Διανομή σπόρων στις 12:15 – 15:00 μμ

Επίσκεψη στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι 10:30-14:00

Ομιλίες - Εργαστήρια. Έναρξη στις 11 το πρωί.


Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά 10:30 π.μ. - 13:30 μ.μ.

Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους, ανοιχτό σπορείο και πολλά ακόμη.


peliti ARI5797Φωτογραφία: Άρης Παύλος

Εργαστήρι υφαντικής μέσα στο σπίτι των σπόρων

P1220786


Σπόροι Πρόσφυγες Μετανάστες Αλληλεγγύη

Παρουσιάζουμε τους κήπους της ελπίδας που γίνονται με τοπικές ποικιλίες σπόρων σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα


PELITI 2016 PARANESTI


Το τραπέζι της αγάπης 13:00 μ.μ.

κοινό τραπέζι για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων.

 Peliti ARI5637Φωτογραφία: Άρης Παύλος


Τραγουδώντας για το Πελίτι 16:00 μ.μ.

οι Namaste Band στη γιορτή
peliti ARI6230Φωτογραφία: Άρης Παύλος


Έκθεση φωτογραφίας

Παρουσιάζουμε αγρότες/ες σε όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο.

peliti adam 2009 fΦωτογραφία: Άδαμ Φόρμπες (Η.Π.Α)

Έκθεση γεωργικών εργαλείων

Για δεύτερη φορά θα έχουμε και μια έκθεση με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Η συλλογή είναι του Θόδωρου Δημητριάδη όπου θα μας μιλήσει για τη χρίση των εργαλείων.


Χαριστικό Παζάρι

P1220801Φωτογραφία: Άρης Παύλος



Πείτε μας από πού έρχεστε,

Ενώστε το χώρο διαμονής σας με το Πελίτι, όλοι είμαστε συντονισμένοι και συνδεδεμένοι.

peliti ARI5657

Οργανώνουν εκδρομές

Αφίσα της γιορτής στα Ελληνικά


Αφίσα και κείμενο στα Αγγλικά

 ARI5759 2016

Φωτογραφία: Άρης Παύλος

και πολλά ακόμη που θα τα δείτε και θα τα ζήσετε στη γιορτή


Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε από το

peliti[ατ]peliti.gr 

Ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr


face book: Koινότητα Πελίτι

Το κανάλι του Πελίτι στο You Tube peliti


Ταχυδρομική διεύθυνση:


Πελίτι, Τ. θ. 15,Τ. Κ. 66101 Δράμα

Τηλέφωνο: 2521550951

«Να μας έχει ο θεός γερούς,


πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε


με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Καλή αντάμωση


Δείτε επίσης


Οι κοντινότεροι χώροι διαμονής

Πως να φτάσετε στο Παρανέστι
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13/03/2018 - 18:19