Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Νέο μνημόνιο στα σκαριά

Αποκαλυπτική για την κατάσταση, την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η έκθεση προβλέπει νέο μνημόνιο σύντομα, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού αλλά ζητά την απομάκρυνση όσων διαφωνούν με το ΤΑΪΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις, διαπιστώνει ότι η φοροδοτική ικανότητα εξαντλήθηκε, ότι πολλοί φόροι επιβλήθηκαν χωρίς σχέδιο, δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς συμβιβασμούς και υποστηρίζει ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα επειδή δεν έχουν…μέσο!

Η έκθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014 και τα συμπεράσματα της θα προβληματίσουν πολλούς, κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η ανάπτυξη δεν έρχεται και η ανάκαμψη αργεί υποστηρίζει η έκθεση και η εποπτεία θα είναι διαρκής και στο διηνεκές, είτε με τρόϊκα είτε χωρίς.

«Η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης. Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία –τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ).

Έτσι θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα δανεικά και μάλιστα αρκετά σύντομα και οι δανειστές θα μας επιβάλλουν νέο μνημόνιο

«Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν [σ.σ τον ΕΜΣ] ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις. Η ΕΕ υπολογίζει ότι την διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (additional financing requirements) της Ελλάδας θα ανέλθουν σε € 14,9 δισ. (€ 2,6 δισ. για το 2014 και € 12,3 δισ. για το 2015).5

Αν επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές (πράγμα που ήδη συναντά δυσκολίες) ή να προσφύγει στον ΕΜΣ που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού.»

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των επενδύσεων αλλά και «Τις δυσκολίες της επίτευξης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης δείχνει ανάμεσα σε άλλα η εξαγωγική άπνοια παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους.», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Περισσότερα: stokokkino.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54