Ανοιχτή επιστολή προς τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ: Μπορείτε να διασώσετε το κράτος δικαίου από τη γελιοποίηση.

Ένας ένορκος από το δικαστήριο Russell για την Παλαιστίνη ,
που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες θυμάται τις καταθέσεις των μαρτύρων για την αποτρόπαια κατάσταση στη Γάζα.

(
http://www.russelltribunalonpalestine.com)

SixteenFilms, Λονδίνο.
7 Οκτωβρίου 2014
Αγαπητέ Πρόεδρε (των Η.Π.Α.) BarackObama, αγαπητέ Πρωθυπουργέ του Ισραήλ BenjaminNetanyahu και αγαπητέ Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, JoseManuelBarroso.
Από τύχη, γιατί γράφω σενάρια, βρέθηκα να ακούω καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας γράψω προκειμένου να σας ενημερώσω τι ανέφεραν αυτοί οι αυτόπτες μάρτυρες σε εμάς, το σώμα των ενόρκων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δικαστηρίου Russell για την Παλαιστίνη, που έλαβε χώρα την 24η Σεπτεμβρίου του 2014.

Υπάρχει μία μακρά παράδοση αυτόπτων μαρτύρων που καταθέτουν στους ισχυρούς. Ο BartolomeDeLasCasas και ο πατέρας AntonioMontesinos (ο τελευταίος δολοφονήθηκε), δύο ριζοσπαστικοί ιερείς του 16ου αιώνα, κατέθεσαν στο Βασιλιά Φερδινάνδο και στη Βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας σχετικά με όσα είδαν με τα μάτια τους αναφορικά με τις σφαγές και την κακοποίηση των Ινδιάνων στην περιοχή που τώρα είναι η Λατινική Αμερική. Ήταν οι πρώτες φωνές συνείδησης που υψώθηκαν κατά της Αυτοκρατορίας και η διήγηση του Bartolome παραμένει σε γραπτό αρχείο 500 χρόνια μετά. Πίστευαν άραγε μέσα τους ότι επρόκειτο για μία αφελή χειρονομία;
Άκουσα αυτούς τους αυτόπτες μάρτυρες δίπλα στους άλλους ενόρκους, τον RogerWaters των PinkFloyd, την VandanaShiva, την παγκοσμίως γνωστή διανοούμενη οικολόγο,τον Κο RonaldKasrils,έναν πρώην Νοτιοαφρικανό μαχητή για την ελευθερία (Πρόεδρε Obama, θα απολαμβάνατε τις ιστορίες του σχετικά με το πώς απέφευγε τους δολοφόνους στο Λονδίνο), που αργότερα έγινε Υπουργός της Υπηρεσίας Πληροφοριών στη χώρα του. Αυτό αποδεικνύει πώς μπορεί να αντιστραφεί η πολιτική δύναμη. Είχα επίσης την καλή τύχη να γνωρίσω μερικούς από τους πιο εξέχοντες δικηγόρους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του MichaelMansfield που την παρούσα στιγμή εκπροσωπεί τις θαυμάσιες οικογένειες από το Λίβερπουλ στην έρευνα για το Χίλσμπορο. Ο JohnDugard, ένας ευρέως σεβαστός νομικός, που κάποτε ήταν μέλος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και τον πρώην Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών στα Κατεχόμενα Εδάφη, ο Richard Falk, στον οποίο θα αναφερθώ περισσότερο αργότερα. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τους υπόλοιπους ενόρκους, τον βραβευμένο συγγραφέα από το Κάιρο, Ahdaf Soueif, του οποίου οι καθηλωτικές αφηγήσεις για την επανάσταση και την αντεπανάσταση στην Αίγυπτο συγκλόνισαν πολλούς από εμάς, τον συνάδελφό μου και επίσης δημιουργό ταινιών, KenLoach, τον MiguelAngelEstrella (που φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη στρατιωτική δικτατορία στην Ουρουγουάη το 1977 και που τελικά αποφυλακίστηκε το 1980) κλασικό πιανίστα και Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO και την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα (που τώρα λαμβάνει απειλές θανάτου), που αντιτάχθηκε στα βασανιστήρια στη χώρα της την Τυνησία, Κα RadhiaNasraoui.
Αλλά κάποια αρχικά θέματα. Γιατί γράφω σε εσάς;
Είναι πολύ απλό. Εσείς οι τρεις έχετε στα χέρια σας τη δύναμη και την ευθύνη να αλλάξετε αύριο τις ζωές 1.8 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Γάζα. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μακρά διαδικασία της διάσωσης του κράτους δικαίου από τη γελιοποίηση.
Να αναφέρω σχετικά με το Δικαστήριο του Russell, κάποια βασικά θέματα. Καθώς γνωρίζετε από τον πρώτο κανόνα της πολιτικής: ακολούθησε τα χρήματα και θα ανακαλύψεις πάντα τον ουσιαστικό χαρακτήρα κάθε θεσμού.
Αυτή η έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου συγκλήθηκε από ένα συνδυασμό από Μ.Κ.Ο, Οργανώσεις βάσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ταμεία και εκκλησιαστικές ομάδες, που κανείς τους δεν έχει αρκετά χρήματα. Ο λόγος που αυτή η πρωτοβουλία πολιτών πραγματοποιήθηκε ήταν κατά μεγάλο μέρος οι δεκάδες εθελοντών που την έκαναν δυνατή.
