Γιούνκερ: «'Ηρθε η ώρα της συνεργασίας»

Να υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν πριν από τη συνάντηση, ότι δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της. 

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, είναι η ώρα της συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει πάντα να έχει βοηθητικό ρόλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν σύντομα λύσεις.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και συμφώνησαν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι απαιτείται άμεση πρόοδος από όλες τις πλευρές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν για στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για τον σκοπό αυτό, οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να ορίσουν ένα υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος από κάθε πλευρά με αντικείμενο τον συντονισμό του έργου αυτού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Μ. Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πλευρά της Επιτροπής, αρμόδιος θα είναι ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ από την ελληνική πλευρά, πιθανώς, αρμόδιος θα είναι κάποιος υπουργός της κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα προχωρήσει η εξειδίκευση της συμφωνίας.

«Θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και τελικώς θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, όπως και στις 20 Φλεβάρη και θα εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις με έναν δημιουργικό τρόπο» είπε. «Εμείς σεβόμαστε το δικό μας κομμάτι σε επίπεδο δεσμεύσεων και αναμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν, του ευρωκοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου σχεδίου για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Ακόμη, σημείωσε ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει σχετικά με την παροχή κονδυλίων προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13/03/2015 - 17:39