Φωτογραφία REUTERS

ΟΗΕ: Δεν απειλείται άμεσα η Βαγδάτη

Οι εξελίξεις στο Ιράκ ήταν το θέμα της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, να δηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για να εξαπλωθεί η βία στη Βαγδάτη, αν και επεσήμανε ότι η επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στον βορρά αποτελεί σοβαρή απειλή για την κυριαρχία της χώρας.
Ο Μλαντένοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ, ενημέρωσε το Σ.Α. μέσω βιντεοσύνδεσης για την αιφνιδιαστική επέλαση των ανταρτών του Ισλαμικού Κτου Iσλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που ξεκίνησε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το ΙΚΙΛ έχει καταλάβει μεταξύ άλλων τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, ενώ στοχεύει και στον έλεγχο άλλων πόλεων και τελικά στην κατάληψη της Βαγδάτης, προς την οποία προελαύνει.

«Ήταν αρκετά σίγουρος ότι η Βαγδάτη είναι καλά προστατευμένη και ότι η κυβέρνηση (του Ιράκ) έχει τον έλεγχο, οπότε δεν υπάρχει (...) άμεσος κίνδυνος η βία να επεκταθεί στη Βαγδάτη», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν μετά την ενημέρωση του Μλαντένοφ, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Όμως, ο Τσούρκιν, εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς επανέλαβε τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ ο οποίος είπε ότι υπάρχει ανησυχία πως η βία μπορεί να επεκταθεί πέρα από το βόρειο Ιράκ.

Ανησυχεί η Η Γαλλία

Για καταστροφή», έκανε λόγο ο Γάλλος πρεσβευτής Ζεράρ Αρό μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Είχε προηγηθεί η έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για να δράσει άμεσα προκειμένου αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Ιράκ από τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς.

Ομόφωνη στήριξη του Σ.Α. στο Ιράκ

Ο Τσούρκιν, που προεδρεύει του 15μελούς Συμβουλίου για τον Ιούνιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Σ.Α. εξέφρασε την ομόφωνη υποστήριξή του στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας.
«Καταδίκασαν έντονα όλες τις τρομοκρατικές και ακραίες δραστηριότητες ανεξαρτήτως του κινήτρου τους», είπε χαρακτηριστικά. «Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία ενός εθνικού διαλόγου στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Η θέση των ΗΠΑ

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιορδανία και την Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η βία από το ΙΚΙΛ είναι μια σαφής απειλή για την ασφάλεια του Ιράκ και μια αυξανόμενη απειλή για την περιοχή.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους ανθρώπους του Ιράκ, τους περιφερειακούς εταίρους τους και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι πόροι και οι στρατηγικές που χρειάζονται για την καταπολέμηση του ΙΚΙΛ και άλλων ανερχόμενων τρομοκρατικών ομάδων», πρόσθεσε η Πάουερ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρέπει να αναληφθεί άμεση στρατιωτική δράση βραχείας διάρκειας στο Ιράκ, τονίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξεταζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε σχέση με το ζήτημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση ή και για πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείει καμία κίνηση.

Ωστόσο λίγο αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στην επικράτεια του Ιράκ.
Πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μλαντένοφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι.
\
«Εξέφρασε την ανησυχία του για τη σοβαρή κατάσταση, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη βία σε περιοχές του Ιράκ είναι η πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Φάρχαν Χακ εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι επανέλαβε την υποστήριξη του ΟΗΕ στην ιρακινή κυβέρνηση στις προσπάθειές της να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας.

Πηγές: Reuters, naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54