Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη του Plan B, στη Λισαβόνα 21-22 Οκτωβρίου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μεταβαίνει σήμερα στη Λισαβόνα όπου θα πραγματοποιηθεί η 5η Διάσκεψη του Plan B στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015 η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μαζί με άλλες προσωπικότητες (Όσκαρ Λαφοντέν, Στέφανο Φασίνα), ως απάντηση στο πραξικόπημα κατά του ελληνικού δημοψηφίσματος.


Θα είναι η τελευταία από σειρά διεθνών δράσεών της, πριν τη Συνάντηση Εργασίας της Πλεύσης Ελευθερίας, στην Αθήνα το ερχόμενο τριήμερο (27-28-29 Οκτωβρίου 2017).

Το ανοιχτό κάλεσμα στη Διάσκεψη του Plan B που υπογράφεται από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και πολιτικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής είναι κάλεσμα "για την διεκδίκηση της αποκατάστασης της δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης και για την ανάληψη πρωτοβουλίας για δημοκρατική συνεργασία και αλληλεγγύη ως μόνη πραγματική εναλλακτική στο δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα που επέβαλε η Συνθήκη της Λισαβόνας πριν από δέκα χρόνια."



H πολιτική ανυπακοή και η στήριξη πλάνου για τον ελληνικό λαό  έχει τεθεί στην προμετωπίδα της πρωτοβουλίας  μετά από εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.



Στο κάλεσμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "Η πολιτική ανυπακοή στην επιβολή μόνιμης λιτότητας αποτελεί μέρος του αγώνα για μια μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση και δημοκρατική αντίσταση. Από τον Ιούλιο 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλουν στον ελληνικό λαό ακριβώς τα ίδια μέτρα που απέρριψε με το Δημοψήφισμα και συνεχίζουν να υποβάλλουν τη χώρα και το λαό σ' ένα χρέος που έχει αποδειχθεί παράνομο, αθέμιτο, απεχθές και μη βιώσιμο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το πραξικόπημα ενάντια στον ελληνικό λαό είναι πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Ευρώπη, εναντίον του οποίου οφείλουμε να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να απαντήσουμε με ένα στιβαρό πολιτικό σχέδιο και πράγματι, μετά από αυτό το πραξικόπημα δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία του Plan Β για την προστασία των λαών της Ευρώπης, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την εξασφάλιση ευημερίας και ισότητας για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες."



Το κάλεσμα στην 5η Διάσκεψη του Plan B


Για μια Ευρώπη δημοκρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης

Διάσκεψη του Plan B στη Λισαβόνα, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017


Μετά το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, η 5η Διάσκεψη του Plan Β θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 στη Λισαβόνα, διεκδικώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία δημοκρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης ως πραγματικής εναλλακτικής στο δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα που επέβαλε η Συνθήκη της Λισαβόνας πριν από δέκα χρόνια.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας, μαζί με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, την Κοινή Αγορά και τις κύριες οδηγίες που τέθηκαν σε ισχύ (οδηγία Bolkenstein και "αποσπασμένοι" εργαζόμενοι) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αντίφασης μεταξύ της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, που εγγυώνται στους λαούς την πλήρη απόλαυση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Συνθήκη της Λισαβόνας επέβαλε το ίδιο σχέδιο συγκέντρωσης της εξουσίας και αποδυνάμωσης των δημοκρατιών, που είχε απορριφθεί από το γαλλικό και το ολλανδικό "ΟΧΙ" στα δημοψηφίσματα του 2005.

Το 2015, ένα άλλο Δημοψήφισμα ανατράπηκε βίαια, με ευθεία παραβίαση της λαϊκής εντολής κα της λαϊκής κυριαρχίας: το ένδοξο ελληνικό 61,3% "ΟΧΙ" της 5ης Ιουλίου στα ακραία μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά του ΟΧΙ του ελληνικού λαού έγινε πραξικόπημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, που χρησιμοποίησαν την άρνηση ρευστότητας και την οικονομική ασφυξία ως μέσο εκβιασμού.