Δεύτερον, το Δικαστήριο (Russell) δεν παριστάνει το νομικό δικαστήριο. Όπως είπε ο Καθηγητής RichardFalksaid είναι «ένας χώρος για να ειπωθεί η αλήθεια». Ένας τόπος όχι για να ανακαλυφθεί και να δοκιμαστεί η αλήθεια όπως σε ένα ποινικό δικαστήριο, αλλά για να καταγραφούν οι διηγήσεις των υπαρχόντων αυτοπτών μαρτύρων, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει ήδη αποδεκτές από τη δημόσια σφαίρα, να εξετασθούν αυτές οι μαρτυρίες, με τη βοήθεια νομικών εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο του υφιστάμενου διεθνούς δικαίου και να εξαχθούν συμπεράσματα. Φαντάζομαι ότι πιθανά θα υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ομιλητών που ακούσαμε, ήταν μάρτυρες που μοιράζονταν τις εμπειρίες που έζησαν.
Ναι, η Κυβέρνηση του Ισραήλ προσκλήθηκε, αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποια ομιλία.
Το πρωταρχικό ουσιαστικό δεδομένο του διεθνούς δικαίου που αφορά στη Γάζα, όπως επισήμανε ο κ. MichaelMansfieldQC είναι το γεγονός ότι η Γάζα είναι μία παράνομα «κατεχόμενη περιοχή» και ως εκ τούτου οι άνθρωποι της Γάζα έχουν το δικαίωμα να αντιστέκονται στην Ισραηλινή κατοχή με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και με την ίδια νομιμότητα που η Γαλλική Αντίσταση είχε το δικαίωμα να αντιτίθεται στη Ναζιστική κατοχή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν αποτελεί αυτό ένα απίστευτο γεγονός, το οποίο φαίνεται να διέφυγε από κάθε παρουσιαστή ειδήσεων και δημοσιογράφο που παρουσίασε ιστορίες για τη Γάζα κατά την περίοδο της σύγκρουσης; Πόσο αποτελεσματικός ήταν αυτός ο συνδυασμός των δημιουργών των ειδήσεων, που υπακούουν με σεβασμό στους ισχυρούς, και της μέτριας δημοσιογραφίας (με αρκετές γενναίες εξαιρέσεις) προκειμένου να τεθεί η ατζέντα και οι παράμετροι για μία στρεβλωμένη «κοινή γνώμη». Όπως πρόσφατα είπε σε μία συνάντηση στο Λονδίνο ο κ. TimLlewellyn, ο βετεράνος ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, ο οποίος γνωρίζει εκ των έσω την Εταιρεία, όποιος προκαλεί την κυρίαρχη άποψη, σύντομα μπαίνει σε «τιμωρία».
Και ναι, το Δικαστήριο θα αποδεχόταν ότι η αδιάκριτη επίθεση με πυραύλους από μαχητές της αντίστασης κατά Ισραηλινών πολιτών, 7 από τους οποίους πέθαναν, αποτελεί έγκλημα για το διεθνές δίκαιο.    
Οπότε γιατί να υπάρχει το Δικαστήριο;
Καθώς άκουγα μερικά από τα καλύτερα νομικά μυαλά της εποχής μας να παραθέτουν το δίκαιο, να ερμηνεύουν τα νομοθετήματα, να εξηγούν το πλαίσιο και να δίνουν νομικές απόψεις, δεν μπόρεσα παρά να φανταστώ ιστορίες επιστημονικής φαντασίας με παράλληλες πραγματικότητες. Ναι, το διεθνές δίκαιο και οι νομικές υποχρεώσεις υπάρχουν, αλλά είναι τόσο απτές για τους ανθρώπους της Γάζα όσο και η πρωινή πάχνη. Είτε η χώρα σας Πρόεδρε Obama, θέτει βέτο στις έρευνες και στη δίωξη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε η χώρα σας κ. Netanyahu, εάν μία απόφαση ή ψήφισμα δοθεί από τα σώματα των Η.Ε. – όπως για παράδειγμα η περιβόητη απόφαση που πάρθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο (με πλειοψηφία 14 προς 1), η οποία καταδίκαζε τον τοίχο που διατρέχει την «κατεχόμενη Παλαιστινιακή περιοχή»- απλά τα αγνοεί ή τα αποδιώχνει σαν άκακες μύγες. Ή εσείς Πρόεδρε Barroso, που φαίνεσθε αποφασισμένος να συναινείτε με ισχυρούς φίλους. Ιδιαίτερα για σας Πρόεδρε Obama, και Πρόεδρε Barroso, δεν είναι αίσχος να ασκείτε τέτοια πίεση στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο MahmoudAbbas,ώστε να μην λάβει μέρος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάτι που θα άνοιγε περαιτέρω νομικές πιθανότητες, αλλά πολύ περισσότερο που απειλείτε να κόψετε την ανθρωπιστική βοήθεια εάν το κάνει;
Το απλό γεγονός είναι αυτό. Το διεθνές δίκαιο υπάρχει στα χαρτιά, αλλά εφαρμόζεται μόνο όταν συμφέρει τους ισχυρούς. Προσοχή στο κενό: το GrandCanyon (Μεγάλο Φαράγγι) της Υποκρισίας, εμφανές στους φτωχούς, τους θυμωμένους και τους περιθωριοποιημένους. Και απομένει σε αυτή την αυτοσχέδια αντίδραση πολιτών, σε αυτό το χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, ειδικό Δικαστήριο πολιτών, να προσπαθήσει και να ρίξει ένα μικρό ιστό ελπίδας από τη μία πλευρά του φαραγγιού στην άλλη, από τον κανόνα δικαίου, που υπάρχει στη μία μεριά, στην απομακρυσμένη εφαρμογή του για όλους, που βρίσκεται από την άλλη.
