Δεν ανακαλούνται τα ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν

Την ανάκληση των νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις ζήτησε με επιστολή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο. Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα νομοσχέδια έστειλε η κυβέρνηση από τη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω της επιστολής του προς την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, δεν συνάδει με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα με την ελληνική Κυβέρνηση και την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια, ζητώντας να ανακληθεί.

Ο κ. Κοστέλο επισήμανε ότι προκύπτουν θέματα από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα οποία έρχονται σε αντίθεση με εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να καθυστερήσει την κατάθεση και ψήφιση του.

Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση έκανε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών για να τονίσει ότι «συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα - αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί. Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών τόνισαν ότι το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη.

Το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ήταν τόσο στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όσο και στο πακέτο των 10 μεταρρυθμίσεων που έγινε δεκτό από το τελευταίο Eurorgroup, επισημαίνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

«Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» διαμηνυει η κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/03/2015 - 21:45