Από τον Ιούλιο 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλουν στον ελληνικό λαό ακριβώς τα ίδια μέτρα που απέρριψε με το Δημοψήφισμα και συνεχίζουν να υποβάλλουν τη χώρα και το λαό σ' ένα χρέος που έχει αποδειχθεί παράνομο, αθέμιτο, απεχθές και μη βιώσιμο από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το πραξικόπημα ενάντια στον ελληνικό λαό είναι πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Ευρώπη, εναντίον του οποίου οφείλουμε να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να απαντήσουμε με ένα στιβαρό πολιτικό σχέδιο και πράγματι, μετά από αυτό το πραξικόπημα δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία του Plan Β για την προστασία των λαών της Ευρώπης, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την εξασφάλιση ευημερίας και ισότητας για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πλέον της ΣΣΣΔ (Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση) εντάσσονται στους κύριους λόγους για την ανισότητα και την οικονομική αποτυχία, επειδή αρνούνται στις δημοκρατίες την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσουν κομβικές κοινωνικές πολιτικές. Στο εσωτερικό και το εξωτερικό της ευρωζώνης, η λιτότητα και ο μερκαντιλισμός που βασίζονται στην υποτίμηση του κόστους εργασίας βαθαίνουν το ρήγμα του κοινωνικού ιστού και την ανισότητα στην Ευρώπη. Τρεφόμενος από αυτήν την κοινωνική καταστροφή, αναπτύσσεται ένας άλλος εχθρός της δημοκρατίας: οι ακραίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις.




Ενόψει αυτής της κοινωνικής και πολιτικής αποσάθρωσης, τα πρώην σοσιαλδημοκρατικά και συντηρητικά κόμματα επιμένουν στη συνταγή της ακόμη πιο αντιδημοκρατικής ολοκλήρωσης, με μέτρα λιτότητας κι ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών, επιθέσεις στις κοινωνικές και εργασιακές πολιτικές, δημιουργώντας αβίωτες συνθήκες για τις ζώσες και τις επόμενες γενιές, και στερώντας από την νεολαία την προοπτική να ζήσει με αξιοπρέπεια, ευημερία και ελευθερία.




Η CETA (Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία) και άλλες παρόμοιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, που υποστηρίζονται από τα συντηρητικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είναι ο Δούρειος 'Ιππος για την υποταγή των δημοκρατιών στην εξουσία των εταιριών και των επενδυτικών ταμείων.




Η αποτυχία των Συνθηκών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αποτυχία της Ευρώπης και των λαών της. Οι Ευρωπαϊκές δημοκρατίες χρειάζονται μια διεθνή συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, δημοκρατικών και λαϊκών, των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων που αγωνίζονται για την ρήξη με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οικοδόμηση μιας νέας συνεργασίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών μας και προστατεύει τη Δημοκρατία και τα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα. Μια συνεργασία που προωθεί την διεθνή ειρήνη, με την απόρριψη του μιλιταρισμού και της βιομηχανίας των όπλων, την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τον αγώνα για διεθνή ανάπτυξη δημοκρατικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προτύπων.




Η Διάσκεψη του Plan Β στη Λισαβόνα θα είναι μια ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των εναλλακτικών που αναπτύχθηκαν στις συνόδους του Παρισιού, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και της Ρώμης. Το σημείο εκκίνησης της ανάλυσής μας είναι ότι οι σημερινές Συνθήκες της Ε.Ε. είναι ένας ζουρλομανδύας για τις δημοκρατίες μας, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Θέλουμε να ξεκινήσουμε κινήματα πολιτικής ανυπακοής και να κερδίσουμε τις πλειοψηφίες κάθε μιας από τις χώρες μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διαπραγμάτευση ένα νέου ευρωπαϊκού πλαισίου που θα επιτρέπει: πολιτικές κοινωνικής ανάπτυξης που έρχονται σε ρήξη με την εξουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την άμεση δανειοδότηση των κρατών, την αναδιανομή των δημοσίων επενδύσεων, την αναδιάρθρωση των δημόσιων χρεών και την εξάλειψη των αθέμιτων, παράνομων, απεχθών και μη βιώσιμων χρεών.




