Στον Παπούλια τη Δευτέρα Τσίπρας - Σαμαράς

Με περίπου τρεις ώρες διαφορά θα συναντηθούν αύριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να καταστήσουν τον κ. Παπούλια κοινωνό των θέσεων και των απόψεων τους για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις. Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει της άφιξης της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση τέσσερα είναι τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ως απόρροια αυτών των συναντήσεων:

- Πρώτο και μάλλον απίθανο η πρόωση προσφυγή στις κάλπες, με την κυβέρνηση πάντως να τονίζει σε όλους τους τόνους παρά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας

- Δεύτερο, ο χρόνος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Παπούλια και την κυβέρνηση να επισημαίνουν ότι θα εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια και την αντιπολίτευση να δηλώνει ότι ανεξαρτήτου χρόνου δεν θα ψηφίσει ΠτΔ ώστε η χώρα να πάει σε εκλογές

- Τρίτο και ίσως πιθανό, η συμφωνία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγό υπό τον ΠτΔ προκειμένου να χαραχθεί μια εθνική συναινετική γραμμή απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις, αλλά και ενόψει της άφιξης της τρόικας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχουν ζητήσει ήδη τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε αντίρρηση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση παραμονές της άφιξης της τρόικας και έναρξης των διαπραγματεύσεων δεν θα έστελνε τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα και με δεδομένη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητημάτων.

Πάντως το κλίμα ανάμεσα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό, σε σημείο που οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε ένα αγώνα εντυπώσεων για το ποιος θα δει πρώτος ή τελευταίος τον Κάρολο Παπούλια προκαλώντας εκνευρισμό στη Ηρώδου Αττικού.

Αρχικά είχε συμφωνηθεί ο ΠτΔ να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι, ωστόσο αίτημα συνάντησης υπέβαλε και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο προσδιορίστηκε για το απόγευμα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για να δει τελικά το απόγευμα ο κ. Σαμαράς τον Κάρολο Παπούλια μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να τον ενημερώσει για όλες τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις (stress test – μεταρρυθμίσεις – έξοδος από το μνημόνιο) αλλά και για τα εθνικά θέματα με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή (7/11) και το Σάββατο στο Κάιρο(8/11) μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη γα την υπογραφή οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του αναμένεται να θέσει υπόψη του κ. Παπούλια τις απόψεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα τρέχοντα θέματα και κυρίως την πρόταση του για την διάθεση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα της κρίσης όπως όπως τα κόκκινα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Βέβαιο θεωρείται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει στον ΠτΔ την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή εντολή προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το μείζον θέμα, την μείωση του ελληνικού χρέους.

Ανδρέας Μαραθιάς
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02/11/2014 - 12:25