Για αυτό το λόγο λοιπόν κάναμε το Δικαστήριο, το μόνο δημόσιο τόπο συζήτησης, που δύναται να τραβήξει την προσοχή σε αυτή την κακοφορμισμένη πληγή, όπως έκανε ο BertrandRussell τόσα χρόνια πριν με τον πρώτο Δικαστήριο για το Βιετνάμ και από τον οποίο αντλεί έμπνευση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο BertrandRussell έγραψε στις 13 Νοεμβρίου του 1966, «Είθε αυτό το δικαστήριο να αποτρέψει το έγκλημα της σιωπής».
Καθώς μπήκαμε στο Albert Hall στο κέντρο των Βρυξελλών, υπήρχε ένα ήσυχο, αξιοπρεπές πλήθος περίπου 500 ατόμων, που περίμεναν υπομονετικά τους μάρτυρες να καταθέσουν. Να σημειωθεί κ. Netanyahu ότι δεν υπήρχαν εμφανώς ρατσιστές αντισημίτες τριγύρω. Υπήρχε μία ευρεία γκάμα του τοπικού πληθυσμού, από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους που ήταν σοκαρισμένοι από όσα είχαν δει στην τηλεόραση το καλοκαίρι. Μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν τέτοιο κοινό, όπως αυτό που πλέον μου είναι οικείο, που αφού περνούσαν χρόνια θα έμεναν άναυδοι και θα συγκινούνταν από το πιο τρομακτικό υλικό που έχω δει ποτέ, το ντοκιμαντέρ του Alan Resnais, γραμμένο από τον επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Jean Cayrol, το οποίο ονομάζεται Νύχτα και Ομίχλη και που γυρίστηκε το 1955 στο Άουσβιτς. Το συστήνω σε οποιονδήποτε.
Σε αυτά τα πρώτα έντονα λεπτά του πρωινού, καθώς νευρικά παίρναμε τις θέσεις μας –και εγώ τουλάχιστον ένιωθα σαν απατεώνας σε μία κατάσταση που υπερέβαινε κατά πολύ τις ικανότητές μου (εσείς οι ισχυροί άντρες νιώσατε ποτέ έτσι;)- το μυαλό μου ταξίδεψε σε έναν χαρακτήρα που πρόσφατα είχα την καλή τύχη να συναντήσω και τον οποίο θα ήθελα να σας συστήσω. Το όνομά του ήταν Adomnán.Υπήρξε κάποτε ο 9ος ηγούμενος της Αϊόνα, του διάσημου ιερού νησιού λίγο έξω από τη δυτική ακτή της Σκωτίας, όπου ο Άγιος Κολούμπα έχτισε το πρώτο του μοναστήρι. Καθώς κοίταζα προς το πλήθος των 500 στην αίθουσα, φαντάστηκα 500 Adomnáns. Ο Adomnán ήταν ένας άντρας που ένιωθε βαθειά συμπόνια για τους αθώους κατά την περίοδο του πολέμου. Ήταν συγκλονισμένος ειδικότερα από τα δεινά των γυναικών και των παιδιών. Έτσι, μαζί με τα μεγαλύτερα νομικά μυαλά της εποχής συγκάλεσε μία Σύνοδο το έτος 697. Ναι, χίλια τριακόσια εβδομήντα χρόνια πριν, πολύ πριν να υπάρξει καν η ιδέα του έθνους-κράτους. Οργάνωσε μία σύναξη των ισχυρότερων αντρών, 91 βασιλιάδων, επισκόπων, αρχηγών και ηγουμένων – την ελίτ των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή της εποχής και από κάποιο θαύμα τους παρακίνησε να ταξιδέψουν σε ένα μέρος που λεγόταν Μπερ, στην περιοχή που σήμερα είναι η Κομητεία Όφαλι στην Ιρλανδία. Και το 697, ναι, 1.317 χρόνια πριν, όχι μόνο διατύπωσαν το «Lex Innocentium», δηλαδή εξέφρασαν και κατέγραψαν νόμους για την προστασία γυναικών, παιδιών και του κλήρου που ήταν άοπλοι κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά με κάποιον τρόπο κατάφερε αυτούς τους 91 άντρες να εγγυηθούν για τον νόμο και να ορίσουν πρόστιμα και ποινές για όσους παραβίαζαν τον νόμο. Αυτοί οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το «Lex Innocentium» θα είναι δεσμευτικό για τις επικράτειές τους. Με άλλα λόγια, διατύπωσαν ένα δεσμευτικό διεθνές δίκαιο, το οποίο εγγυήθηκαν να επιβάλλουν και το οποίο θα προστάτευε τους αθώους. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα εντιμότητας και οργάνωσης που φαίνεται να έχει αποκρυφτεί από την ιστορία.
Καθώς καθόμασταν στις θέσεις μας την 24η Σεπτεμβρίου του 2014, στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης, σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναρωτήθηκα εάν ο Adomnán συνάντησε τόση δυσκολία στην επιβολή του LexInnocentium, πριν 1.317 χρόνια , όσο και εμείς συναντάμε σήμερα με τις Συμβάσεις της Γενεύης.
