Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ: Ενθαρρυντικά λόγια, χωρίς συγκεκριμένες παραχωρήσεις

Σε πολιτικό φιάσκο εξελίχθηκε η συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά στο Βερολίνο. Η καγκελάριος δεν δεσμεύτηκε για την οποιαδήποτε χαλάρωση του Μνημονίου, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την συνέχιση της λιτότητας. 

Πέρα από φιλοφρονήσεις χωρίς πολιτική ουσία, η καγκελάριος δεν έκανε την παραμικρή συγκεκριμένη νύξη για χαλάρωση του Μνημονίου ή για ρύθμιση του χρέους. Εν ολίγοις, ενθαρρυντικά λόγια, χωρίς συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Θετικά μηνύματα έρχονται από την Ελλάδα και πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κ. Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού αναφέροντας ότι υπήρξαν πολύ θετικά μηνύματα.

«Η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Διαπιστώνουμε πολύ θετική πρόοδο» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη που παρέχει η Γερμανία, όπως είναι τα δάνεια, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ισχυρά δείγματα "ανάκαμψης" που υπάρχουν οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και στον ελληνικό λαό δηλώνοντας ότι τα πράγματα για τους Έλληνες είναι δύσκολα ωστόσο, όπως είπε «θα σας στηρίξουμε, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά».

Σύμφωνα  με την καγκελάριο, η ανάκαμψη θα έρθει με τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, και τη χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η Γερμανία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της» για να βοηθήσει την Ελλάδα, είπε η κα Μέρκελ.

Στήριξη εμμέσως πλην σαφώς προσέφερε και προσωπικά στον πρωθυπουργό η κ. Μέρκελ καθώς όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι «σήμερα μιλήσαμε για τη δουλειά του πρωθυπουργού ο οποίος κυβερνά τη χώρα με μεγάλη αποφασιστικότητα προς ένα καλύτερο μέλλον». «Προφανώς υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Δεν υπήρξε άλλο αντικείμενο κουβέντας» σχολίασε η κ. Μέρκελ.

Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά, όμως όσα επιτεύχθηκαν, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της, οι κίνδυνοι που είχαν δημιουργηθεί για την παραμονή στο ευρώ μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινοί, τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ σημείωσε πως έχει ανάγκη ανακουφίσεων στο επίπεδο της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα» σημείωσε.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε διάστημα συντομότερο απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα και πρόσθεσε πως και το 2014 θα υπάρξε πλεόνασμα, και μάλιστα πάνω από τους στόχους.

Επισήμανε επίσης τις καλές (όπως τις χαρακτήρισε) αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με λιγότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, τη μείωση της ανεργίας (που την έχει δει μάλλον μόνο ο ίδιος), καθώς και το ότι σύντομα θα σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» τις οποίες, όπως είπε, θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας, χωρίς πίεση από το εξωτερικό. Προσέθεσε ότι έχουμε ανάγκη φοροελαφρύνσεων και ρύθμισης του χρέους. Ενδεικτική της πολιτικής ασφυξίας που αισθάνεται, ήταν η αποστροφή του ότι «χρειαζόμαστε στιγμές ανάσας».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται για «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ ο Πρωθυπουργός απέρριψε τον όρο λέγοντας ότι «με το ΔΝΤ έχουμε μία συνεργασία που δεν υπήρξε ποτέ εύκολη αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας. H συνεργασία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή, αν τελικά όντως ολοκληρωθεί, θα είναι ένα σημείο επιτυχίας, δεν θα είναι διαζύγιο».

Μετά το τέλος των αρχικών δηλώσεων, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερωτήσεις. Απαντώντας, ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση καθώς και ότι δεν έχει ανάγκη νέο μνημόνιο και νέο αναγκαστικό δανεισμό.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση αν η Ελλάδα υποστηρίζει το γαλλικό αίτημα για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ήταν «Μέτρον άριστον», μην παίρνοντας ανοιχτά θέση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54