Μέχρι 30 Ιουνίου οι φορο-δηλώσεις

Ανοιξε η ηλεκτρονική πύλη στο TAXISnet για τις δηλώσεις και οι 8 εκατ. φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να πατήσουν το κουμπί της υποβολής. Αυτοί που πρέπει να σπεύσουν είναι όσοι προσβλέπουν σε επιστροφή φόρου, αλλά και οι φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την κύρια κατοικία τους και θέλουν να ξεκλειδώσουν την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ειδικά για τους φοιτητές δημιουργήθηκαν νέα πεδία στη δήλωση, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

 

Με τη συμπλήρωση των κωδικών αυτών θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας αναδρομικά από τον Ιανουάριο, ποσόν που μέχρι τον Απρίλιο είναι περίπου 192 ευρώ. Οσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, θα καταβληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023, διαφορετικά, όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ μπορούν να το κάνουν έως τις 29 Ιουλίου, κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Επειδή όμως οι φορολογικές δηλώσεις κρύβουν «παγίδες» οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή, καθώς φέτος δεν θα ισχύσουν οι απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης και οι εξαιρέσεις από το μέτρο των e-αποδείξεων, οι οποίες νομοθετήθηκαν πέρυσι εκτάκτως για όσους φορολογούμενους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Ως εκ τούτου από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, που θα υποβληθούν φέτος για τα εισοδήματα του 2021, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, ενώ σημαντικά μειωμένη θα είναι η «πίτα» αυτών που δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Εξάλλου, στα νέα έντυπα της Eφορίας υπάρχουν αλλαγές και τροποποιήσεις σε αρκετούς κωδικούς όπου με βάση τις οδηγίες της ΑΑΔΕ είναι οι εξής:

 Νέοι κωδικοί 043-044: αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

 Νέοι κωδικοί 873-874: αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

 Νέοι κωδικοί 081, 082, 083: στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

 Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

 Νέοι κωδικοί 818, 820, 822: καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

 Νέος κωδικός 087: αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

 Νέοι κωδικοί 818, 820 και 822: συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

 Νέοι κωδικοί 633-634: δηλώνεται το ποσόν που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ.

 Νέος κωδικός 033: συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.