Αλλά πριν να αναφέρω τους μάρτυρες που ακούσαμε, να κάνω μία ειδική μνεία σε αυτούς που δεν ακούσαμε. Δύο ή τρεις μάρτυρες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γάζα δεν επιτράπηκε να φύγουν και να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να καταθέσουν τα στοιχεία τους. Η ευθύνη για αυτό ήταν του Ισραήλ, της Αιγύπτου ή και των δύο; Ο πρώτος είναι ο RajiSourani, ο διαπρεπής ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα (οποίος έλαβε το Βραβείο Μνήμης του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένας πρώην κρατούμενος συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας και πολλά ακόμα), ο οποίος ήταν συνιδρυτής του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα. Και ο δεύτερος ήταν ο AshrafMashharawi, ένας βραβευμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης που ζει και εργάζεται στη Γάζα. Στην πραγματικότητα, ο μόνος μάρτυρας που κατάφερε να παραστεί, κατάφερε να βγει (από τη Γάζα) γιατί είχε διπλή υπηκοότητα και άλλο διαβατήριο.
Κατάφερα να μιλήσω απευθείας με τον RajiSourani αρκετά χρόνια πριν και ό,τι μου είπε έχει ριζωθεί βαθειά στο μυαλό μου. Μου είπε ότι αυτοί που ελέγχουν τα σημεία ελέγχου στη Γάζα εσκεμμένα δεν επιτρέπουν επαρκή χημικά στη Γάζα για τον καθαρισμό του νερού σε αποδεκτά και ασφαλή επίπεδα. «Μας δηλητηριάζουν αργά», είπε. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Raji αυτήν τη φορά. Οι αυτόπτες μάρτυρες μπορεί να είναι ενοχλητικοί.
Το έτος 697 δεν υπήρχαν οδηγοί ασθενοφόρων. Μακάρι να μπορούσατε να είχατε ακούσει τα στοιχεία του Dr Mohammed Abou Arab, ενός Παλαιστίνιου χειρουργού που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος πήγε ως εθελοντής στη Γάζα την περίοδο της κρίσης. Μας είπε για τον συνάδελφό του τον Mohammad, έναν εργαζόμενο σε ασθενοφόρο, που φορούσε την ιατρική του φόρμα, οδηγούσε ένα ασθενοφόρο με διακριτικά και πώς πυροβολήθηκε νεκρός την 25η του Ιούλη. Συμπτωματικά συνάντησα τον DrMohammed στο αεροδρόμιο. Αυτός ο ήσυχος, σεμνός άντρας μου είπε για τις εξουθενωτικές 18ωρες βάρδιες και τις απέλπιδες προσπάθειες να διασωθούν οι βάναυσα πληγωμένοι ασθενείς. Μου είπε για τους ηρωική εργασία των Παλαιστίνιων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που ρίσκαραν τη ζωή τους, που παρά τις ελλείψεις στα φάρμακα, αυτοσχεδίαζαν με τον πιο ευφάνταστο τρόπο για να δώσουν όσο ήταν δυνατό περισσότερη ανακούφιση σε αυτούς που υπέφεραν.
Ο Mads Gilbert, ένας Νορβηγός χειρουργός κατέθεσε επίσης στοιχεία με τον πιο απίστευτο τρόπο. Αυτός ο άντρας είχε μια ηλεκτρισμένη παρουσία και μαζί με τα εξειδικευμένα στατιστικά στοιχεία του, μίλησε και έδειξε φωτογραφίες των ασθενών του. Αναρωτήθηκα πώς ένας άντρας μπορεί να παραμείνει ήρεμος εν μέσω τόσων διαλυμένων κορμιών, με τη ζωή τους να κρέμεται από μία κλωστή, αυτή των στιγμιαίων αποφάσεών του. Καμία σύνδεση video δεν μπορεί να αποδώσει την μαρτυρία ενός άντρα που έβγαλε ένα θραύσμα από το λαιμό ενός παιδιού. Ακόμη, 83 άτομα από το προσωπικό υγείας και 21 εργαζόμενοι στην υγεία πέθαναν.17 από τα 32 νοσοκομεία επλήγησαν και 6 έκλεισαν. 45 βασικά κέντρα υγείας έπαθαν ζημιές και 17 έπρεπε να κλείσουν. Επιπλέον, η Γάζα έπρεπε να διαχειριστεί πάνω από 10,000 απώλειες πολέμου. Τα στατιστικά στοιχεία ποτέ δεν αποδίδουν συγκεκριμένες καταστάσεις. Μας έδειξε μία φωτογραφία ενός μικρού αγοριού θαμμένου έως το λαιμό στα συντρίμμια, πιεσμένου μεταξύ διαλυμένων κολώνων από μπετόν, τα οποίο από θαύμα βγήκε από εκεί ζωντανό. Ήταν σχεδόν αδύνατο να υπομείνουμε τη φωτογραφία ενός διπλά ακρωτηριασμένου ή καμένου παιδιού με εκτεθειμένη σάρκα αντί για δέρμα. Είδα έναν από τους άλλους ενόρκους να κλαίει καθώς ο Mads εξηγούσε τη δουλειά του. Ο RogerWaters σχολίασε μετά ότι το αισθάνθηκε σαν μία κατάβαση στην κόλαση. Ο KenLoach ρώτησε τον Mads εάν υπήρχε κάποια απόδειξη που να είδε ή άκουσε αναφορικά με μαχητές της αντίστασης που να χρησιμοποιούσαν ιατρικές εγκαταστάσεις για να πολεμήσουν και εκείνος είπε ότι δεν υπήρχε κάτι που να γνώριζε. Και ακόμα και εάν υπήρχαν εκείνος και οι συνάδελφοί του ιατροί θα απαιτούσαν να φύγουν. Θα μπορούσε οι επιθέσεις κατά των γιατρών, των ασθενοφόρων, των νοσοκομείων ή ιατρικών κέντρων να ήταν ατυχήματα μέσα στο χάος; Δεν το πίστευε και ήταν της άποψης, λόγω της κλίμακας και της έντασης, ότι ήταν εσκεμμένες και συστηματικές και σε κάθε περίπτωση, ρώτησε, πώς θα μπορούσε να γινόταν κατά λάθος εφόσον ο Ισραηλινός στρατός καυχιόταν για το ότι η στόχευσή του ήταν ακριβής κατά 90%; Πρωθυπουργέ Netanyahu, μπορείτε να διευκρινίσετε;
