Σε αποπληθωρισμό -1,1% η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τη Eurostat

Αποπληθωρισμό -1,1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο -που είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία (-1,4%)- σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν στο 1,1%.
Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,5% τον Αύγουστο, σε 0,4% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν 1,3%.
Αποπληθωρισμό, εκτός από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, είχαν ακόμη η Ουγγαρία (-0,5%), η Ισπανία (-0,3%), η Πολωνία (-0,2%), η Ιταλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία (από -0,1%) ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (1,8%), τη Φινλανδία (1,5%) και την Αυστρία (1,4%).
Σε σχέση με τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 17 κράτη- μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και αυξήθηκε σε εννέα κράτη.

Ας εξηγήσουμε όμως με απλό τρόπο τι ειναι ο αποπληθωρισμός.
Αποπληθωρισμός είναι ουσιαστικά το αντίθετο του πληθωρισμού. Είναι μία κατάσταση στην οποία ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, αντί για να ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πέφτουν. Δηλαδή στον αποπληθωρισμό, έχουμε αρνητικό πρόσημο. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο: εξαιτίας του αποπληθωρισμού, ο κόσμος δεν αγοράζει περιμένοντας οι τιμές να πέσουν κι άλλο (και εξαιτίας των μειωμένων του εισοδημάτων εξαιτίας αυτού), με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση των επενδύσεων όπως επίσης και οι πωλητές να μειώνουν κι άλλο τις τιμές τους (εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης). 

Αυτό συμβαίνει συνέχεια με αποτέλεσμα η οικονομία να υποβαθμίζεται (λιγότερες πωλήσεις σε πιο χαμηλές τιμές, άρα: λιγότερα έσοδα και για το κράτος, μείωση μισθών, απολύσεις, κλπ κλπ). Οπότε καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ο Αποπληθωρισμός -1,1% που εμφάνισε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο...

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16/10/2014 - 20:35