Αντώνης Σαμαράς: θα σας στηρίξουμε αρκεί η πυξίδα να μην δείχνει τα βράχια (Βίντεο)

Αρνητικά απάντησε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρόσκληση που απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση. «Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα Κυβέρνηση. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον φόβο ότι η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε κανένα πρόγραμμα και, παρότι βρήκε στέρεα θεμέλια από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα βάζει την Ελλάδα σε μεγάλη περιπέτεια.
Όπως τόνισε, η ΝΔ θα στηρίξει κάθε πολιτική στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα αφήσει την Κυβέρνηση να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια.

«Μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες», ανέφερε ο κ. Σαμαράς ο οποίος σχολίασε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τα πάντα σήμερα λέει ότι το 70% ήταν σωστές μεταρρυθμίσεις.

Ξεχωριστή στιγμή ο τρόπος που ο κ. Σαμαράς σχολίασε την πρόταση για τα ομόλογα με λήξη στο διηνεκές. «Ουάου!», ήταν το επιφώνημα που δανείστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρώην πρωθυπουργός αποσπώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Εμείς δεν πρόκειται να σας υπονομεύσουμε όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας προσπάθεια. Προσέξτε μόνο γιατί εσείς θα χρεωθείτε εκλογές της δραχμής», είπε ο κ. Σαμαράς και αναρωτήθηκε αν η Κυβέρνηση το πάει στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως «κάναμε 1,5 χρόνο να διώξουμε το φάντασμα της δραχμής, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για δημοψήφισμα».

Είπε ακόμη πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ζητάει απαντήσεις πως θα κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. «Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Εμείς θα το κάνουμε. Φτάνει η πυξίδα σας, να μην δείχνει τα βράχια. Υπάρχει κάτι χειρότερο και από την κωλοτούμπα. Να την πας τη χώρα κατευθείαν στα βράχια», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για άλλη μια φορά έκανε λόγο για έξοδο από το ευρώ. «Νομίζετε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη; Κάνετε λάθος. Βεβαίως νομικά δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να κλείσουν την ρευστότητα και φοβόμαστε ότι βλέπουμε τέτοιες πρακτικές», προειδοποίησε. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο Α. Σαμαράς ήταν αιχμηρός: «μην μας προκαλείτε, όπως νωρίτερα, για το ποιος στέκεται όρθιος. Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις διαπραγματεύσεις και ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διαπραγματεύεται όρθια, ένα έχω να πω: σας εύχομαι όταν μπαίνετε, και κυρίως όταν βγαίνετε, από το Eurogroup να είσαστε όρθιος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν επιφυλακτικός για την στήριξη που παρείχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις ελληνικές θέσεις κατά της λιτότητας: «Νομίσατε ότι πήρατε στήριξη από την Ουάσιγκτον, όμως η Ουάσιγκτον δεν βάζει λεφτά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει η συμμαχία του νότου», ενώ προειδοποίησε ότι «τώρα θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα πετύχετε το ακατόρθωτο: να ενώσετε τον ευρωπαϊκό βορρά με τον ευρωπαϊκό νότο».

«Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε. Εάν εσείς στέκεστε είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ τώρα τον καλεί να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. «Άλλη ήταν τότε η πατρίδα μας;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Για το e-mail Χαρδούβελη ο Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και του είπε: «μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Εκεί αναφερόταν μέτρα που ζητούσε η τρόικα, αλλά εμείς τα απορρίπταμε σχεδόν στο σύνολό τους». Παρέδωσε μάλιστα και ένα εμπιστευτικό έγγραφο με μέτρα που ζητούσε το 2014 η τρόικα και δεν πήρε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Ο Αντώνης  Σαμαράς αναρωτήθηκε αν η Κυβέρνηση θέλει να κλείσει τις φυλακές τύπου Γ (υψίστης ασφαλείας) για να δραπετεύουν πιο εύκολα οι τρομοκράτες. Και όταν αυτό σχολιάσθηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σαρκαστικά: «Φαίνεται ότι άγγιξα ευαίσθητες χορδές μιας συνιστώσας».

Σχετικά με την κατηγορία που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε δίμηνη παράταση του προγράμματος αντί εξάμηνη, υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του νυν πρωθυπουργού ότι δεν επιθυμούσε παράταση του μνημονίου.

«Αν είχαμε ζητήσει 6 μήνες παράταση, σήμερα θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια. Και σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε παράταση για 4 μήνες, γιατί δεν την ζητάτε; Τι φοβάστε;».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν η χώρα έμενε στην πορεία που είχε χαράξει η κυβέρνησή του, ερχόταν σταδιακά η ανακούφιση για τους πολίτες.

«Πουθενά δεν υπάρχει το μαγικό κουμπί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά όταν υπόσχεσαι τα πάντα σε όλους, στο τέλος κινδυνεύεις να μην μπορείς να δώσεις σε κανέναν τίποτα».

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς είπε: «Η ΝΔ προσέφερε πολλά στην ανόρθωση της Χώρας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στη Χώρα. Και η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας, ακόμα και στα μάτια όσων δεν την ψήφισαν. Αυτό το ρόλο θα τον παίξουμε στο ακέραιο.

» Γιατί η ευθύνη, δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη. Και το να αγαπάς την Πατρίδα σου και να την υπηρετείς απ’ οποιαδήποτε θέση, είναι αρετή. Δεν είναι ελάττωμα. Η πολιτική ευθύνη είναι για τους δυνατούς, δεν είναι για τα «κορόιδα»! Και ανταμείβεται τελικά. Και ας δοκιμάζεται προσωρινά.

» Αυτά τα τελευταία δεν τα λέω, κ. Τσίπρα ως αντιπαράθεση με εσάς. Αλλά για να σας βοηθήσω και να σας προϊδεάσω. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δεν του φτάνουν τα λόγια, θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις:

» Πού το πάτε; Τι θα κάνετε με τις υποχρεώσεις της Χώρας; Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Πώς θα κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας κι αν δεν υπάρχει ρευστότητα;

» Να ξέρετε ότι στη Βουλή αυτή υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν σας αφήσουν να εκτροχιάσετε τη θέση της Χώρας μας από την Ευρώπη.

» Αν δεν ξεκαθαρίσετε αμέσως το τοπίο, θα υπάρχει περίπτωση να γίνετε υπαίτιος κακών εξελίξεων. Με δική σας ευθύνη. Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Δηλαδή να κάνουμε εκείνο που ποτέ εσείς δεν κάνατε. Εμείς θα το κάνουμε, κ. Τσίπρα. Φτάνει η πυξίδα σας να μη δείχνει τα βράχια.

» Αν σας στηρίζουμε, σας το ξαναλέω. Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι φωνάζετε και είστε και καινούριοι οι περισσότεροι, υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα. Να την πας κατευθείαν τη χώρα στα βράχια. Αυτό να το θυμάστε.

» Αν σας στηρίζουμε, σας το ξαναλέω είναι γιατί δεν θέλουμε να μπούμε σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις για τον τόπο και γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

» Από την στιγμή που εσείς διαχειρίζεστε τις τύχες της χώρας, αν δείξετε υπευθυνότητα, θα βρείτε από μας περισσότερη στήριξη από όσο φαντάζεστε.

» Αν όμως, συνεχίσετε το δρόμο της ανευθυνότητας, τότε η παράταξή μου κι εγώ θα κάνουμε το κάθε τι, για να μην το πληρώσει η χώρα.»
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11/02/2015 - 03:22

Πολυμέσα