Ο MadsGilbert μας έδειξε ένα γράμμα που εκείνος και οι συνάδελφοί του χειρουργοί απηύθυναν στον Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών, BanKiMoon, όταν οι βομβαρδισμοί κορυφώνονταν, εκλιπαρώντας να δημιουργηθεί ένα ασφαλής διάδρομος μεταξύ των νοσοκομείων και των συνόρων, ώστε να μεταφέρουν τους βαριά τραυματισμένους που δεν μπορούσαν να νοσηλευτούν όπως έπρεπε. Δεν πήραν ποτέ απάντηση. Ντροπή σας κ. BanKiMoon.   
Ο μόνος Παλαιστίνιος που ζει στη Γάζα και κατάφερε να έρθει στις Βρυξέλλες (επειδή έχει δύο διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός Ολλανδικού) ήταν ο βραβευμένος (με το Βραβείο MarthaGellhorn του 2009) δημοσιογράφος Mohammed Omer, ο οποίος μας είπε για συνοπτικές (χωρίς δίκη) εκτελέσεις, από τους Ισραηλινούς, πολιτών, περιλαμβανομένου και ενός άντρα 64 ετών. Ακούσαμε περισσότερες καταθέσεις για Παλαιστίνιους πολίτες που μιλούσαν Εβραϊκά να επιλέγονται ειδικά για συνοπτικές εκτελέσεις.
Αλλά θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη μαρτυρία ενός άντρα ειδικότερα, του Eran Efrati.Ο Eran είναι ένα πρώην λοχίας του Ισραηλινού στρατού. Ήταν ένας από τους πρώτους που εξέθεσαν τη χρήση λευκού φωσφόρου στην επιχείρηση CastLead από το 2008.Στην πρόσφατη επιχείρηση συνέλεξε περισσότερες μαρτυρίες στρατιωτών για συνοπτικές εκτελέσεις από ελεύθερους σκοπευτές. Συνάντησα τυχαία τον Eran σε ένα από τα διαλείμματα και τον ρώτησα πόσο δύσκολο ήταν να καταθέσει. Προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια του Ισραήλ που τώρα τον έχει αποκόψει εντελώς και η μόνη του σύνδεση με την οικογένεια είναι ένας αδερφός που ζει εκτός της χώρας. Βρέθηκα να αναρωτιέμαι για την προσωπική του ασφάλεια στο Ισραήλ και τι μπορεί να του συμβεί στο μέλλον. Ένας γενναίος άντρας. Πρόεδρε Obama, Πρόεδρε Barroso, τουλάχιστον το μένος που θα δεχόσασταν εάν ακολουθούσατε τις αρχές σας θα ήταν μόνο πολιτικό.
Τα στοιχεία ήταν σχεδόν συντριπτικά, από τα νούμερα που δόθηκαν από τον Ιρλανδό συνταγματάρχη Desmond Travers, έναν στρατιωτικό εμπειρογνώμονα που μας είπε ότι πάνω από 700 τόνοι πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν (14 φορές περισσότερα από την ποσότητα που έριξαν κατά την προηγούμενη επίθεση στο CastLead) σε εναέριους βομβαρδισμούς περιοχών και ένας Θεός ξέρει σε τι άλλο -πολλά από αυτά γεμάτα με απεμπλουτισμένο ουράνιο- και το πώς αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες για τις κατοικημένες περιοχές. Η τοξικότητα θα είναι τώρα επίσης μία θανατηφόρα κληρονομιά για τα χρόνια που έπονται. Ο Desmond μας υπενθύμισε την τραγωδία στη Φαλούχα, στο Ιράκ, όπου μωρά έως και σήμερα, δέκα χρόνια μετά τη σύγκρουση, γεννιούνται με φρικτά γενετικά προβλήματα. Από τους 700 τόνους του Συνταγματάρχη DesmondTravers, oPaul Mason, ο επιφανής δημοσιογράφος των ειδήσεων του C4, του οποίου τα εξαιρετικά ρεπορτάζ από τη Γάζα δημιούργησαν εντύπωση (δίνοντας στοιχεία σε προσωπικό επίπεδο) παρουσίασε μία μικρή πλαστική σακούλα γεμάτη θραύσματα που είχε συλλέξει από βλήματα τανκ, ώστε να τα εξετάσουνε και εμείς.Ήταν της άποψης ότι η μαζική χρήση βλημάτων τανκ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ήταν αυτή που προκάλεσε τις φριχτές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Αυτά τα συμπαγή κομμάτια οδοντωτού μετάλλου, βαριά στην αφή, ήταν ακριβώς ίδια με αυτό που είδαμε σε φωτογραφία να βγάζει από ένα παιδί ο χειρουργός MadsGilbert.Στα γραπτά του στοιχεία ο Paul έγραφε επίσης για τις επιδρομές από τον ουρανό. «Πολλές από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μία μορφή εξώδικων φόνων αμάχων.»
