Ουκρανία: Κατάληψη του κτιρίου της Κεντρικής Τράπεζας στο Ντονέτσκ - Σε εξέλιξη η διαμάχη για το φυσικό αέριο

Δυνάμεις των ομάδων λαϊκής αυτοάμυνας της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κατέλαβαν το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας στην πόλη του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία είναι πιθανό να εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια μέρα μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο Κίεβο λόγω των ανεξόφλητων χρεών του. Σταθερή είναι σήμερα η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σύσκεψη για να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Φόρων και το δημόσιο ταμείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ολεξάντρ Ματιούσιν, ένας από τους ενόπλους, μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. «Δεν θέλουμε να δίνουμε πια φόρους στο Κίεβο, θέλουμε να τους κρατάμε για εμάς», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ματιούσιν, οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν εμπόδισαν την κατάληψη του κτιρίου», μάλιστα επεσήμανε ότι «συνέβαλαν» σε αυτή.

Η δημαρχία του Ντονέτσκ ζήτησε από τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα η Ρωσία πραγματοποίησε χθες την απειλή της και διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου και δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία μέχρι χθες, που εξέπνευσε το ρωσικό τελεσίγραφο προς το Κίεβο. Όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γιούρι Πρόνταν, η Ρωσία επιτρέπει πλέον να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος μόνο ο όγκος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τη διέλευση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Ωστόσο η διακοπή αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, κάτι που επισήμανε και ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom». Ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως η Ρωσία θεωρεί «όχι ασήμαντο» τον κίνδυνο που υπάρχει για το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Δευτέρα το βράδυ τη Ρωσία να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αέριου με το οποίο εφοδιάζει το Κίεβο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς το Κίεβο έπειτα από την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ τους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη γνώμη μας, παρουσίασε μια δίκαιη και λογική συμβιβαστική λύση, την οποία η Ουκρανία αποδέχθηκε. Εμείς προτρέπουμε τη Ρωσία να επαναδεσμευτεί σε αυτό το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέν Ψάκι.

Σταθερή είναι σήμερα η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Gazprom μια μέρα μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Παράλληλα το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία είναι πιθανό να εξετάσουν οι ηγέτες των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνάντησή τους την επόμενη εβδομάδα.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία.

«Αν η Ρωσία είναι υπεύθυνη για μία διαρκή αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, τότε περαιτέρω αποφάσεις θα είναι αναπόφευκτες», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά αν η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο.

Συνέχισε λέγοντας ότι μία πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας είναι ακόμη μακριά, όπως έδειξε η αποτυχία στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Η αποτυχία αυτή, καθώς και η κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροπλάνου μεταφοράς της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις λαϊκής αυτοάμυνας αποτελούν μία ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, κατά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Πηγές: RT.com, Η Ναυτεμπορική, ΑΜΠΕ, 902.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/06/2014 - 16:03