Οι χώρες BRICS προξενούν θανάσιμο πλήγμα στην υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πόλεμο κυρώσεων στη Ρωσία και συνεχίζουν να ασκούν εμπορική πίεση στην Κίνα. Δεν αποκλείεται ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν την προμήθεια προϊόντων χάλυβα από την Κίνα.    
Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα και το Πεκίνο σκοπεύουν να καταργήσουν το αμερικανικό δολάριο σε αμοιβαίες συμφωνίες εντός του πεδίου εφαρμογής του οργανισμού BRICS. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής της αδιαίρετης οικονομικής κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον κόσμο.    Μόλις το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Ριάμπακ, εξέδωσε μια τρομερή προειδοποίηση στην Ουάσινγκτον.    «Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας θα ενθαρρύνουν μόνο τη Ρωσία να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό οικονομικό σύστημα, στο οποίο δεν θα χρειαστούν δολάρια», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης. 


Είναι ενδιαφέρον ότι η δήλωση έγινε την παραμονή της διήμερης συνόδου κορυφής των υπουργών εμπορίου BRICS, η οποία άνοιξε την 1η Αυγούστου 2017 στη Σαγκάη. Αυτή η οργάνωση, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, γίνεται ένα ισχυρό αντίβαρο στην Ομάδα των Επτά.

Σήμερα, οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν το 26% του εδάφους της Γης, το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού (σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι) και το 27% του παγκόσμιου ΑΕΠ.    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, το μερίδιο των χωρών BRICS θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050.     Ωστόσο, οι υπουργοί εμπορίου του BRICS επέλεξαν να μην τοποθετήσουν το άλογο πριν το κάρο.     Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Maxim Oreshkin δήλωσε ότι οι χώρες του BRICS, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, ενδέχεται να μεταβούν σε συναλλαγές  με εθνικά νομίσματα ήδη στο εγγύς μέλλον. Ο υπουργός είπε επίσης ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μπορεί να φθάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.     Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Σαγκάης, οι υπουργοί συζήτησαν ευκαιρίες για τη δημιουργία ενός νέου νομισματικού συστήματος που θα απέκλειε τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ. Το 2015, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επέλεξε διακανονισμούς με  εθνικά νομίσματα και δημιούργησε συνάλλαγμα νομισμάτων με αρκετές χώρες.

   Σήμερα, όχι μόνο η Ρωσία χρειάζεται να αποφύγει το δολάριο – η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει οικονομική ανεξαρτησία από τη Δύση. Οι χώρες BRICS έχουν συντονίσει τις βασικές αρχές των εργασιών της Τράπεζας Νέας Ανάπτυξης, που θεωρείται αντιστάθμισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου οι Αμερικανοί καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Επιπλέον, η Ρωσία θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστού συστήματος πληρωμών παρόμοιο με το SWIFT.    Περισσότερες από 300 ρωσικές τράπεζες έχουν μετατραπεί σε εναλλακτική λύση στη SWIFT – το σύστημα γνωστό ως SPFS (Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων). Η Elvira Nabiullina, Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσε: «Απειλές εκφράστηκαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκοπεί από τη SWIFT. Έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες στο δικό μας σύστημα πληρωμών και αν συμβεί κάτι, όλες οι λειτουργίες σε μορφή SWIFT θα λειτουργήσουν μέσα στη χώρα.»

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση των συναλλαγών  σε εθνικά νομίσματα είναι η σταθερότητα των εθνικών νομισμάτων των μελών του BRICS. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού ρούβλι μπορεί να μειωθεί λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως (μέσα σε 52 δολάρια το βαρέλι).

Οι ασταθείς συναλλαγματικές ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την απομάκρυνση του αμερικανικού δολαρίου σε αμοιβαίες συναλλαγές.

   Οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% του παγκόσμιου εμπορίου. Ως εκ τούτου, η συμμαχία πρέπει να αυξήσει τους δείκτες του αμοιβαίου εμπορίου.

   Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ήδη εισαγάγει αμοιβαίες διευθετήσεις σε γουάν (yuan). Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας άνοιξε το πρώτο της εξωτερικό γραφείο στο Πεκίνο.

Έτσι, ο πόλεμος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εδραιώνει και ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και άλλων μελών του BRICS.



Αναδημοσίευση anastoxasmoi.gr

πηγή:Aydin Mehtiyev /Pravda.Ru
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21/08/2017 - 11:16