Γαλλία: Δύο 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές έγινε η νέα τρομοκρατική επίθεση. Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι

Δύο 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές έγινε η νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στα Ηλύσια Πεδία. 
Νεκρός είναι ένας αστυνομικός και ο δράστης από τα πυρά που αντάλλαξαν κατά την ένοπλη επίθεση, ενώ τραυματίστηκαν δυο ακόμα αστυνομικοί και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών Amaq.

Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο περιστατικό εμπλέκονται δύο άτομα, ένα εκ των οποίων άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αψίδα του Θριάμβου.

Ο ένοπλος δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης ήταν ο 39χρονος Βέλγος Αμπού Γιουσούφ, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του. Μάλιστα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι».

Σε επαγρύπνηση οι αρχές

Όλα τα στοιχεία που αφορούν την χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.
Ο Ολάντ είπε, "Θα βρισκόμαστε σε άκρα επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές".

Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι
Ο ένοπλος δράστης της επίθεσης χθες βράδυ στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και σκοτώθηκε από την αστυνομία ο ίδιος, ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για τη «ριζοσπαστικοποίησή» του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Στην επίθεση στη Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στη γαλλική πρωτεύουσα επίσης τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την «ριζοσπαστικοποίησή» του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001. Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, και ήταν μαχητής της οργάνωσης.



Απο ΑΠΕ , euro2day
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54