Σύμφωνα με τη UNICEF, μια ολόκληρη γενιά μαθητών βρίσκεται σε απόγνωση βλέποντας τις ελπίδες και το μέλλον της να γκρεμίζονται

Οι συρράξεις αποκλείουν 13 εκατ. παιδιά από το σχολείο

Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική αποτρέπουν ή απαγορεύουν από 13 εκατ. παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, σύμφωνα με την έκθεση «Εκπαίδευση υπό Πυρά», που δημοσιοποίησε η UNICEF. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, μόνον στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη, περίπου 9.000 σχολεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή έχουν καταστραφεί είτε επειδή χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των εκτοπισμένων αμάχων είτε επειδή έχουν καταληφθεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Επίσης χιλιάδες εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και γονείς, από φόβο για τη ζωή των παιδιών, έχουν σταματήσει να τα στέλνουν στο σχολείο.

Απόγνωση για μια ολόκληρη γενιά

Όπως σημειώνεται, περισσότερα από 700 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, δεν μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο, επειδή οι εθνικές εκπαιδευτικές υποδομές δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τον επιπλέον αριθμό μαθητών.

Ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Πίτερ Σαλάμα, ανέφερε πως «η καταστροφική επίδραση της σύγκρουσης γίνεται αισθητή από τα παιδιά σε ολόκληρη την περιοχή» και «δεν είναι μόνο η φυσική ζημιά που γίνεται στα σχολεία, αλλά η απόγνωση που αισθάνεται μια ολόκληρη γενιά μαθητών που βλέπουν τις ελπίδες και το μέλλον τους να γκρεμίζονται».

Ανεπαρκής χρηματοδότηση

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της UNICEF Ελλάδος, Ηλίας Λυμπέρης, επισημαίνει πως «η βία του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική οδηγεί εκατομμύρια ξεριζωμένους να αναζητούν ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ως ενδιάμεσος προορισμός δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι και αυτά τα παιδιά θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά, για όσο διαρκεί η παραμονή τους στη χώρα μας». Η έκθεση «Εκπαίδευση υπό Πυρά» επισημαίνει ότι υπάρχει μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η χρήση της αυτοδιδασκαλίας και η επέκταση των χώρων εκμάθηση, που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ακόμα και κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες.

Ωστόσο η χρηματοδότηση που λαμβάνεται γι' αυτές τις πρωτοβουλίες δεν επαρκεί, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά και οι γονείς θέτουν στη συντριπτική τους πλειονότητα την εκπαίδευση ως την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά τους. Η UNICEF, μέσω της έκθεσης, καλεί τη διεθνή κοινότητα, τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής, τους φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους εταίρους να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών εκτός σχολείου.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της επέκτασης των άτυπων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ακόμη, τους καλεί να παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα στις χώρες που πήττονται από τον πόλεμο αλλά και στις κοινότητες υποδοχής, με την επέκταση των χώρων εκπαίδευσης, την πρόσληψη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού.

πηγή: efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54