Εάν το Plan Α αποτύχει, εξαιτίας της προβλέψιμης εχθρότητας των οργάνων της ΕΕ, το αποτέλεσμα δεν θα είναι η συνθηκολόγηση με τις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση αυτή, αυτή η χώρα ή οι χώρες θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για ένα PlanB, το οποίο θα επιτρέψει άλλες μορφές ευρωπαϊκής συνεργασίας, αποκαθιστώντας την κυριαρχία και δημιουργώντας νέους μηχανισμούς για τις νομισματικές και οικονομικές αποφάσεις των λαών.


Οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην λιτότητα και οι κοινωνικοί αγώνες που κινητοποιούν τους λαούς σ' ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής, αποτελούν δύναμη-κλειδί του κοινού μας αγώνα για δημοκρατία, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Η πολιτική ανυπακοή στην επιβολή μόνιμης λιτότητας αποτελεί μέρος του αγώνα για μια μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση και δημοκρατική αντίσταση.

Τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τα φεμινιστικά κινήματα, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, τα κοινωνικά κινήματα και οι ακτιβιστές που συγκεντρώνονται στις Διασκέψεις του PlanB είναι ενωμένα: ανάμεσα στη διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ και τη διάσωση των λαών μας από τα νύχια της λιτότητας, θα επιλέγουμε πάντα τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών μας.


Το κάλεσμα υπογράφουν οι:
  • Catarina Martins | Συντονίστρια του Αριστερού Μπλοκ, Πορτογαλία

  • Jean-Luc Mélenchon | Μέλος της Γαλλικής Εθνoσυνέλευσης, ιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς και της Ανυπότακτης Γαλλίας, Γαλλία

  • Sahra Wagenknecht | Συν-επικεφαλής της Die Linke στο Γερμανικό Κοινοβούλιο - Die Linke, Γερμανία

  • Stefano Fassina | Μέλος του Ιταλικού Κοινοβουλίου και πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Ιταλική Αριστέρα, Ιταλία

  • Ζωή Κωνσταντοπούλου | Τέως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου - Ελλάδα, Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελλάδα

  • Luis Fazenda | Συνιδρυτής του Αριστερού Μπλοκ , Πορτογαλία

  • Oskar Lafontaine | Συνιδρυτής της Die Linke - Die Linke, Γερμανία

  • Eric Coquerel | Συν-διευθύνων του Κόμματος της Αριστεράς (Parti de Gauche) και μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης/ Ανυπότακτη Γαλλία, Γαλλία

  • Laura Lauri | Πρόεδρος της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Ιταλία

  • Eleonora Forenza | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - (Rifondazione Comunista), Ιταλία

  • Fabio De Masi | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Die Linke, Γερμανία

  • Malin Bjork | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Vänsterpartiet - Αριστερό Μπλοκ, Σουηδία

  • Marina Albiol | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Izquierda Unida, Ισπανία

  • Marisa Matias | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αριστερό Μπλοκ, Πορτογαλία

  • Miguel Urbán | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Podemos, Ισπανία

  • Νικόλαος Χουντής | Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Λαϊκή Ενότητα, Ελλάδα

  • Sabine Losing| Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Die Linke, Γερμανία

  • Andrej Hunko | Μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου - Die Linke, Γερμανία

  • Carlos Sánchez-Mato | Δημοτικός Σύμβουλος Μαδρίτης - Ahora Μαδρίτη, Ισπανία

  • Søren Søndergaard | Μέλος του Δανικού Κοινοβουλίου - Πράσινη Συμμαχία, Δανία

  • Steffen Stierle Οικονομολόγος - Die Linke, Γερμανία

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54