Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία τους

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας μαζί 72 από τις 135 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου και συνολικά το 47,33% των ψήφων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κύριος  συνασπισμός υπέρ της αυτονομίας, «Junts pel Si» («Μαζί για το Ναι») κέρδισε 62 έδρες ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες.

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Κερδίσαμε», πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες – στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Οι δύο σχηματισμοί που κέρδισαν στις εκλογές,  έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Η εκστρατεία εκφοβισμού

Οι τοπικές εκλογές στη Καταλονία, που έλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, διεξήχθησαν μέσα σ΄ένα πρωτοφανές κλίμα πιέσεων, απειλών κι εκβιασμών από τη Μαδρίτη και όλη την οικονομική εξουσία της Ισπανίας. Στην πρωτοφανή αυτή εκστρατεία εκφοβισμού, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα.

Η κυβέρνηση Ραχόι έχει κηρύξει «ανένδοτο αγώνα» εναντίον της ανεξαρτησίας της Καταλανίας και η ισπανική κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν απόσχιση μπορεί να επιφέρει έξοδο από την Ευρωζώνη.

Στο «παιχνίδι» των απειλών εισήλθε έως και ο πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διαμηνύοντας ότι θα …  αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από τη La Liga, την κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Ισπανίας.

«Οι Καταλανοί δεν έχουν αντιληφθεί τις πραγματικές συνέπειες της ανεξαρτησίας», είπε πριν από δύο ημέρες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε:  «Θα φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει τότε με τις συντάξεις τους; Οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Τι θα γίνει με τις τράπεζες, με τις τραπεζικές καταθέσεις και το νόμισμα;»

Στη «σταυροφορία» εναντίον του αιτήματος για ανεξαρτησία «ρίχτηκε» και η Καθολική Εκκλησία, προκαλώντας την οργή των οπαδών της απόσχισης, οι οποίοι υπενθυμίζουν το ρόλο της επί δικτατορίας Φράνκο, ειδικά δε την αρωγή που προσέφερε στο καθεστώς του αιμοσταγούς δικτάτορα, όταν εκείνος επιχειρούσε να εξαφανίσει την καταλανική ταυτότητα και γλώσσα.

Δεκατρείς εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και ερευνητές της Καταλονίας δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή υπέρ της ανεξαρτησίας, δηλώνοντας ότι αυτή θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη χρηματοδότηση, την έρευνα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Υπέρ της ανεξαρτησίας και ο  Πέπε Γκουαρντιόλα

Στη μάχη υπέρ της ανεξαρτησίας συμμετέχει, από τον Ιούλιο, ο Πέπ Γκουαρντιόλα, ο εμβληματικός παλιός άσσος της Μπαρτσελόνα, κατοπινός προπονητής της και νυν προπονητής της Μπάγερν Μονάχου. Τότε ο  Γκουαρντιόλα ανακοίνωσε ότι θα είναι, συμβολικά, υποψήφιος στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του Junts pel Si.

«Είναι η ευκαιρία για να χτίσουμε μια νέα και πιο δίκαιη χώρα, ξεκινώντας από το μηδέν», λέει ο Γκουαρντιόλα στο κεντρικό προεκλογικό σποτάκι του μετώπου της ανεξαρτησίας, προσθέτοντας: «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη βούληση ενός λαού».

Την Παρασκευή, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι πρόβαλε το τελευταίο του διαφημιστικό σποτ, στην καταλανική γλώσσα, για να ζητήσει από τους Καταλανούς να παραμείνουν στην Ισπανία. Ο ίδιος ο Ραχόι εμφανίστηκε στο σποτ αυτό και είπε στα καταλανικά: perque units guanyem, δηλαδή “Μαζί κερδίζουμε”.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση του Ραχόι στη Βαρκελώνη, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Λαϊκό Κόμμα στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Χωρίς την Καταλονία, η Ισπανία θα χάσει το 16% του πληθυσμού της, το 25% των εξαγωγών της και το 19% του ΑΕΠ της. Και οι Ισπανοί υπουργοί παίζουν τις Κασσάνδρες, προβλέποντας ότι η απόσχιση θα μετατρέψει την Καταλονία σε κατεστραμμένο κράτος-παρία, αποκλεισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η ανέργια θα εκτοξευτεί στο 37% και οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 44%.

Οι τράπεζες, οι μεγάλοι όμιλοι και οι αγορές εμφανίζονται ανήσυχοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη στιγμή που η Ισπανία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση.

Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών συμμάχων του στην Ευρώπη, όπως της Άγγελα Μέρκελ και του Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τάχθηκε υπερ μιας “ενωμένης” Ισπανίας.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας -από φιλελεύθερα δεξιά κόμματα μέχρι αντικαπιταλιστικά αριστερά- οραματίζονται μια νέα χώρα, “πιο δίκαιη” και “ευημερούσα”.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54