Ξεχάστηκε η Διαμάντω, τα… έριξε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ήταν όλοι ενήμεροι και ταυτόχρονα σύμφωνοι…

Υπήρχε ομόφωνη
απόφαση για
συνδιοργάνωση

Επιστολή προς την πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απέστειλε η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Διαμάντω Μανωλάκου στην οποία τονίζει ότι ετοιμάζεται: «κομματική φιέστα και χρησιμοποιήθηκε σαν ομπρέλα η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής» που συνδιοργανώνει με το υπουργείο Άμυνας η πλειοψηφία της Επιτροπής. Προσθέτει πως «αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις, ας τις κάνει. Να μη χρησιμοποιεί όμως σαν άλλοθι τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που η αποστολή της είναι άλλη» ενώ σε άλλο σημείο κάνει λόγο και για ελλιπή ενημέρωση... «Τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι ενημερωμένα!.»

Βέβαια το βίντεο της δεύτερης συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που έλαβε χώρα στις 15 του Απρίλη καταδεικνύει ότι η βουλευτής του ΚΚΕ δεν θυμάται καλά… Ακολουθώντας το link http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#8d888c35-20ab-4d58-8739-a47c00abd0f2 και μεταβαίνοντας στο 77’:16΄΄ του βίντεο μπορεί ο καθένας να ακούσει την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει: «Ευχαριστούμε τον κ. Μπαλαούρα! Καταρχάς, νομίζω ότι δίνετε το καλό παράδειγμα με το να υποδεικνύεται πεδία, στα οποία μπορείτε να συνδράμετε αποτελεσματικά, προτείνοντας να τα αναλάβετε από κοινού με άλλους συναδέλφους που θα δείξουν ενδιαφέρον σε αυτά τα θέματα.

Όμως, μου δώσατε την αφορμή να σας θέσω υπ' όψιν κάτι που λησμόνησα και αφορά μια πρόταση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για συνδιοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης που γίνεται στις 27 Απριλίου 2015 με θέμα «Κλείνουμε τις πληγές του παρελθόντος, χτίζουμε το μέλλον χωρίς φασισμό, σώζουμε την μνήμη 40.000 εκτελεσθέντων, 300.000 νεκρών από πείνα, 210.000 ομήρων-εργατών-σκλάβων, 63.000 Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος, 94 μαρτυρικών πόλεων και χωριών, 1170 κατεστραμμένων πόλεων και χωριών. Δεν ξεχνάμε 401.000 γκρεμισμένα σπίτια, 1,2 εκατομμύρια άστεγους, 906 βυθισμένα εμπορικά πλοία, 129 γκρεμισμένες γέφυρες, 298.753 τόνους ορυκτού πλούτου και τους εκατοντάδες κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Διεκδικούμε τις οφειλές της Γερμανίας, πολεμικές επανορθώσεις, αποζημίωση θυμάτων, αποπληρωμή κατοχικού δανείου, επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών». Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία. Επικοινώνησε και ο Αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Ήσυχος. Έχει προταθεί συμμετοχή και την έχουν αποδεχθεί τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και μας έχει προταθεί να συμμετάσχει στην συνδιοργάνωση είτε η Επιτροπή μας είτε η Βουλή. Νομίζω, με δεδομένο ότι το αντικείμενο είναι ακριβώς το αντικείμενο της Επιτροπής μας, είναι προσήκον και μάλιστα μας έχουν βάλει πρώτους εφόσον αποδεχθούμε, να μπει ως συνδιοργανώτρια η Επιτροπή μας και να συμμετάσχουμε στη διαδικασία αυτή, η οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 27 Απριλίου. Συμφωνεί η Επιτροπή; Υπάρχει κάποια αντίρρηση;

Συμφωνούμε, λοιπόν, ομόφωνα ότι θα αποδεχτούμε αυτή την πρόταση και πρόσκληση για συνδιοργάνωση, η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής. Το θέτω και αυτό υπόψη σας».


Ολόκληρη η επιστολή της Διαμάντως Μανωλάκου:

«Κυρία Πρόεδρε,

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, με παρεμβάσεις και μέσα και έξω από τη Βουλή καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σ’ αυτά τα πλαίσια θέσαμε το ερώτημα, βάζοντας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη διεκδίκησή τους, με δεδομένη τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων για τη διεκδίκηση των απαιτήσεων, άλλωστε αν αυτό είναι το πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τις αρμόδιες υπηρεσίες για να το κάνει.

Το ερώτημα αυτό δεν αφορούσε μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πολύ περισσότερο που ο κ. πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του στη Γερμανία, ότι «οι επανορθώσεις στο κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα», δημιούργησε ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Για το λόγο αυτό, από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ζητήσαμε προκειμένου η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της, ότι θα πρέπει εξ’ αρχής οι αρμόδιοι υπουργοί να εμφανισθούν στην Επιτροπή και να παρουσιάσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης κατά τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής.

Μέχρι τώρα, η Επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια ακρόαση, αλλά προχωρά με το ΥΠΕΘΑ σε συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Ιστορική Μνήμη - Διεκδίκηση – Δικαίωση», που είχε προαποφασισθεί.

Το πρόγραμμα όμως της εκδήλωσης που καθορίσθηκε αποκλειστικά, όπως αποδείχθηκε μετά, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του περιεχομένου τους στα μέλη της Επιτροπής, «βγάζει κυριολεκτικά μάτι, αφού στην Επιτροπή ειπώθηκαν τα μισά από όσα είχαν προαποφασιστεί. Ομιλητές, με άλλοθι την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και θα χαιρετίσει ο εκπρόσωπος της «De Linke». Οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται απλώς να παρευρεθούν… και μέχρι τώρα τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι ενημερωμένα!.

Προφανώς, πρόκειται για κομματική φιέστα και χρησιμοποιήθηκε σαν «ομπρέλα» η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με μισοενημέρωση.

Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες εκδηλώσεις, ας τις κάνει. Να μη χρησιμοποιεί όμως σαν άλλοθι τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, που η αποστολή της είναι άλλη.

Το ΚΚΕ επιμένει στη θέση του να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, για να εξηγήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων και ο υπουργός Δικαιοσύνης, που επίσης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός».

Ν.Κ.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54