Στη σκιά των ελληνοτουρκικών, η συναίνεση για την ψήφο των ομογενών

Η σύμπνοια των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν παραπάνω από εμφανής κατά τη συζήτηση σήμερα (Δευτέρα) στην ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ιστορική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, είπε πως «απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Όπως ανέφερε, με το νόμο αυτό «δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχθηκαν πάνω από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπίας. Μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως απέκτησε εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε. Αποτελεί έτσι μια νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης. Αποτελεί δημοκρατική νίκη, κοινοβουλευτική επιτυχία και πρωτίστως αποτελεί εθνική νίκη».

Το μυαλό όλων στην Τουρκία

Ωστόσο, το θέμα στο οποίο εστίασαν, κατά τις ομιλίες τους, οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ήταν η προκλητικότητα της Άγκυρας και η αντίδραση της Αθήνας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για επικίνδυνες εξελίξεις που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, οι οποίες ωστόσο -όπως είπε- δεν θα πρέπει να ξαφνιάζουν, καθώς αυτή είναι η διαχρονική πολιτική που εφαρμόζει η Άγκυρα. 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απολύτως λανθασμένη αλλαγή στρατηγικής» της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ., τόνισε ότι η χώρα «θα πρέπει να ξαναπιάσει η χώρα το νήμα μίας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, μιας πολιτικής δυναμικών πολιτικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μη φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών».  

Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, προκειμένου -όπως είπε- να μην υπάρξει «η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα».

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την παρακάτω δέσμη έξι πρωτοβουλιών που -όπως είπε- οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση:

  • Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
  • Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
  • Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
  • Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου...Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.
  • Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.
  • Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε σε εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο και αρνητικό άλμα του τουρκικού σχεδιασμού».

Όπως είπε η κ. Γεννηματά, «επιβάλλεται να υπάρξουν καθαρές εθνικές γραμμές, που θα στηρίζονται και θα εμπεδώνουν την αναγκαία εθνική ομοψυχία», θέτοντας μάλιστα, τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων: στοχευμένη διπλωματική δραστηριοποίηση, ενίσχυση όλων των σχημάτων συνεργασιών που οικοδομήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής και επιδίωξη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες.

«Η εθνική μας κόκκινη γραμμή είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε επίσης η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προειδοποιώντας ότι «όποιος θέλει παρά το δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα δικά μας νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλει να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας, υποστήριξε με νόημα πως «η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα, πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατεύσει δήθεν, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχει πλήρως και αποδεδειγμένα και ιστορικά, χρεοκοπήσει».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, υπάρχουν σημαντικά και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Κι αυτά τα κοιτάσματα θέλει να τα ελέγξει, «εκτός από την αστική τάξη της Ελλάδας, και η αστική τάξη της Τουρκίας, όπως και άλλα κράτη της περιοχής, αλλά κονταροχτυπιούνται και μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα […] Κι ο λαός μας πρέπει να ξέρει πως αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, τοποθετείται καθαρά, απευθύνεται με ευθύνη στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία, όπως και στους ξενιτεμένους μας: Απορρίπτουμε τα διάφορα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Όποια διαπραγμάτευση, συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία, πρέπει να γίνει στην βάση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων», επισήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ.



ΠΗΓΗ ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54