Στο 10% η πτώση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το β' τρίμηνο λόγω πανδημίας


Οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού είναι συντριπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο η βήμα-βήμα άρση των περιοριστικών μέτρων από κάποιες χώρες φαίνεται ότι βοηθά στον περιορισμό των μεγάλων απωλειών.

Ο δείκτης IHS Markit’s Flash Composite Purchasing Managers, που αναλύει μια σειρά εμπορικούς δείκτες, έχει φτάσει τον Μάιο στο 30,5 από 13,6 τον Απρίλιο, ωστόσο είναι πολύ μακριά από το 50, το σημείο που ορίζει τη έναρξη της ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την αναλύτρια της Capital Economics, Τζέσικα Χιντς, «αυτό που βλέπουμε από τον δείκτη είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση παρά το γεγονός ότι τα μέτρα αίρονται σταδιακά».

Η χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία βοήθησε να πάρουν μια ανάσα ο τομέας των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Ανάλογα είναι τα στοιχεία και στη Γαλλία, όπου η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με περισσότερο αργούς ρυθμούς. Στη Βρετανία η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται μετά τη βουτιά που είχε κάνει τον Απρίλιο, ωστόσο βρίσκεται στο όριο της σοβαρής ύφεσης.

Το δεύτερο τρίμηνο για την ευρωζώνη το ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση της τάξης του 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη IHS Markit, ενώ το Reuters δίνει ύφεση της τάξης του 11,3%.




ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54