Οι διακυμάνσεις της πρόθεσης ψήφου.Πηγή: YouGov

Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία Σκωτίας: Σημαντικές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου

Eχουν μείνει μόλις 12 μέρες για να μάθουμε αν ο λαός της Σκωτίας επιθυμεί η όχι - μέσω δημοψηφίσματος- την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.Μέχρι τον Ιούνιο όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ψήφος κατά της ανεξαρτησίας θα επικρατούσε με την άνετη διαφορά των 17 ποσοστιαίων μονάδων. Στα μέσα Αυγούστου σημειώθηκε μια μικρή μείωση της τάξεως των 3 μονάδων η οποία θεωρήθηκε ως αναμενόμενη από τους πολιτικούς κύκλους του νησιού. Η νέα όμως δημοσκόπηση της Yougov φαίνεται ότι φέρνει ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα. Πριν μόλις 4 μέρες , η διαφορά των 17 μονάδων του Ιούνη είναι πλέον στους 6.
Αισιοδοξία μέν αλλά...

Σε δήλωση που έκανε στην Σκωτσέζικη Ντέιλυ Ρέκορντ ( Scottish DailyRecord) ο κύριος Άλιστερ Ντάρλινγκ, το πρόσωπο πίσω από την καμπάνια με την ονομασία «καλύτερα μαζί» που είναι κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξακολουθεί να παραμένει αισιόδοξος ως προς την έκβαση του δημοψηφίσματος. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και ο ίδιος παραδέχεται ότι η διαφορά μαλλον θα είναι μικρή

Ποιοί είναι οι πιθανοί λόγοι για την αλλαγη της πρόθεσης ψήφου?

  • Η νίκη του Άλεξ Σάλμοντ (Ηγέτη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και υποστηρικτή της Ανεξαρτησίας) στο τηλεοπτικό debate που είχε στις 25.8 με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ. Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τηλεοπτική μονομαχία του Κένεντυ με τον Νίξον, αλλά οι βασικές αρχές, ως προς το πως κρίνεται ένας πολιτικός από το ευρύ κοινό παραμένουν οι ίδιες ειδικά από τους αναποφάσιστους και τους απολιτίκ.

  • Οι ψηφοφόροι του Εργατικού κόματος. Η εφημερίδα Independent, βασιζόμενη στην ίδια έρευνα, αναφέρει ότι ένας από τους λόγους για τη σημαντική αυτή μετατόπιση της πρόθεσεως ψήφου ύπερ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας προέρχεται από τους γηγενείς ψηφοφόρους του εργατικού κόματος ( Labour Party). Μέσα σε ένα μήνα το 18% των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν υπέρ του όχι έφτασε το 30%.




Ο παράγοντας Χ

Το ιστορικό αυτό δημοψήφισμα , έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Θα είναι η πρώτη φορά στην Σκωτία αλλά και τη Μ. Βρετανία που θα επιτρέπεται η ψήφος άνω των 16χρόνων σε ένα δημοψήφισμα. Το ηλικιακό γκρούπ 16-18 καταλαμβάνει περίπου το 3% των ψηφοφόρων . Λόγω της μικρής πλέον διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, αυτό το 3 % δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες ως προς την προβλέψιμότητα του δημοψηφίσματος.




Ανεξάρτητη έρευνα για λογαριασμό της ΕΡΤ

Τι γνώμη έχουν οι κάτοικοι 2 πόλεων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα Σκωτίας – Αγγλίας? Τι θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από το focusgroup που δημιουργήσαμε για λογαριασμό της ΕΡΤ?

Πως μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά που βρήκαμε μέσω έρευνας με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις και την άποψη του οικονομικού εκδότη του Channel 4 PaulMason?

Γιατί ίσως συμφέρει τους συντηρητικούς μια ανεξάρτητη Σκωτία? Γιατί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην σύχρονη πολιτική ιστορία της Μ. Βρετανίας?

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στο δεύτερο μέρος της ανταπόκρισης μας που θα δημοσιευτεί λίγο πριν το ιστορικό αυτό δημοψήφισμα.

Πάρης Κατσίνας - Newcastle

Ειδικός Ανταποκριτής ΕΡΤ/www.ertopen.com


Πηγές:

http://www.independent.co.uk/news/uk/scottish-independence/scottish-independence-no-vote-collapses-to-six-point-lead-in-latest-poll-with-just-16-days-to-go-9706905.html

http://www.dailyrecord.co.uk/news/politics/alistair-darling-absolutely-confident-scots-4157074

http://www.scotcen.org.uk/media/205540/131129_will-16-and-17-years-olds-make-a-difference.pdf




Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06/09/2014 - 14:53