Το υλικό που παρουσιάστηκε από τον Martin Lejeune, έναν νεαρό Γερμανό δημοσιογράφο που ζούσε σε ένα σπίτι μαζί με άλλους 72 άστεγους πολίτες, επέδειξε τη μαζική καταστροφή στην υποδομή της Γάζα. Υπολόγισε ότι πιθανόν καταστράφηκε έως και το 70% της βιομηχανικής δυνατότητας της Γάζα, περιλαμβανομένου του μοναδικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, των μεγαλύτερων τζαμιών και του πιο δημοφιλούς τηλεοπτικού καναλιού.Οι αγροτικές περιοχές επίσης αποδεκατίστηκαν, όπως και πολλές από τις αγελάδες, των οποίων ο ιδιοκτήτης επέμεινε ότι δεν είχε γνώμη είτε καλή είτε κακή για τη Χαμάς. Ο αριθμός αυτών που έχουν χάσει τα σπίτια τους φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες και το υλικό video από τη μαζική καταστροφή άφησε την αίθουσα βουβή. Πρωθυπουργέ Netanyahu, αφήστε με να σας ρωτήσω μία ευθεία ερώτηση.Ως ένας από πιο εξελιγμένους στρατούς στον κόσμο, με μη επανδρωμένες κάμερες να καταγράφουν κάθε μέτρο της Γάζα (όλα διασταυρωμένα και καταγεγραμμένα σε φιλμ όπως τόνισε ο PaulMason), μπορείτε να μου πείτε εάν πραγματικά θέλατε όντως να βομβαρδίσετε το μοναδικό εργοστάσιο γλυκών στη Γάζα; Ή απλά αυτή ήταν η απόλυτη πράξη σκληρότητας για τα παιδιά αυτής της ανοιχτής φυλακής;
Κάτι το οποίο με φέρνει στα στοιχεία του Ivan Karakashian, συντονιστή της μονάδας υποστήριξης του DCI Παλαιστίνης. Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν ήταν τουλάχιστον 490 και δεν άκουσα τον αριθμό των τραυματισμένων. Αλλά μας σόκαρε που μάθαμε πώς έφηβοι χρησιμοποιούνταν σαν ανθρώπινες ασπίδες από τον στρατό. Ένας νεαρός (είδαμε την καταγεγραμμένη συνέντευξή του) αναγκάστηκε να γδυθεί, να ανακριθεί να μαστιγωθεί με συρματόπλεγμα και να παραμείνει με τους στρατιώτες για πέντε ημέρες με τους στρατιώτες και να χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινη ασπίδα. Φυσικά τραυματίστηκε ψυχολογικά. Αλλά αυτό που με επηρέασε βαθειά καθώς άκουγα τα στοιχεία είναι ότι ένα 8χρονο παιδί σήμερα στη Γάζα έχει ήδη ζήσει 4 πολέμους. Έχω ένα εφτάχρονο αγόρι, αλλά η φαντασία που απαιτείται για να μαντέψω πώς είναι ένα παιδί μετά από όλα αυτά τα τραύματα είναι πέραν της κατανόησής μου. Έχω ξεχάσει τον αριθμό αυτών που ορφάνεψαν. Ο Ivan υπολόγιζε ότι περίπου 370,000 παιδιά χρειάζονται τώρα ψυχολογική βοήθεια. Πόσες μικρές ευαίσθητες συνάψεις σε μικροσκοπικά μυαλά έχουν καταστραφεί για πάντα; Πόσοι εφιάλτες δεν θα τελειώσουν με τον ερχομό του φωτός; Πόσους λυγμούς να χωρέσει ένα στήθος; Και τι έχει δημιουργήσει αυτό για τις επόμενες γενιές; Εάν ένας στους εκατό μεγαλώσει με τόσο μίσος στην καρδιά του και τόση απελπισία στην ψυχή του, για τι θα είναι ικανό αυτό το άτομο στο μέλλον;
Mαραζώνω εδώ καθώς θυμάμαι τα στοιχεία του ανεξάρτητου Καναδού δημοσιογράφου David Sheen, που τώρα ζει στο Ισραήλ. Ίσως αυτά να ήταν τα πιο τρομακτικά όλων. Ο David παρουσίασε παράδειγμα στο παράδειγμα της κλήσης σε φόνο των Παλαιστινίων στα Ισραηλίτικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να αποτραβιόμαστε από τους ανώνυμους ηλιθίους που κατοικοεδρεύουν στο ίντερνετ και ξερνούν μίσος, αλλά αυτό συμβαίνει στη χώρα σας Πρωθυπουργέ Netanyahu όταν υψηλόβαθμοι πολιτικοί και ηγετικές θρησκευτικές φιγούρες ζητούν μαζικούς φόνους. Ακούσαμε αισχρές αναφορές από τον τώρα νεκρό ραβί OvadiaYosef, που δύσκολα μπορεί να είναι περιθωριακή φιγούρα εφόσον 800,000 πήγαν στην κηδεία του. Μεταφέρω αυτολεξεί το άρθρο του Ισραηλινού νομοθέτη AyeletShaked που κυκλοφόρησε ευρέως, τον Ιούλιο του 2014, που δημοσίευσε με έγκριση ένα άρθρο του κάποτε συμβουλάτορά σας κ. Netanyahu, του κ. UriElitzur, ο οποίος έγραψε «Τι είναι τόσο τρομακτικό στο να καταλάβουμε