Βραβείο για τις σκληρές φωτογραφίες του Σύρου Ameer Alhalbi

Του Μιχάλη Πολυχρόνη

         Δεύτερο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό φωτορεπορτάζ "Ημέρες Ιαπωνίας 2017" κέρδισε ο Σύρος φωτορεπόρτερ Ameer Alhalbi για μιά σειρά φωτογραφιών που έβγαλε στο Χαλέπι από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο του 2016 που απεικονίζουν στρατιωτικούς, νοσοκόμους των Ηνωμένων Εθνών και απλούς πολίτες που διασώζουν εγκλωβισμένους στα βομβαρδισμένα ή υπό κατάρρευση κτίρια μετά από αεροπορικές επιδρομές. Το ίδιο άλμπουμ του χάρισε και το βραβείο στην κατηγορία Sport News - Storiew στα World Press Photo βραβεία.
         Μόλις 21 ετών, ο Alhalbi ξεκίνησε τη καριέρα του το 2013 για τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς και για τον ιταλικό οργανισμό NurPhoto. Από τον Φεβρουάριο του 2016 καλύπτει τη συριακή σύγκρουση για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφοντας τη φρίκη της καθημερινής ζωής με τους εναέριους βομβαρδισμούς.
         "Ειλικρινά πιστεύω ότι ο πόλεμος στην Συρία δε θα τελειώσει ποτέ" λέει σε συνέντευξή του ο ίδιος και συνεχίζει: ''Ο βομβαρδισμός δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος από την πλούσια πολιτιστική ζωή που άνθισε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας πριν τον πόλεμο. Τώρα είναι μία από τις πιό επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο.... Όπως όλοι οι άλλοι, έχω κι εγώ επηρρεαστεί από την κατάσταση. Τον Απρίλιο του 2012 τραυματίστηκα από δύο σφαίρες όπως και ο πατέρας και ο ξάδερφός μου. Πολλοί από τους φίλους μου έχουν περάσει στην Τουρκία και από εκεί στην Γερμανία. Το 2015 σκέφτηκα κι εγώ να φύγω, αλλά τελικά εγκατέλειψα την ιδέα, έμεινα και συνέχισα να δουλεύω. Θέλω να δείξω στον υπόλοιπο κόσμο τα δεινά αυτού του πολέμου''. 
         Οι φωτογραφίες του Ameer είναι ιδιαίτερα σκληρές αλλά σκληρή είναι και η πραγματικότητα σε κάθε πόλεμο. Μπορείτε να δείτε περισσότερες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://correspondent.afp.com/ameer-alhalbi
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20/02/2017 - 20:46