Διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις προσφυγικές ροές πραγματοποιείται από τις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

Επίσης, συμμετέχουν ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο υπαρχηγός Β' Λιμενικού Νικόλαος Πατρινός. Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίον θα εκπροσωπήσει ο Αριστείδης Καλογερόπουλος, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου.

Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου, το οποίο και αναμένεται να ενταθεί σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την αυξημένη ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εκπονεί ήδη ένα έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού.

«Παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες  υποδομές  είναι ανύπαρκτες αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε –μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις», τονίζει το Μαξίμου.

Όπως επισημαίνουν, η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

«Περιμένουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε τηλεοπτικό σταθμό για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, φέτος υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μία αύξηση μεταναστευτικής ροής, αλλά «όχι τόσο θεαματική όσο λένε τα μέσα ενημέρωσης». «Πέρσι ο αριθμός των εισερχομένων ήταν 77.000, εξ αυτών οι 44.000 ήταν πρόσφυγες. Φέτος οι προγνώσεις της Υπάτης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ο αριθμός θα φτάσει στις 100.000, δηλαδή θα έχουμε αύξηση κατά 23.000 του αριθμού των μεταναστών εκ των οποίων το 80% είναι πρόσφυγες», σημείωσε.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών και οργανώνεται για να το αντιμετωπίσει, τόνισε.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να υποδεχθεί τους ανθρώπους αυτούς βάσει των  υποχρεώσεων που έχει από διεθνείς συμβάσεις. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε, όπως είπε, το έκτακτο σχέδιο για τα νησιά ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες δομές, ενώ σήμερα θα εκπονηθεί το σχέδιο για την Αττική. «Προσπαθούμε να βρούμε πρόχειρες λύσεις. Κάνουμε εκκλήσεις στους δήμους να μας παραχωρήσουν κλειστούς χώρους. Αν δεν βρεθούν τέτοιοι θα εγκαταστήσουμε σκηνές σε άδεια στρατόπεδα προκειμένου να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι», συμπλήρωσε.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν "λιάζονται στις πλατείες", όπως είπε με εντυπωσιακή ‘αριστερή’ αναλγησία η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου, αλλά πεινάνε, κρυώνουν και φοβούνται», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί «την επιρροή που άσκησαν στην αύξηση του κύματος μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο οι δημόσιες διαφωνίες των υπουργών της, οι απροετοίμαστες κινήσεις της και οι δήθεν απειλές κορυφαίων στελεχών της προς την Ευρώπη ότι θα την ‘γεμίσουν’ με μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.»

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η λύση δεν είναι η επιστροφή στο «μοντέλο διαχείρισης» του 2004-2009 σύμφωνα με το οποίο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εγκαταλείπονταν από το κράτος στις πλατείες - διαφορετική πλατεία για κάθε εθνικότητα- μετατρεπόμενοι σε θύματα για κάθε κακοποιό στοιχείο, αλλά η εφαρμογή του νόμου 3907/2011.

Tο πρόβλημα των μεταναστών είναι πολύ μεγάλο και η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό, τόνισε ο Πάνος Καμμένος.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για θέμα «της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Δουβλίνο ΙΙ».

«Τα κύματα πολέμων της Μέσης Ανατολής, θα οδηγήσουν σε κύματα χιλιάδων μεταναστών, όμως αυτό το θέμα δεν είναι ελληνικό» συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος και ανέφερε: «Είναι άλλο να λες ότι θα τους κλείσω την είσοδο κι άλλο να βλέπεις τη θάλασσα να γεμίζει με παιδιά. Η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί ότι πρόκειται για πρόσφυγες που δεν μπορούν να μείνουν στα νησιά και για λόγους υγείας».

Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση στα νησιά καθώς, όπως είπε, αυτό θα φέρει πληθώρα μεταναστών. «Αντί να δίνουν τα κονδύλια στη Frontex για να κάνει βόλτες, να τα δίνουν για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, όμως όχι στα νησιά, γιατί θα δίνεται η δυνατότητα στους διακινητές να φέρνουν κόσμο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους διακινητές».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η Ελλάδα τότε οι μετανάστες θα φθάσουν στο Βερολίνο, είπε ότι παρεξηγήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται περί απειλής αλλά για μια πραγματικότητα λόγω του διογκούμενου κύματος μεταναστών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54