Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ). Φωτογραφία αρχείου

Μυστική επιστολή Ομπάμα στον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν

Για κοινή μάχη κατά των τζιχαντιστών έκανε έκκληση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ. 
Όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε μυστική επιστολή στον Αλί Χαμενεΐ, τονίζοντας σε αυτή το κοινό ενδιαφέρον των δύο κρατών να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γράμμα εστάλη στα μέσα Οκτωβρίου και σε αυτό αναφέρεται πως η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κατά του Ισλαμικού Κράτους συνδέεται με τη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των υπόλοιπων κρατών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων δήλωσε πως η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν δεν έχει αλλάξει, ενώ απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιστολή λέγοντας πως δεν πρόκειται να κάνει σχόλια για την προσωπική αλληλογραφία του Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ ο Τζον Μπένερ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την ιρανική ηγεσία και δεν πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να συνεργαστεί με τους Ιρανούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν εμπιστεύομαι τους Ιρανούς. Δεν νομίζω ότι τους χρειαζόμαστε σ' αυτό (σ.σ. στην αντιμετώπιση του ΙΚ). Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις που είναι υπό εξέλιξη να είναι σοβαρές, όμως διατηρώ τις αμφιβολίες μου», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06/11/2014 - 23:21