Πώς να προφυλάξω τα τρόφιμα απο τη ζεστη

Γράφει η Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος (www.akoslife.com)

 

Πώς να προφυλάξω τα τρόφιμα απο τη ζεστη

  Επειδή  η άνοδος του υδραργύρου αυξάνει γεωμετρικά το ρυθμό αλλοίωσης των τροφίμων, ο κίνδυνος εμφάνισης τροφοδηλητηριάσεων τους θερινούς μήνες είναι πολλαπλάσιος.
Τα μικρόβια που απειλούν την ποιότητα του φαγητού και κατ’ επέκταση την υγεία σας είτε τρώτε στο σπίτι, είτε έξω είναι δεκάδες.

 Ποια τρόφιμα  θέλουν ιδιαίτερη προσοχή;

Ψάρια. Τα μάτια του χαλασμένου ψαριού μπορεί να είναι θολά. Επιπρόσθετα αν  πιέσετε με το δάχτυλο σας το ψάρι, στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργείται βαθούλωμα και το δέρμα του ψαριού  δεν επανέρχεται.

Κρέας. Το πιο ευπαθές παράγωγο του κρέατος είναι ο κιμάς, ο οποίος όταν αλλοιωθεί εμφανίζει λευκές, πράσινες ή και μελανές κηλίδες.

Παγωτά. Αλλάζει  το σχήμα, ο όγκος ή η υφή τους. Συνήθως ένα αλλοιωμένο παγωτό είναι συρρικνωμένο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Η  γεύση τού γιαουρτιού πικρίζει, το αλλοιωμένο γάλα ξινίζει - «κόβει» όπως λέμε- χαλάει το λίπος του κι εμφανίζει μούχλα.

Αλλαντικά. Τα αλλοιωμένα αποκτούν γλοιώδη υφή και  ξινή γεύση.

Τρόφιμα που περιέχουν αυγά.

Να τι πρέπει να κάνετε:

  • Προστατέψτε το φαγητό από τα έντομα σκεπάζοντάς το.
  • Μην το αφήνετε για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Καλύτερα να το τοποθετήσετε στο ψυγείο και να το ξαναζεστάνετε, όχι όμως για πάνω από μία φορά.
  • Μην αγοράζετε προϊόντα εκτεθειμένα στον ήλιο (σοκολάτες, κρουασάν κ.ά) στα περίπτερα διότι είναι πιθανό να έχουν αλλοιωθεί.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54