Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Με ονομαστική ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Πριν την ονομαστική ψηφοφορία θα γίνουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση, ενώ τις προθέσεις τους ως προς τη στάση που θα τηρήσουν κατά την  ψηφοφορία έχουν φανερώσει ήδη ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Με τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβαίνουν με αιχμή τη διαπλοκή και το χρέος και την εκλογολογία να επανέρχεται, από χθες διακινούνται, κυρίως από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών, σενάρια μεγάλου συνασπισμού ή κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Το ενδεχόμενο να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού απέκλεισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι.

«Εμάς δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και θα μας βγάλει από το μνημόνιο και από την κρίση. Κατά συνέπεια δεν ψάχνουμε άλλους τρόπους για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική» ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.

Αυτό, συνέχισε, «το κάνουν αυτοί που αισθάνονται υπεύθυνοι που οδήγησαν μέχρι εδώ τη χώρα και οι οποίοι καλώς ή κακώς όσο και να προσπαθούν να αναζητούν συνυπεύθυνους, δεν θα τα καταφέρουν».

 «Η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Βλάχος, διάφορα άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, ο κ. Λυκούδης εκτός, λένε, κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μήπως τελικά, πέραν αυτού που αναπτύσσουν ως πρόταση, μήπως στέλνουν κι ένα μήνυμα και στον κ. Σαμαρά; Μήπως πρώτα και κύρια απευθύνεται στον κ. Σαμαρά αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Μήπως είναι μια επανάληψη της υπόθεσης αμφισβήτησης Παπανδρέου που κατέληξε στον Παπαδήμο για να συνεχιστεί όμως η ίδια πολιτική;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε τέλος λόγο για «εικόνα θρυμματισμού» της κυβέρνησης, γεγονός που, όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνεται από την κατάσταση του ενός εταίρου, του ΠΑΣΟΚ. Αλλά από κει και πέρα, μέσω της πρότασης για μια νέα κυβέρνηση, ουσιαστικά τι εμπιστοσύνη είναι αυτή και προς ποιον;

Ο Πρωθυπουργός, η ομιλία του οποίου θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, αναμένεται να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση και να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής του έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη στη Ν.Δ., ανεβαίνει ο αριθμός των βουλευτών της συγκυβέρνησης σε 155, οπότε Μαξίμου και Συγγρού στρέφουν την προσοχή τους, κυρίως στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, στα «παρών» και στις απουσίες, σημειώνοντας με νόημα ότι «κάθε ψήφος που δεν λέει “όχι” στην κυβέρνηση στέλνει το δικό της μήνυμα εν όψει και της προεδρικής εκλογής».

Συνολικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 23. Οι 14 έχουν συγκροτήσει την κοινοβουλευτική ομάδα «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές». Από τους 23 ανεξάρτητοι οι 7 προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ οι 6 από την ΔΗΜΑΡ οι 5 από το ΠΑΣΟΚ, 2 είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ, 2 προέρχονται από την Χ.Α και 1 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πως θα ψηφίσουν με τις μέχρι τώρα πληροφορίες

Παρών ή αποχή

Γ. Νταβρής

Χρ. Αηδόνις

Γρ. Ψαριανός

Π. Τατσόπουλος

Ι. Κουράκος

Μ. Ιατρίδη

Θα καταψηφίσουν

Γ. Κασαπίδης

Β. Πολύδωρας

Β. Οικονόμου

Γ. Γιοβανόπουλος

Σπύρος Λυκούδης

Μίμης Ανδρουλάκης

Βασ. Καπερνάρος

Χρ. Γιαταγάνα

Θ. Τζάκρη

Θ. Παραστατίδης

Αικ. Μάρκου

Ρ. Μακρή

Γ. Βουδούρης

Π. Μουτσινάς

Ευ. Μπούκουρας

Χρυ. Αλεξόπουλος



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr, naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54