© Mikhail Palinchak / RIA Novosti

Ουκρανία: Οι φιλοδυτικές δυνάμεις επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές

Η κυριαρχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων επισφραγίζεται στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν μετά τις συγκρούσεις του Φεβρουαρίου. Τα φιλοδυτικά κόμματα επικράτησαν στις εκλογές που έγιναν σε κλίμα βίας και διωγμού κάθε αντίθετης άποψης, ενώ ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπως οι νοτιοανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Με καταμετρημένο περίπου το 35% των ψήφων, το «Λαϊκό Μέτωπο» του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιατσένιουκ λαμβάνει 21,69%, ενώ το «Μπλοκ Ποροσένκο» του νυν Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αποσπά 21,63%.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η «Αυτοάμυνα», επίσης «φιλοδυτικό» κόμμα με ποσοστά κοντά στο 11%. Αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ισχυρή, με βάση τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, ήταν η επίδοση του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Γιανουκόβιτς, το «Μπλοκ της Αντιπολίτευσης» υπό τον Γιούρι Μπόικο που απέσπασε περίπου 9,5%, μπαίνοντας επίσης στο Κοινοβούλιο, ενώ αρκετά αδύναμο εμφανίστηκε το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται ελαφρά πάνω από το όριο εισόδου (5,77%). Το ακραίο εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα βρίσκεται στο όριο της εισόδου ενώ το επίσης εθνικιστικό «Ριζοσπαστικό Κόμμα» βρίσκεται μεν υψηλότερα αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό (7,47%).

Αντίθετα, για πρώτη φορά από το 1991, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ως αποτέλεσμα του πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι εθνικιστικές δυνάμεις του Κιέβου εναντίον στελεχών του, αλλά και της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να βγει το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτός νόμου.

Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, σχεδιάζοντας να στήσουν τις δικές τους κάλπες στην περιοχή το Νοέμβριο. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα στα ανατολικά, παρά την κατάπαυση του πυρός.

Οι συγκρούσεις στα ανατολικά έχουν σκοτώσει πάνω από 3.700 ανθρώπους, από τον Απρίλιο. Εχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες από τα σπίτια τους, και έχουν καταστρέψει οικονομικά κύριες βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας.

Στις κάλπες των ουκρανικών βουλευτικών εκλογών δεν έλαβαν επίσης μέρος οι κάτοικοι της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το Μάρτιο η Ρωσία.

Με πληροφορίες από RT

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27/10/2014 - 13:13