ότι ολόκληρος ο Παλαιστινιακός λαός είναι ο εχθρός» και υποστήριξε την καταστροφή «των γερόντων και των γυναικών του, των πόλεων και των χωριών του, της ιδιοκτησίας και της δομής του» και δήλωσε ότι «οι μανάδες των τρομοκρατών» πρέπει να καταστραφούν «όπως και τα σπίτια στα οποία ανέθρεψαν τα φίδια τους». Αυτός ο νεαρός νομοθέτης αποτελεί επιφανές στέλεχος του κόμματος Εβραϊκό Σπίτι (JewishHome),το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αλλά αυτό που είναι το πιο ανατριχιαστικό, είναι η ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται σε εσάς Πρωθυπουργέ Netanyahu ,την 1η Αυγούστου 2014 από τον δικό σας Αναπληρωτή Πρόεδρο,από το δικό σας Κοινοβούλιο, από το δικό σας κόμμα Λικούντ, από τον κ Moshe Feiglin. Υποστηρίζει ότι «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι ότι έχουμε εσωτερικεύσει το γεγονός ότι Όσλο έχει τελειώσει, ότι αυτή είναι η χώρα μας, η χώρα μας αποκλειστικά, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας. Δεν υπάρχουν δύο κράτη, και δεν υπάρχουν δύο λαοί. Υπάρχει μόνο ένα κράτος για ένα λαό».
Σε μια παράγραφο που ονομάζεται «καθορισμός των αρμοδιοτήτων» ο ίδιος καλεί για την «κατάκτηση ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την εξόντωση όλων των μαχόμενων δυνάμεων και των υποστηρικτών τους». Δεδομένου ότι οι μαχητές έχουν ευρεία δημόσια υποστήριξη, και ότι η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές, αυτό θα σήμαινε το θάνατο σε μαζική κλίμακα.
Σε μια άλλη παράγραφο, προτείνει την «μετατροπή της Γάζας σε Jaffa, μια ακμάζουσα πόλη του Ισραήλ με έναν ελάχιστο αριθμό εχθρικών αμάχων».
Και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα, που μπορεί εύκολα να βρει κάποιος στο διαδίκτυο.
Ειδικοί μάρτυρες μας εξήγησαν ότι τα παραπάνω αντιστοιχούν στο έγκλημα της υποκίνησης για γενοκτονία σύμφωνα με τους όρους του διεθνούς δικαίου.
Αυτά δεν είναι απλές φλυαρίες. Πολλοί από τους μάρτυρες φοβούνται πραγματικά τη γενοκτονία "με την επόμενη ευκαιρία". Ο Paul Mason διέγνωσε μια ανατριχιαστική «αφήγηση γενοκτονίας» και από τις δύο κοινότητες, αλλά είναι σαφές ποια πλευρά έχει τη στρατιωτική ισχύ για να το πραγματοποιήσει.
Η Γενοκτονία είναι μια ορατή πιθανότητα και παρακαλούμε να τη λάβετε υπόψη σας, Πρόεδρε, Πρωθυπουργέ και Πρόεδρε..... Γενοκτονία. Θυμήθηκα την απόδειξη του γιατρού Doctor Paul Behrens, ειδικού σε θέματα γενοκτονίας που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έκανε μια σημαντική διαπίστωση. Η Γενοκτονία συγχέεται στο μυαλό των πολιτών με σφαγές σε μεγάλη κλίμακα, όπως το Ολοκαύτωμα ή τις αρμενικές τραγωδίες. Όμως, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948,η γενοκτονία δεν έχει κατώτατο όριο. Σε έναν από τους όρους ,η γενοκτονία διαπράττεται όταν «με ηθελημένο τρόπο επιβάλλονται συνθήκες διαβίωσης στην ομάδα με τέτοιο τρόπο που αποσκοπούν στη φυσική εξόντωσή της, εν όλω ή εν μέρει».
Ο Michael Mansfield, QC, ήταν της γνώμης ότι η «ηθική διάσταση» ή πρόθεση να καταστρέψει ,θα μπορούσε να συναχθεί από την ένταση και το σχέδιο των επιθέσεων, και τουλάχιστον υπήρχε η αναγκαιότητα μιας έρευνας σε αυτό το πιθανό έγκλημα, αλλά αυτό δεν συμπεριλήφθη στην τελική απόφαση του Δικαστηρίου. Αλλά το δικαστήριο εξέδωσε μια σοβαρή προειδοποίηση: «Αναγνωρίζεται ότι σε μια κατάσταση όπου τα πρότυπα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται με ατιμωρησία, όπως και όπου η άμεση και δημόσια υποκίνηση σε γενοκτονία είναι πρόδηλη σε ολόκληρη την κοινωνία, είναι πιθανόν τα άτομα ή το κράτος να μπορούν να επιλέξουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες, προκειμένου να διαπράξουν το έγκλημα της γενοκτονίας» .
Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, έχουμε δει σαφή υποκίνηση σε γενοκτονία, αλλά μπορείτε να μας πείτε αν κάποιοι από τους συναδέλφους σας τώρα σχεδιάζουν μια γενοκτονία; Αν ο αναπληρωτής Πρόεδρος σας μπορεί να την προτείνει δημόσια, τότε τι σχεδιάζουν οι συνάδελφοί σας ιδιωτικά; Γιατί δεν θα σεβαστείτε τη Σύμβαση της Γενοκτονίας και τη δίωξη του αναπληρωτή Αρχηγού στην Κνεσέτ, Moshe Feiglin; Τώρα, σύμφωνα με τον κ Richard Falk. «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Ο Richard Falk είναι Ομότιμος Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πολλά άλλα. Ήταν στην κριτική επιτροπή του Δικαστηρίου και δεν έδωσε κατάθεση. Κάθισα δίπλα του για ένα γρήγορο μεσημεριανό διάλειμμα. Μεταξύ του 2008 και 2014, ο Falk διορίστηκε ως Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Με άλλα λόγια, διορίστηκε με την αρχή της διεθνούς κοινότητας μέσω ενός διαπρεπούς ιδρύματος από τα Ηνωμένα Έθνη σε μία ήδη τρέχουσα διαμάχη. Όταν ο κ Falk έφτασε στο Ισραήλ για να πραγματοποιήσει μια σημαντική αποστολή του τον Μάιο του 2008 προφανώς δεν περίμενε το κόκκινο χαλί. Αλλά ακόμη και ο πιο κυνικός άνθρωπος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να μαντέψει τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Σε μια επαφή κάτω ο κ Richard Falk, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνελήφθη, πετάχτηκε στη φυλακή, πέρασε τη νύχτα με άλλους κρατούμενους σε ένα κελί, και απελάθηκε το επόμενο πρωί. Μου είπε ότι αυτή η διαταγή ήρθε κατευθείαν από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισραηλινής κυβέρνησης, επειδή δεν συμφωνούσαν
με το διορισμό του. Τέτοια εμπιστοσύνη στον πλοίαρχο μαριονέτα που πληρώνει τους λογαριασμούς, και προστατεύει την πλάτη τους.
Όταν η Δύση κηρύττει για βαρβαρότητα σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο, και για σεβασμό του κράτους δικαίου, ας θυμηθούμε τον κ Richard Falk και αυτό το δηλητηριώδες παράδειγμα της μεγάλης ατιμωρησίας.
Πρόεδρε Ομπάμα, ο John Dugard, ένας άλλος διάσημος καθηγητής νομικής και πρώην Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ ,δήλωσε στο Δικαστήριο , ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προμηθεύουν τα πιο σύγχρονα τανκ , μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα, εκτός από τη χρηματοδότηση της Iron Dome, το σύστημα άμυνας του Ισραήλ . Από το 2008-2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την παροχή 30 δις δολάρια στο Ισραήλ για στρατιωτική αντίσταση», που ο ίδιος εκτιμά ότι υπολογίζεται σε περίπου 8,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, μετά από λεπτομερή εξέταση του νόμου διερωτάται , για συνενοχή των ΗΠΑ σε εγκλήματα πολέμου. Ο ίδιος καταλήγει: «Αναμφίβολα οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν την υπόθεση» .
Πρόεδρε Ομπάμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λαοί δεν είναι ανόητοι, και ότι άνευ όρων υποστήριξή σας για το Ισραήλ υποβόσκει σε κάθε δημόσια ανακοίνωση που κάνετε .
Πρόεδρε Barroso, πώς μπορείτε να υπερασπίζεστε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά να συνεργάζεστε πλήρως σε εμπορικά θέματα με το κράτος του Ισραήλ; Και η βοήθεια σας για την ταφή της έκθεσης Goldstone σχετικά με τις προηγούμενες παραβιάσεις δεν έχει ξεχαστεί.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με τον παλιό μου φίλο Adomnán, τον 9ο Ηγούμενο της Αϊόνα . Εδώ είναι το αγαπημένο μου μέρος του Lex Innocentium, που γράφτηκε 1.317 χρόνια πριν. «Είναι ίδια η πληρωμή (πρόστιμο για το έγκλημα) για αυτόν που κάνει το έγκλημα, και γι 'αυτόν που βλέπει και δεν προστατεύει το θύμα με όλες τις δυνάμεις του».
Ο 9ος Ηγούμενος της Αϊόνα δεν θα είχε πολύ συμπάθεια για την αδράνεια των παρευρισκόμενων, και υποψιάζομαι ότι δεν αναγνωρίζει τη διάκριση μεταξύ παραβάτη και συνεργάτη.

Paul Laverty

Paul Laverty ήταν μέλος του σώματος των ενόρκων στο Δικαστήριο Russell για την Παλαιστίνη και άκουσε τις καταθέσεις για την κατάσταση στη Γάζα μετά την επίθεση των 51 ημερών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014. Η έκτακτη συνεδρίαση του δικαστηρίου έλαβε χώρα την 24η Σεπτεμβρίου 2014 στις Βρυξέλλες.
(H ανοιχτή επιστολή δημοσιευμένη στα αγγλικά http://www.alternet.org/world/open-letter-us-and-israel-you-can-rescue-rule-law-laughter)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11/12/2014 - 09:23