© RIA Novosti / Maksim Blinov

Ουκρανία: Στο Λουγκάνσκ κατευθύνεται το ρωσικό κονβόι

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση της αυτοκινητοπομπής της που μεταφέρει βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία και πως τα φορτηγά, που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκονται σταθμευμένα στα σύνορα, αρχίζουν να κινούνται προς την ουκρανική πόλη Λουγκάνσκ.

«Όλα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως τα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην Ουκρανία χωρίς να συνοδεύονται από τον Ερυθρό Σταυρό. Η Galina Balzamova από την Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε στο RT ότι αυτό συνέβη διότι δεν πήραν επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλειά τους για να συνοδεύσουν την νηοπομπή.

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στο έδαφος της χώρας χωρίς την έγκριση του Κιέβου και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας Αντρίι Λισένκο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή μια «απευθείας εισβολή» από πλευράς της Ρωσίας.

«Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή (τη συνοδεία Ουκρανών) συνοριοφρουρών», τόνισε ο Λισένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια χωριστή δήλωσή στους δημοσιογράφους του ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. 

Στο μεταξύ σύμφωνα στρατιωτικό εκπρόσωπο της Ουκρανίας, οι ρωσόφωνοι κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Mi-24 του στρατού κοντά στο Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και δύο πιλότοι.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22/08/2014 - 15:22