Γήρανση: σύμμαχος ή αντίπαλος του καρκίνου;

Παρ' όλο που είναι γνωστό ότι μεγαλώνοντας αυξάνεται ο κίνδυνος του καρκίνου, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Aging Cell αποκαλύπτει μία πιο σύνθετη σχέση μεταξύ γήρανσης και καρκίνου.
Επειτα από μια μεγάλη ανάλυση γενετικών δεδομένων ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή João Pedro de Magalhães του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη ότι το γενετικό αποτύπωμα του ιστού της γήρανσης είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του καρκίνου.
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί τα επίπεδα δραστηριότητας ορισμένων γονιδίων μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των κυττάρων μέσα στους ιστούς και τελικά την ανάπτυξη ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος.

Οσο γερνάμε όλο και περισσότερα κύτταρα αδρανοποιούνται, που σημαίνει ότι δεν μεγαλώνουν, δεν διαιρούνται, δεν ανανεώνονται. Η διαδικασία αυτή λέγεται κυτταρική γήρανση και η ποσόστωση των κυττάρων αυτών στον οργανισμό μας αυξάνεται με την ηλικία. Σε αυτήν τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της γήρανσης των κυττάρων η διαίρεση των κυττάρων σταματάει. Αντίθετα, ο καρκίνος είναι ασθένεια που ορίζεται από την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση η οποία οδηγεί στον σχηματισμό όγκων.

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές υπέθεταν ότι οι γερασμένοι ιστοί είναι πιο πιθανό να γίνουν καρκινικοί λόγω της συσσώρευσης πολλαπλών μεταλλάξεων στα γονίδια που προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι, παρά τη συσσώρευση αυτή, τα γερασμένα κύτταρα είναι επίσης πιθανό να εμποδίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου! Κι αυτό, γιατί οι διαδικασίες που προκαλούν την ανάπτυξη, τη διαίρεση και την ανανέωση των κυττάρων απενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Επομένως από τη μία πλευρά, η γήρανση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου και, από την άλλη, ορισμένοι κυτταρικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη γήρανση μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αναστολή της εξέλιξης του καρκίνου. Αυτό μπορεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξηγεί γιατί τα επίπεδα καρκίνου πέφτουν προς το τέλος της ζωής, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Ακόμα ότι η γενετική δραστηριότητα που συνδέει τη γήρανση με τον καρκίνο αφορά συγκεκριμένους ιστούς. Ο καθηγητής De Magalhães υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση η μελέτη της ομάδας του «προκαλεί την παραδοσιακή άποψη σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και γήρανσης και υποδεικνύει ότι οι διαδικασίες γήρανσης μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη του καρκίνου».


Ηρεμη εφηβεία

Μαμάδες, ηρεμία με τους εφήβους. Ο ελεγκτικός ή εξουσιαστικός τόνος φωνής περισσεύει, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Developmental Psychology. Για τα παιδιά ο τόνος της φωνής της μαμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συναισθήματα και τις αποκρίσεις τους.

Νέα μελέτη του ρόλου που έχει ο τόνος της φωνής στην επικοινωνία με τους εφήβους δείχνει ότι οι έφηβοι ανταποκρίνονταν όταν οι μητέρες τους χρησιμοποιούσαν ενθαρρυντικό τόνο. Η έρευνα με επικεφαλής την Dr. Netta Weinstein του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 έφηβοι ηλικίας 14–15 χρόνων, είναι η πρώτη που μελετά τις αποκρίσεις των εφήβων σε διαφορετικούς τόνους φωνής όταν δέχονται οδηγίες από τις μαμάδες τους.

Από τις μαμάδες που συμμετείχαν στην έρευνα ζητήθηκε να δώσουν οδηγίες χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικούς τόνους φωνής: ελεγκτικό, αυτόνομο-υποστηρικτικό, ουδέτερο. Οι φράσεις ήταν συγκεκριμένες οδηγίες γύρω από το σχολείο και το διάβασμα: «Θα διαβάσεις αυτό το βιβλίο σήμερα» ή «είναι ώρα να πας σχολείο».

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να συμπληρώσουν την έρευνα. Οι έφηβοι που άκουσαν τον ελεγκτικό τόνο φωνής είχαν περισσότερο αρνητική αντίδραση στις οδηγίες, ενώ όσοι άκουσαν τον αυτόνομο-υποστηρικτικό τόνο φωνής είχαν θετικές αντιδράσεις τόσο σε σύγκριση με τα παιδιά που άκουσαν τον ελεγκτικό τόνο φωνής όσο και με εκείνα που οι μαμάδες τους χρησιμοποίησαν ουδέτερο τόνο φωνής.

Διαβήτης: Τι να μην πιω;

Χυμοί και αναψυκτικά «διαίτης» αλλά ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί αυξάνουν τον κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη, λέει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν ότι τα ποτά με πρόσθετη ζάχαρη, όπως είναι οι χυμοί και τα αναψυκτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, φέρνουν τον διαβήτη τύπου 2 πιο κοντά επηρεάζοντας τους λεπτούς μηχανισμούς του μεταβολισμού.

Τώρα νέα μελέτη ομάδας ερευνητών των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ των ΗΠΑ και Fudan της Κίνας καταδεικνύει ότι και τα ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη αυξάνουν εξίσου τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας Jean-Philippe Drouin-Chartier και Yan Zheng, και οι 100% φυσικοί χυμοί ενθαρρύνουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχει ελπίδα, σύμφωνα με τους διεθνείς ερευνητές, αν αντικαταστήσουμε τα σακχαρούχα ποτά με οτιδήποτε δεν περιέχει ζάχαρη, όπως είναι το νερό, το τσάι και ο καφές. Αυτές οι επιλογές μειώνουν τον κίνδυνο, σημειώνουν οι Drouin-Chartier και Zheng.





Πηγή / ΕΦ.ΣΥΝ./ Ντάνι Βέργου /

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54