Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα

Το κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα επισκέφτηκε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση του κέντρου κράτησης και στη συνέχεια ο Κ. Παπαδάκης περιόδευσε στις εγκαταστάσεις του και μίλησε με κρατούμενους μετανάστες.



Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε:

«Χίλιοι οκτακόσιοι κρατούμενοι ζουν εδώ, με μόνο "έγκλημά" τους το ότι έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, κατατρεγμένοι, από χώρες χτυπημένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, επεμβάσεις που στήριξε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Από χώρες σε πόλεμο, υπό διαμελισμό, με τους λαούς σε εξαθλίωση, να ζουν μέσα στη φτώχεια και την ανεργία. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αυτό το θεωρεί "έγκλημα" που τιμωρείται με εγκλεισμό στην Αμυγδαλέζα και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά την Ελλάδα και την ΕΕ.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας έγινε μετά τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας, όταν σημειώθηκε επέμβαση των ΜΑΤ ύστερα από διακοπή της προσευχής των μεταναστών από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κρατουμένων, με τους οποίους η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε την ευκαιρία να συζητήσει, πολλοί μετανάστες δέχονται απαράδεκτες προσβλητικές συμπεριφορές, που καταλήγουν -όπως στο περιστατικό της περασμένης εβδομάδας- σε ξυλοδαρμούς σε βάρος τους.

Καταγγέλλουμε την κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας, που -πίσω από τα συρματοπλέγματα- μας περιέγραψαν τα εκρηκτικά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, ζουν στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, σε αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, δεδομένων και των προβλημάτων συντήρησης του κλιματισμού σε ορισμένα από τα κοντέινερ.

Το καλοκαίρι δε, συσσωρευμένα σκουπίδια έκαναν τη διαβίωσή τους αφόρητη, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι ο καθαρισμός γίνεται εκ περιτροπής από τους ίδιους τους κρατούμενους. Υπάρχουν περιπτώσεις κρατουμένων και πέραν του 18μηνου, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι.

Πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν σοβαρά περιστατικά χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι ενδεικτικό ότι ΜΚΟ καλούνται κατά καιρούς να υποκαταστήσουν τις μεγάλες ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί από τα τέλη Ιούνη, γιατί έληξε η σύμβασή τους.

Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση, ενώ προειδοποιούμε ότι οι νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις φέρνουν νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, και τα υπόλοιπα σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους για άσυλο, και να δίνεται αυτό σε όσους το δικαιούνται. Να νομιμοποιούνται όσοι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, και να εκδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τα χαρτιά τους, ώστε να προωθούνται, όσοι το επιθυμούν, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό, όμως, απαιτεί σύγκρουση με τις απαράδεκτες συνθήκες της ΕΕ Δουβλίνο 2 και 3, που συνεχίζουν να απαγορεύουν τη μετάβασή τους απ' την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Το ΚΚΕ θα πάρει όλες της αναγκαίες πρωτοβουλίες στο εργατικό κίνημα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις ανάγκες των μεταναστών, για τα οποία κρίνεται η στάση όλων».



KKE
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54